19.9 C
Athens
15.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
More

    Kακοκαιρία «Ελπίδα»: Έρχεται πολικό ψύχος και χιονοπτώσεις – «Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονο-εξέλιξη»


    Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έρχεται και φέρνει πολικές θερμοκρασίες και σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι χιονοπτώσεις αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τα νησιά του Αιγαίου.
    Η εισβολή του αεροχείμαρρου και το πολικό ψύχος χωρίζονται σε δύο κύματα. Η πρώτη ψυχρή εισβολή θα ξεκινήσει από την Παρασκευή, ενώ θα ενταθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο με «τσουχτερό» κρύο και χιόνια.
    Ειδικότερα, από την Παρασκευή το απόγευμα θα ξεκινήσουν οι χιονοπτώσεις κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Απότομα, έως και 11 βαθμούς, θα πέσει το θερμόμετρο το Σαββατοκύριακο, ενώ στα λευκά θα «ντυθούν» το Σάββατο και πολλές περιοχές της Αττικής.
    Ενα δεύτερο κύμα, με βορειοανατολικό ρεύμα θα φέρει αέριες μάζες από τη Ρωσία και θα επηρεάσει την Ελλάδα από τη Δευτέρα το απόγευμα μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη με εντονότερο ψύχος και χιόνια.
    Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου στο MEGA, την Παρασκευή αναμένονται χιονοπτώσεις και στα πεδινά της Μακεδονίας, ενώ από το Σάββατο αναμένονται χιόνια από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.
    Πτώση θερμοκρασίας κατά 10-11 βαθμούς το Σαββατοκύριακο
    Η θερμοκρασία θα πέσει κατά 10-11 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιόνια αναμένονται το Σάββατο και στην Αττική.
    Την Κυριακή, ο χιονιάς θα πλήξει την ανατολική και νότια Ελλάδα, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να φτάνουν σε:
    – Αθήνα, 1°C
    – Θεσσαλονίκη, -4°C
    – Λάρισα, -3°C
    – Πάτρα, 2°C
    – Ηράκλειο, 5°C
    – Φλώρινα, -16°C
    «Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονο-εξέλιξη»
    Ο Σάκης Αρναούτογλου, σε τελευταία ανάρτησή του στο Facebook γράφει τα εξής: «Ο επερχόμενος χιονιάς φαίνεται να δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά σύμφωνα και με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία και όπως σας είπα και τις προηγούμενες ημέρες».
    «Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονο-εξέλιξη από τα προγνωστικά μοντέλα, πραγματικά!! Την ερχόμενη Κυριακή, 23/1/2022, το χρώμα το λευκό, που υποδηλώνει μεγάλη πιθανότητα για χιονόπτωση, πιάνει όπως βλέπετε τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου μέχρι και τη θάλασσα αλλά και τις περισσότερες περιοχές της Κρήτης και τα βόρεια Δωδεκάνησα με πολύ χαμηλό υψόμετρο», προσθέτει στην ίδια ανακοίνωση ο μετεωρολόγος.
    «Θα την κρατήσω οπως και να’χει για αρχείο! Για να δούμε αν θα επιμείνουν και τα αυριανά προγνωστικά στοιχεία σ’ αυτήν την κατά τ’άλλα πολύ πιθανή εξέλιξη!», καταλήγει.
    Τι είναι ο αεροχείμαρρος που φέρνει πολικές θερμοκρασίες
    Ο αεροχείμαρρος είναι ένα «ποτάμι» στην ατμόσφαιρα που μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες απο τον Βόρειο Πόλο μέχρι την Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος αεροχείμαρρος δεν μπορεί να περάσει τον αντικυκλώνα που έχει αναπτυχθεί στη Βορειοδυτική Ευρώπη, ακολουθεί ανατολικότερη πορεία και περίπου από το ύψος της Πολωνίας και Δυτικής Ρωσίας στρέφεται νοτιότερα και μεταφέρει τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες μέχρι τη χώρα μας.
    Ο αεροχείμαρρος (Jet stream) κινείται γρήγορα σαν ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα. Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του. Μοιάζουν με τεράστια ομοαξονικά σωληνωτά «ποτάμια» – ρεύματα αέρος με αυξανόμενη ταχύτητα της κεντρικότερης ροής. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 3.000 μιλίων, το πλάτος τους μεταξύ 100 και 300 μιλίων και το υψομετρικό πάχος τους μεταξύ 1 και 3 μιλίων. Η ταχύτητα των ανέμων εξαρτάται από το σημείο μέσα στον αεροχείμαρρο και την θερμοκρασία.
    Πάνω από 92 χιλιομέτρα την ώρα οι αεροχείμαρροι
    Σχεδόν πάντα υπερβαίνει τα 92 χιλιόμετρα την ώρα (50 κόμβους), αν και στον πυρήνα των αεροχειμάρρων έχουν κατά καιρούς ανιχνευθεί ταχύτητες άνω των 400 χιλιομέτρων, αλλά όχι στην Ευρώπη. Η κίνησή τους είναι περισσότερο μαιανδρική και για τον λόγο αυτό αποκαλούνται επίσης αερομαίανδροι.
    Η μεγαλύτερη σε συχνότητα εμφάνισης αεροχειμάρρων, ετησίως, παρατηρείται πάνω από τις ανατολικές περιοχές των ΗΠΑ και ειδικότερα την περίοδο του Χειμώνα και της Άνοιξης.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ