12.6 C
Athens
11.3 C
Thessaloniki
Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
More

    Παναγιωτόπουλος: «Ελλάδα και Ισραήλ διαμόρφωσαν μια στρατηγική σχέση βασισμένη σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας»

    Στο Τελ Αβίβ ταξίδεψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον ομόλογό του στο Ισραήλ, Μπένζαμιν Γκαντζ.
    «Κοινός μας στόχος είναι να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ που έχει φτάσει τα τελευταία χρόνια σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, πρωτοφανούς εξέλιξης που μπορεί να αξιολογηθεί με χειροπιαστούς όρους». Αυτό τόνισε, σήμερα, Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, από το Ισραήλ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, πριν από τη συνάντηση που είχε στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπένζαμιν Γκαντζ.
    Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και το Ισραήλ διαμόρφωσαν μια στρατηγική σχέση βασισμένη σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και στο κοινό μας όραμα καθώς στοχεύουμε στη δημιουργία ενός σταθερού, ασφαλούς και ευημερούντος περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
    Αναφερόμενος στους αμυντικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, επισήμανε ότι «έχουν ενισχυθεί ως αποτέλεσμα των τακτικών οργανωμένων ασκήσεων και εκπαίδευσης».
    «Είμαστε», προσέθεσε, «αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτή τη συνεχώς αυξανόμενη δυναμική εμπλουτίζοντας επίσης μια ήδη σημαντική αμυντικο-τεχνική συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας με νέες δραστηριότητες και σημαντικά έργα, όπως το Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα μεταξύ άλλων».
    Για τη συνάντηση με τον Μπ. Γκαντζ, εξήγησε ότι θα τεθεί επί τάπητος «η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας με αυξανόμενες προοπτικές και ευκαιρίες για σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία αλλά και με ορατές προκλήσεις και απειλές για τα έθνη της περιοχής και τους συμμάχους τους».
    Ο Ν. Παναγιωτόπουλος συμπλήρωσε ότι «η αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των απειλών θα είχε σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο και συνέπειες στη συνολική σταθερότητα και ευημερία της περιοχής».
    Χαρακτήρισε, δε, τη σημερινή συνάντηση «μια εξαιρετική ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την κοινή μας δέσμευση και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με αποτελεσματικό τρόπο».
    Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα πάντα υποστήριζε πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο». «Έχουμε οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες που μοιράζονται το ίδιο όραμα και αξίες, με βάση πάντα τον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας» σημείωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος και προσέθεσε:
    «Είμαι βέβαιος ότι η αμυντική μας συνεργασία με το Ισραήλ θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή αφού βασίζεται στην πολύπλευρη στρατηγική σχέση. Είναι μια στρατηγική συμμαχία βασισμένη σε αξίες μεταξύ δύο Εθνών που μοιράζονται ένα κοινό όραμα για σταθερότητα, καινοτομία, δημοκρατία και ευημερία».
    Γκαντζ: Στρατηγικής φύσης ο δεσμός των δύο χωρών
    Από την πλευρά του, ο Μπ. Γκαντζ, καλωσόρισε τον «φίλο Νίκο», όπως είπε χαρακτηριστικά ενώ υπογράμμισε ότι «ο δεσμός μεταξύ των χωρών μας είναι στρατηγικής φύσης με κοινό συμφέρον και ευρεία αμυντική συνεργασία».
    «Οι δεσμοί μας», συνέχισε, «είναι κάτι επιπλέον από τη δημοκρατία του Ισραήλ, η οποία μοιράζεται κοινές αξίες με την αρχαία Δημοκρατία της Ελλάδος».
    «Ο δεσμός αυτός έχει φιλικό χαρακτήρα. Όταν το καλοκαίρι εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές στην Ελλάδα ή όταν τραγωδία έπληξε την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, εσείς κι εγώ κύριε υπουργέ ήμασταν οι πρώτοι που επικοινωνήσαμε τηλεφωνικώς» τόνισε απευθυνόμενος στον Νίκο Παναγιωτόπουλο.
    «Το κράτος του Ισραήλ», υπογράμμισε, «αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως έναν ισχυρό περιφερειακό εταίρο. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Υπολογίζουμε αμοιβαίως τόσο τις διμερείς αμυντικές σχέσεις μας, όσο και το έργο σε τριμερές επίπεδο, μαζί με τους φίλους μας στην Κύπρο».
    «Η συνεργασία μας στους τομείς της βιομηχανίας, της ενεργειακής διαχείρισης, της καινοτομίας μέσω της έρευνας και ανάπτυξης συμβάλλουν στο επιχειρησιακό πλεονέκτημα και την ασφάλεια των χωρών μας. Θα συμμετάσχω στη στρατιωτική εκπαίδευση και το στρατηγικό διάλογο εμβαθύνοντας τόσο τους επαγγελματικούς όσο και τους προσωπικούς δεσμούς μας» πρόσθεσε ο Μπ. Γκαντζ.
    «Δεσμεύομαι να εμβαθύνω και να επεκτείνω περαιτέρω τη συνεργασία μας σε οποιοδήποτε σενάριο και οποιαδήποτε περιφερειακή εξέλιξη. Αυτή είναι μια περίοδος μεγάλων ευκαιριών, αλλά και μεγάλων προκλήσεων. Βλέπω μεγάλες δυνατότητες για την επέκταση της συνεργασίας με παλιούς και νέους φίλους στην περιοχή. Όλοι μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα στην ενέργεια, την καινοτομία και ασφάλεια» δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός.
    Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου και είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλο Γ’.
    Στη συνέχεια μετέβη στην Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων όπου προσκύνησε στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, στον οποίο βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    ΑΠΟΨΕΙΣ