• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ο Βρετανοκύπριος καθηγητής αστροφυσικής που του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας

lawandorder.gr 14-01-2022 20:48
Ο ουρανος - Άστρα / Φωτογραφία: Pixabay
Ο Βρετανοκύπριος καθηγητής αστροφυσικής που του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας
Ποιος είναι ο Γιώργος Ευσταθίου

H βρετανική Βασιλική Εταιρεία Αστρονομίας ανακοίνωσε ότι στον ελληνοκυπριακής καταγωγής καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Γιώργος Ευσταθίου, ένας από τους κορυφαίους κοσμολόγους στον κόσμο, απονέμει την κορυφαία διάκρισή της.

Το Χρυσό Μετάλλιο

Για πρώτη φορά το Χρυσό Μετάλλιο απονεμήθηκε το 1824 και αποτελεί αναγνώριση του συνόλου του έργου και των επιτευγμάτων ενός επιστήμονα. Με αυτό έχουν τιμηθεί στο παρελθόν διάσημοι επιστήμονες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Έντουιν Χαμπλ, ο Άρθουρ Έντιγκτον και ο Στίβεν Χόκινγκ. Από το 1964 απονέμεται ένα χρυσό μετάλλιο για την αστρονομία και ένα για τη γεωφυσική (αυτό φέτος απονέμεται στον καθηγητή Ρίτσαρντ Χορν της Βρετανικής Αποστολής στην Ανταρκτική).

Όπως αναφέρει το σκεπτικό της απονομής, ο Γιώργος Ευσταθίου «είναι ανάμεσα στους πιο διακεκριμένους κοσμολόγους της γενιάς του, ένας από τους αρχιτέκτονες του καθιερωμένου προτύπου της κοσμολογίας LCDM». Μεταξύ άλλων, έχει κάνει πρωτοποριακές υπολογιστικές προσομοιώσεις για τη δομή του σύμπαντος και σημαντικές αναλύσεις για την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου (CΜΒ).

Ποιος είναι ο Γιώργος Ευσταθίου

Ο Γιώργος Ευσταθίου γεννήθηκε το 1955 στο Λονδίνο, από γονείς που είχαν μεταναστεύσει από την Κύπρο στη Βρετανία στις αρχές του 1950. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1976) και πήρε το διδακτορικό του στην αστρονομία από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ (1979). Αφού έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ (ΗΠΑ) και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου υπήρξε επικεφαλής του τμήματος αστροφυσικής έως το 1994, μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου διετέλεσε έως το 2008 διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, ενώ έκτοτε και μέχρι σήμερα είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας. Μεταξύ άλλων διεθνών διακρίσεων (βραβεία Maxwell, Heineman, Gruber, Nemitsas κά), έχει τιμηθεί με το Βραβείο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Μποδοσάκη (1994).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo