15.2 C
Athens
13 C
Thessaloniki
Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
More

    CIA: Δεν προκύπτει εμπλοκή ξένης δύναμης πίσω από το «Σύνδρομο της Αβάνας»

    «Άνθρακες ο θησαυρός» της έρευνας της CIA αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή ξένου δάκτυλου στα περιστατικά αξιωματικών που ονομάστηκαν «σύνδρομο της Αβάνας».
    Οι υπεύθυνοι της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών σημειώνουν έξι χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα πως τα περισσότερα περιστατικά δεν προκλήθηκαν έπειτα από παρέμβαση μιας εχθρικής ξένης δύναμης.
    Από το 2016, Αμερικανοί διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο έχουν αναφέρει συμπτώματα που οδήγησαν στην ονοματοδοσία της κατάστασης ως σύνδρομο της Αβάνας, προκαλώντας θεωρίες συνωμοσίας ότι η Ρωσία, η Κίνα ή κάποιος άλλος αντίπαλος θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος.
    Απλό άγχος και φυσικά αίτια
    Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η πλειοψηφία των 1.000 περιπτώσεων που εξέτασε η CIA μπορεί να εξηγηθεί από το άγχος ή από φυσικά αίτια.
    Η δημοσιοποίηση των ευρημάτων έχει εξοργίσει ορισμένους από αυτούς που αρρώστησαν, οι οποίοι φαίνεται πως περίμεναν μια καλοστημένη επίθεση σε βάρος της Αμερικής πίσω από την ασθένειά τους.
    Η CIA βέβαια εξακολουθεί να εξετάζει έναν μικρό αριθμό ανεξήγητων περιπτώσεων, όπου ο ρόλος μιας ξένης δύναμης δεν έχει αποκλειστεί.
    Τι είναι το σύνδρομο της Αβάνας
    Οι Αμερικανοί που έχουν προσβληθεί από το σύνδρομο της Αβάνας έχουν περιγράψει ζαλάδες, πονοκεφάλους και έναν έντονο και επώδυνο ήχο στα αυτιά τους.
    Για πρώτη φορά αναφέρθηκε στην Κούβα το 2016, εξ ου και το όνομά του, ενώ έκτοτε έχουν αναφερθεί κρούσματα στη Γενεύη, το Βερολίνο και αλλού.
    Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προηγουμένως υποστηρίξεις ότι η ασθένεια θα μπορούσε να προκληθεί από επιθέσεις με μικροκύματα, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι η ασθένεια θα μπορούσε να είναι ένα είδος έξυπνου όπλου από έναν ξένο παράγοντα, όπως η Ρωσία. Η Μόσχα έχει αρνηθεί σε κάθε τόν οποιαδήποτε ανάμειξη.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    ΑΠΟΨΕΙΣ