• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Επτά «στέκια αναρχικών» εκκένωσε η Αστυνομία στα πανεπιστήμια - Βρέθηκαν κράνη, μολότοφ και ναρκωτικά

lawandorder.gr 15-01-2022 07:36 Τελευταία ενημέρωση: 15-01-2022 10:37
ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ / Φωτογραφία: Eurokinissi
Επτά «στέκια αναρχικών» εκκένωσε η Αστυνομία στα πανεπιστήμια - Βρέθηκαν κράνη, μολότοφ και ναρκωτικά
Ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε τις επτά παρεμβάεις - εκκενώσεις σε χώρους καταλήψεων σε πανεπιστήμια από ομάδες αντεξουσιαστών, στις οποίες προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. από το 2019 μέχρι σήμερα

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, με ανάρτησή του στο Facebook, τόνισε πως «Η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία ανοχή στη βία εντός των Πανεπιστημίων» και μεταξύ άλλων ανέφερε τις επτά παρεμβάεις - εκκενώσεις σε χώρους καταλήψεων σε πανεπιστήμια από ομάδες αντεξουσιαστών, στις οποίες προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. από το 2019 μέχρι σήμερα.

Ο Άκης Σκέρτσος επεσήμανε επίσης και την έναρξη, από την ερχόμενη Δευτέρα, της εκπαίδευσης για τους 400 πρώτους αστυνομικούς, που θα διατεθούν για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων.

H ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας:

«Τα πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης, έρευνας και σεβασμού της ελεύθερης διακίνησης όλων των δημοκρατικών ιδεών. Δεν είναι χώροι ούτε αστυνομοκρατίας ούτε και φασιστικής -δια της βίας- επιβολής μιας και μόνο ιδεολογίας.

Πέρα από τις θεσμικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για τη θωράκιση του πανεπιστημιακού ασύλου, η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία ανοχή στην βία εντός των Πανεπιστημίων. 

Από το 2019 έως σήμερα έχουν γίνει συνολικά 7 παρεμβάσεις της ΕΛΑΣ, σε συνεργασία πάντα με τις πρυτανικές αρχές, για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες δράσεις κατάλυσης της πανεπιστημιακής ελευθερίας:

- Στις 02-11-2019 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης στο κτίριο "Βανκούβερ" και κατασχέθηκαν κράνη, πυροσβεστήρες, μολότοφ, μικροποσότητες ναρκωτικών. Συνελήφθησαν 4 άτομα.

- Στις 30-12-2020 στην Α' Φοιτητική Εστία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου και κατασχέθηκαν φορητοί Η/Υ, καδρόνια, κράνη, μάσκες. Συνελήφθησαν 6 άτομα.

- Στις 22-02-2021 στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης και συνελήφθησαν 31 άτομα. Το κτίριο αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.

- Στις 15-10-2021 στην αίθουσα "Λεονάρδου" της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση γκρεμίσματος αυθαίρετου τοίχου που είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία φοιτητών των ΕΑΑΚ.

- Στις 31-12-2021 και στις 04-01-2022 στο "Στέκι" του Βιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης. Το κτίριο αποδόθηκε άμεσα στις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.

- Στις 12-01-2022 στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας σε κτίριο του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης και συνελήφθησαν 15 άτομα. Το κτίριο αποδόθηκε άμεσα στις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.

- Στις 12-01-2022 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης και συνελήφθησαν έξι άτομα.

Παράλληλα, από τις 17 Ιανουαρίου 2022 ξεκινάει η τετράμηνη ειδική εκπαίδευση των 400 ατόμων που έχουν προσληφθεί από την Ελληνική Αστυνομία για να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του φαινομένου της βίας στα πανεπιστήμια που είχε γίνει ανεκτό επί δεκαετίες στη χώρα μας. Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ολοκλήρωσή του».

Δείτε την ανάρτηση:

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo