22.3 C
Athens
21.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Στο ρυθμό της μετάλλαξης Όμικρον η Ευρώπη: Χαλαρώνει το lockdown η Ολλανδία, πολιτική κρίση για την πανδημία στην Πολωνία


    Αυξημένη παραμένει η διάδοση του κορονοϊού στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον αποδεικνύεται πιο μεταδοτική από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή του ιού.
    Σε αυτό το πλαίσιο, η Ιταλία κατέγραψε νέο αρνητικό, αυτή τη φορά στον αριθμό των θανάτων που διαπιστώθηκαν σε ένα 24ωρο. Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες διαπιστώνουν πως η μετάλλαξη Όμικρον δεν πιέζει όσο άλλες παραλλαγές το σύστημα υγείας.
    360 νέοι θάνατοι από τον κορονοϊό στην Ιταλία
    Στην Ιταλία σύμφωνα με τον σημερινό απολογισμό, 360 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και καταγράφηκαν 186.253 περιστατικά.
    Στον σημερινό απολογισμό, όμως, συμπεριλαμβάνονται και 27 θάνατοι που δεν είχαν καταγραφεί τις περασμένες ημέρες. Στην φάση αυτή, στη χώρα, οι θετικοί στον ιό είναι 2.398.828 .
    Από την αρχή της πανδημίας, το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται σε 8.356.514 και οι νεκροί είναι 140.548.
    Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία πραγματοποιήθηκαν 1.132.309 διαγνωστικά τεστ, το 16,4% από τα οποία προέκυψε θετικό στον ιό.
    Στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 1.679 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 18.019.
    Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στην Ολλανδία
    Τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ολλανδία θα χαλαρώσουν από αύριο Σάββατο, παρά τον αριθμό ρεκόρ των νέων κρουσμάτων, μια έξαρση της πανδημίας που αποδίδεται στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε
    Καταστήματα μη βασικών προϊόντων, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, sex shops και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών θα επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά υπό αυστηρούς όρους και να λειτουργούν έως τις 17:00 (τοπική ώρα) για πρώτη φορά μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν η χώρα εφάρμοσε από τα πιο αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας στην Ευρώπη.
    Μπαρ, εστιατόρια, καφέ και πολιτιστικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 25 Ιανουαρίου, τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τις τελευταίες 24 ώρες η χώρα κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ με 35.000 μολύνσεις της Covid-19.
    Πάνω από το 86% των ενηλίκων στην Ολλανδία είναι πλήρως εμβολιασμένο και σχεδόν το 50% έχει λάβει ενισχυτική δόση.
    Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης άνοιξαν στις 10 Ιανουαρίου ύστερα από χειμερινές διακοπές που ήταν μεγαλύτερες σε διάρκεια από τον αρχικό προγραμματισμό, αλλά οι τάξεις συχνά κλείνουν όταν μαθητές ή καθηγητές έχουν εκτεθεί στον ιό. Ο Κάουπερς ίσως να ζητήσει επίσης να επεκταθεί η χρήση της μάσκας. Η συμμόρφωση με τους κανόνες, όπως η χρήση τους σε σούπερ μάρκετ, είναι πλημμελής.
    Μειώνονται οι ασθενείς στις ΜΕΘ στο Βέλγιο
    Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η μείωση των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων στο Βέλγιο, παρά το ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19 που καταγράφεται ημερησίως.
    Στις 10 Ιανουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 37.000 θετικά κρούσματα κορονοϊού στο Βέλγιο.
    «Ποτέ δεν είχαμε τόσα πολλά κρούσματα στη χώρα μας», δήλωσε ο βέλγος ιολόγος Στίβεν Βαν Γκούχτ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για το 5ο κύμα κορονοϊού στη χώρα, με επικρατούσα την παραλλαγή Omicron, η οποία σε αυτό το στάδιο δεν φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση των εισαγωγών στην εντατική.
    Ο Βέλγος ιολόγος εκτίμησε ότι το Βέλγιο βρίσκεται ακόμα σε «ανοδική φάση» του 5ου κύματος, ωστόσο παρατήρησε ότι «ο ρυθμός φαίνεται να επιβραδύνεται» και ότι «ο αριθμός των ασθενών στην εντατική συνεχίζει να μειώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει διαχειρίσιμη».
    Την τελευταία εβδομάδα, ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων ξεπέρασε τις 23.600 (+71% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 183 εισαγωγές σε νοσοκομεία με Covid19 (+6,7%) μέσα σ’ ένα 24ωρο.
    Στο Βέλγιο έχει εμβολιαστεί πλήρως το 76% του συνολικού πληθυσμού, ενώ η ενισχυτική δόση έχει χορηγηθεί στο 47,9% του πληθυσμού.
    Παραιτήθηκαν 13 μέλη του συμβουλίου για τον κορονοϊό στην Πολωνία
    Τα 13 από τα 17 μέλη του Ιατρικού Συμβουλίου της Πολωνίας, το οποίο συμβουλεύει τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, παραιτήθηκαν σήμερα καταδικάζοντας την έλλειψη επιστημονικής επιρροής στη χάραξη πολιτικής, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο PAP.
    Μολονότι η θνησιμότητα από τον νέο κορονοϊό στην Πολωνία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο, η κυβέρνηση θέσπισε πολύ πιο περιορισμένα μέτρα, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να αναχαιτίσει τη διασπορά του.
    «Η ανακολουθία μεταξύ του επιστημονικού και ιατρικού σκεπτικού και της (σ.σ. κυβερνητικής) πρακτικής είναι έκδηλη ιδίως όσον αφορά τις πολύ περιορισμένες προσπάθειες που έγιναν για την αντιμετώπιση του κύματος το φθινόπωρο και κατόπιν της απειλής της παραλλαγής Όμικρον, παρά τον τεράστιο αριθμό θανάτων που αναμένονταν» ανέφεραν τα 13 παραιτηθέντα μέλη του Συμβουλίου στην ανακοίνωση που απέστειλαν στο PAP.
    Οι λίγοι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί, όπως η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ή η μείωση του αριθμού των θαμώνων σε μπαρ και εστιατόρια, εφαρμόζονται με σχετική χαλαρότητα. Αυτήν την εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων από την Covid-19 ξεπέρασε τους 100.000, γεγονός που οι γιατροί αποδίδουν στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και στην απροθυμία των πολιτών να τηρήσουν τα μέτρα.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Η ζωή του Τζώρτζη Μονογυιού που «έσβησε» μέσα στη Ferrari – Από το ριάλιτι, στη Μύκονο και το πρώτο δυστύχημα πριν 22 χρόνια (βίντεο)
    Οι Σέρβοι γιατροί «αδειάζουν» τον Νόβακ Τζόκοβιτς: Γνώριζε πως είναι θετικός και δεν ακύρωσε τις εμφανίσεις του
    ΑΣΟΕΕ: Με σημάδια στο κεφάλι από την επίθεση εμφανίστηκε ο καθηγητής στη δίκη (βίντεο)
    Τραγωδία για τον παίκτη της ΑΕΚ, Όλεγκ Νταντσένκο – Σκοτώθηκε η γυναίκα του σε τροχαίο (βίντεο & εικόνα)
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ