22.3 C
Athens
21.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Ηράκλειο: Φωτιά ξέσπασε σε νηπιαγωγείο – Ήταν μέσα 50 παιδιά και πέντε εκπαιδευτικοί


    Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε χθες (17/1) στο Ηράκλειο όταν φωτιά ξέσπασε σε νηπιαγωγείο εν ώρα λειτουργίας.
    Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν στο 23ο νηπιαγωγείο και μέσα εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν 50 παιδιά και πέντε εκπαιδευτικοί.
    «Ήταν λίγο μετά τις 11 το πρωί και τα παιδιά έτρωγαν το κολατσιό τους. Κάποια στιγμή αρχίζει να ηχούν οι σειρήνες της πυρασφάλειας ενώ έσβησε και το φως. Σκέφτηκα ότι είχαμε διακοπή ρεύματος και πήγα στο γραφείο των διδασκόντων που είναι ο κεντρικός πίνακας να πατήσω τον κωδικό της πυρασφάλειας για να σταματήσουν οι σειρήνες. Έβαλα τον κωδικό ωστόσο εκείνες ξανάρχισαν να ηχούν. Ασυναίσθητα γυρίζω προς τα πάνω και βλέπω το φωτιστικό της οροφής του γραφείου να έχει τυλιχθεί στις φλόγες ενώ άρχισαν να λιώνουν τα πλαστικά καλύμματα τα οποία έπεφταν στο γραφείο που ήταν γεμάτο με χαρτιά. Αμέσως ενημέρωσα το υπόλοιπο προσωπικό το οποίο έβγαλε τα παιδιά έξω με ασφάλεια ενώ ένας συνάδελφος ειδοποίησε την πυροσβεστική. Την ίδια ώρα, πήρα τον πυροσβεστήρα και έσβησα τη φωτιά. Οι καπνοί γέμισαν το γραφείο και δεν μπορούσαμε να δούμε ούτε στα 30 εκατοστά», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, η διευθύντρια του σχολείου, Τόνια Περράκη.
    Το σχολείο σήμερα παρέμεινε κλειστό με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και την τεχνική υπηρεσία να κάνουν αυτοψία αλλά και να προχωρούν σε εργασίες προσωρινής αποκατάστασης.
    Ο ταρατσόκηπος το μεγαλύτερο πρόβλημα του σχολείου
    Το 23ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου εγκαινιάστηκε ως πρότυπο βιοκλιματικό το 2014 ωστόσο η μισή οροφή του καλύπτεται από ταρατσόκηπο γεγονός που προκαλεί όλα τα προβλήματα.
    «Χρόνια ζητάμε να καταργηθεί ο ταρατσόκηπος γιατί μας δημιουργεί προβλήματα. Πάντα είχαμε προβλήματα. Είχαμε διαρροή στο συγκεκριμένο χώρο και έχει προκληθεί υγρασία. Δεν είναι λίγες οι φορές που είχαμε βρει νερό μέσα στην ντουλάπα που κρατούνται τα αρχεία του σχολείου και των μαθητών.
    “Έχουμε πλημμυρίσει και τρεις φορές επειδή έφραξαν οι υδρορροές στην ταράτσα”, επεσήμανε η κ. Περράκη.
    Αξίζει να σημειωθεί πως παρεμβάσεις στο σχολείο πραγματοποιεί ο δήμος κάθε χρόνο ωστόσο γίνονται μικρές διορθωτικές κινήσεις και όχι κάτι ουσιαστικό.
    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Μάριος Διονέλλης, μιλώντας στο cretapost, μετέφερε την αγωνία των γονέων για την ασφάλεια των παιδιών τους και ζήτησε – για μία ακόμα φορά – να λυθεί το πρόβλημα από τη βάση του.
    «Εμείς γνωρίζαμε το πρόβλημα του ταρατσόκηπου γιατί έχει προκαλέσει αρκετά ζητήματα τα τελευταία χρόνια. Μία αίθουσα είχε μουχλιάσει – η οποία άλλαξε – το γραφείο των διδασκόντων έχει τεράστια υγρασία η οποία τελικά ήταν και η αιτία της χθεσινής πυρκαγιάς. Εμείς, ως σύλλογος διδασκόντων, είχαμε πάρει μία προσφορά από έναν ιδιώτη για να φτιαχτεί όπως πρέπει αλλά ήταν μεγάλο το ποσό γι’ αυτό απευθυνθήκαμε στο δήμο. Ο δήμος αυτό που μπορεί να κάνει είναι να το εντάξει σε κάποιο τεχνικό πρόγραμμα το οποίο όμως θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο για να υλοποιηθεί. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Πήρε φωτιά το σχολείο. Εμείς χρειαζόμαστε άμεση λύση. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να κινδυνεύουν μην πιάσουν φωτιά», επεσήμανε σχετικά ο κ. Διονέλλης.
    Ο Σύλλογος Διδασκόντων με ανακοίνωσή του ζητά λύση εδώ και τώρα για την επικίνδυνη διαρροή του σχολείου.
    Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωσή του:
    Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας (κορονοϊός, άνοιγμα με ελλιπή πρωτόκολλα προστασίας, σεισμοί κτλ) ήρθε να προστεθεί και ο άμεσος κίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα ή ακόμα και για τη ζωή τους.
    Το χθεσινό (17/1) περιστατικό στο σχολείο μας ήταν εξαιρετικά σοβαρό και υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο. Λόγω της μόνιμης και εδώ και χρόνια επισημανθείσας διαρροής νερού από τον ταρατσόκηπο του κτιρίου, προκλήθηκε βραχυκύκλωμα στα φώτα της οροφής, μέσα στο γραφείο διδασκόντων. Εν ώρα μαθήματος και ενώ το σχολείο ήταν γεμάτο παιδιά, ήχησε το αυτόματο σύστημα πυρασφάλειας (σύστημα ειδοποίησης και όχι κατάσβεσης). Η διευθύντρια κ. Τόνια Περράκη, έφυγε από την τάξη της και πήγε στο σημείο, όπου και διαπίστωσε καπνό και φλόγα ενώ είδε με τρόμο φλεγόμενα κομμάτια από τα πάνελ της οροφής να πέφτουν στο δάπεδο. Με δική της αυτοθυσία πήρε τον πυροσβεστήρα και κατάφερε να σβήσει μόνη της τη φωτιά, πριν φτάσει η Πυροσβεστική, ενώ την ίδια ώρα οι άλλες δασκάλες εκκένωναν το κτίριο βγάζοντας τα παιδιά στην αυλή.
    Το πρόβλημα με τον ταρατσόκηπο έχει επισημανθεί εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια αλλά δυστυχώς δεν έχει διατεθεί η αντίστοιχη πίστωση από τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου για την αποξήλωσή του. Ο ταρατσόκηπος ήταν «προαπαιτούμενο» για την κατασκευή του σχολείου ως «βιοκλιματικό» κτίριο. Ωστόσο, σχεδόν από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του Νηπιαγωγείου παρουσιάστηκαν κακοτεχνίες και προβλήματα με εισροή υδάτων στον εσωτερικό χώρο του σχολείου.
    Οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι κ.κ. Αρχοντάκη και Περυσινάκης ήρθαν άμεσα στο σχολείο και διαπίστωσαν και ιδιίοις όμμασι τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά και το προσωπικό εφόσον πλέον οι διαρροές νερού έρχονται σε επαφή με τα ηλεκτρολογικά κυκλώματα του κτιρίου.
    Ως Σύλλογος Γονέων θέσαμε υπόψη τους παλαιότερη τεχνική προσφορά που είχαμε ζητήσει από ιδιώτη εργολάβο για την αποκατάσταση του κτιρίου. Από την πλευρά τους λάβαμε τη διαβεβαίωση πως θα κινηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες, κυρίως μέσω του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, λύση όμως που στην παρούσα φάση δεν κρίνεται επαρκής αφού όπως και ο κ. Περυσινάκης παραδέχτηκε, αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να τραβήξει σε βάθος χρόνου (ένα έτος ή και περισσότερο) και ως εκ τούτου δεν γίνεται αποδεκτή από τους γονείς.
    Κύριοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
    ένα σχολείο του Δήμου Ηρακλείου έπιασε φωτιά εν ώρα λειτουργίας και η μη αποκατάσταση του προβλήματος σημαίνει πως αυτό μπορεί να ξαναγίνει οποιαδήποτε στιγμή, ενώ αν αυτό συνέβαινε νύχτα πιθανότατα το κτίριο θα είχε καεί ολοσχερώς. Αρνούμαστε να σκεφτούμε τι θα γινόταν αν το ίδιο περιστατικό συνέβαινε σε μία από τις αίθουσες όπου βρίσκονται συνεχώς παιδιά και φυσικά ευχαριστούμε με όλη μας την καρδιά τη διευθύντρια και τις δασκάλες του σχολείου για την ψυχραιμία και την ετοιμότητα που επέδειξαν.
    ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ:
    – Την άμεση εκταμίευση πίστωσης για την αποξήλωση του ταρατσόκηπου και για τη μόνωση της οροφής του κτιρίου. Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και στη Σχολική Επιτροπή.
    Απαιτούμε από όλους τους υπεύθυνους να πάρουν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών μας και επιφυλασσόμαστε για δυναμικότερες κινητοποιήσεις εφόσον τις επόμενες ημέρες δεν έχουμε σαφή απάντηση για το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του προβλήματος.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ