Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ: Οι ανοιχτοί λογαριασμοί του ζεύγους Στουρνάρα με τη Δικαιοσύνη

Σύνταξη Law & Order 19-05-2018 10:34
Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ: Οι ανοιχτοί λογαριασμοί του ζεύγους Στουρνάρα με τη Δικαιοσύνη
Υπό αυστηρό εισαγγελικό κλοιό βρίσκονται ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και η σύζυγος του

Υπό αυστηρό εισαγγελικό κλοιό εξακολουθούν να βρίσκονται ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Γιάννης Στουρνάρας και η σύζυγος του Λίνα Νικολοπούλου – Στουρνάρα, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Δικαιοσύνης για την μεγάλη υπόθεση της Novartis αλλά και για τις διαφημιστικές δαπάνες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Πρόκειται για δυο «βαριές» δικογραφίες με «φόντο» την διαφθορά στο χώρο της Υγείας, τις οποίες χειρίζεται η εισαγγελία Διαφθοράς. Κοινός τόπος στις δυο αυτές υποθέσεις, που έχουν βρεθεί στην «πρώτη γραμμή» της δημοσιότητας, είναι η εμπλοκή του ονόματος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας αλλά και της συζύγου του. Μέχρι στιγμής, πάντως, καμία κατηγορία δεν έχει απαγγελθεί από τις εισαγγελικές αρχές σε βάρος του ζεύγους, οι έρευνες ωστόσο και για τις δυο δικογραφίες «τρέχουν» και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Στην μεγάλη υπόθεση της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας, που όταν αποκαλύφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, προκάλεσε πολιτικό σεισμό, το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα αναφέρεται τουλάχιστον τρεις φορές. Δυο προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης, ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» που κατέθεσαν στην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, «έκαψαν» τον κεντρικό τραπεζίτη αλλά και την σύζυγό του, ιδιοκτήτρια της «Mindwork Business Solutions», εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της υγείας (οργάνωση συνεδρίων, συμβουλευτικές υπηρεσίες κ.ά.).
Σύμφωνα με τους μάρτυρες, ο κ. Στουρνάρας την περίοδο που κατείχε το «χαρτοφυλάκιο» του υπουργείου Οικονομικών δωροδοκήθηκε από την Novartis προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της και η φαρμακοβιομηχανία να αποκτήσει ηγεμονική θέση στην ελληνική αγορά. Και όλα αυτά, ενώ την ίδια στιγμή σημειώνονταν μεγάλη αύξηση των χορηγιών των φαρμακευτικών εταιρειών προς την εταιρεία Mindwork, συμφερόντων της συζύγου του.
Στη δικογραφία για το σκάνδαλο δωροδοκιών της φαρμακοβιομηχανίας, περιλαμβάνεται και έγγραφο του FBI (που επίσης ερευνά την υπόθεση της Novartis και συνεργάζεται με τις ελληνικές δικαστικές αρχές) στo οποίo και πάλι το ονόματα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (TτE) και της συζύγου του έχουν «εμβληματική» θέση!
Οι καταθέσεις – φωτιά: Ο Φρουζής, η «δωροδοκία» και οι χορηγίες
Σε μια από τις καταθέσεις του στην κυρία Τουλουπάκη και στους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς, Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρει για τον κ. Στουρνάρα: «Όσον αφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Στουρνάρα, πρέπει να σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ωφελήθηκαν από την απόφασή του να συμψηφιστούν τα χρέη του Δημοσίου με τις υποχρεωτικές επιστροφές προς το Δημόσιο rebate και clawback ...». Στη συνέχεια, ο ίδιος μάρτυρας βάζει στο «κάδρο» της εισαγγελικής έρευνας και την εταιρεία Mindwork, ενώ αναφέρεται και στον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή και σε ενέργειες που προέβη για να ενισχύσει τις χορηγίες προς την εταιρεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα: «Την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αύξηση των χορηγιών των φαρμακευτικών εταιρειών προς την εταιρεία Mindwork συμφερόντων της Λίνας Νικολακοπούλου συζύγου του κ. Στουρνάρα. Αυτές οι χορηγίες, αντιστοιχούσαν σε χρηματοδότηση συνεδρίων και εκδηλώσεων της ΕΣΔΥ, οι οποίες ωστόσο, ήταν υπερβολικές σε σχέση με το πραγματικό κόστος των συνεδρίων αυτών. Μάλιστα, προκειμένου ο Φρουζής να ενισχύσει τις χορηγίες προς την Mindwork, παρότρυνε τις φαρμακευτικές - μέλη του ΣΦΕΕ, να χορηγούν με μεγάλα χρηματικά ποσά τα συνέδρια της Mindwork, λέγοντας στους εκπροσώπους αυτών ότι έχει συμφωνήσει με τον υπουργό τη νομοθετική ρύθμιση για τον συμψηφισμό».
Ακόμη, πιο επιβαρυντική όμως για τον κ. Στουρνάρα είναι η κατάθεση που έδωσε στους εισαγγελείς Διαφθοράς τον περασμένο Δεκέμβριο η μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση»: «Η σχέση του αντιπροέδρου της Novartis με τον Γιάννη Στουρνάρα ξεκίνησαν όταν ο σημερινός διοικητής της ΤτΕ ήταν στον ΙΟΒΕ. Από τότε ξεκίνησε και η συνεργασία τηςNovartis με την Mindwork εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων που ανήκει στην σύζυγο Στουρνάρα» λέει η μάρτυρας και προσθέτει: «Η συνεργασία και οι επαφές Φρουζή και Στουρνάρα έγιναν πιο στενές όταν ο Γ. Στουρνάρας έγινε υπουργός Οικονομικών. Συγκεκριμένα την περίοδο 2012-2014 η Mindwork συνέχισε να αναλαμβάνει την διοργάνωση σημαντικών συνεδρίων στον χώρο της υγείας τα οποία χορηγούσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως η Novartis».
Σύμφωνα με την «Αικατερίνη Κελέση» όμως ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας δωροδοκήθηκε από την Novartis: Αναφέρει η μάρτυρας: «Και ο Γιάννης Στουρνάρας δωροδοκήθηκε με ικανό ποσό το ύψος του οποίου δεν μπορώ να προσδιορίσω. Σε δυο περιπτώσεις τουλάχιστον, πριν συναντηθεί ο Φρουζής με τον Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, είχε μαζί του μια μαύρη αντρική τσάντα, γεμάτη χρήματα, τα οποία είμαι βέβαιη ότι προορίζονταν για τον τελευταίο. Είναι βέβαιον ότι ο Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα, ποσό τουλάχιστον 1 εκ. ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε μέσω Mindwork».
Μάλιστα, η μάρτυρας περιγράφει και έμμεση δωροδοκία του πρώην υπουργού Οικονομικών, μέσω της εταιρείας της συζύγου του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ύψος των αμοιβών που ελάμβανε η εταιρεία της συζύγου του Γ. Στουρνάρα ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσέφερε στην διοργάνωση των συνεδρίων και εν πολλοίς κάλυπτε χρήματα που δίνονταν ως δώρα στον Γιάννη Στουρνάρα, για απόρρητες πληροφορίεςαλλά και για να επηρεαστούν οι ενέργειές του ως υπουργού Οικονομικών σχετικά με την εξασφάλιση ποσών του κρατικού προϋπολογισμού προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως την Novartis».
Τα έγγραφο του FBI
Οι αναφορές, όμως, στο ζεύγος Στουρνάρα συνεχίζονται, αυτή τη φορά και σε έγγραφο του FBI, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία της Novartis. Στο έγγραφο περιγράφονται οι αθέμιτες πρακτικές της φαρμοκοβιομηχανίας σχετικά με τις δωροδοκίες σε γιατρούς και για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, (διεξαγωγή συνεδρίων και πολυτελών ταξιδιών, εκδηλώσεων, χρήση εικονικών τιμολογίων κ.ά). Η εμπλοκή του ονόματος της συζύγου του κ. Στουρνάρα αφορά τη διεξαγωγή συνεδρίων μέσω της Mindwork, ωστόσο η ίδια αρνείται τις κατηγορίες. «Για άλλη μια φορά επιχειρείται η εμπλοκή μου σε σκάνδαλο με στόχο αποκλειστικά το σύζυγό μου Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Θα περίμενε κανείς περισσότερη φαντασία στην εκστρατεία «δολοφονίας» χαρακτήρων και καταστροφής της εταιρείας μου» ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Αλλά και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας έχει διαψεύσει οποιαδήποτε εμπλοκή του τονίζοντας ότι «η προσπάθεια κάποιων να τον εμπλέξουν, προσωπικά και οικογενειακά, στο σκάνδαλο Novartis, θα πέσει στο κενό». Παράλληλα, αποδίδει την εμπλοκή του ονόματός του σε προσπάθεια εξόντωσις του με μοναδικό σκοπό την αποπομπή του από τη διοίκηση της ΤτΕ.
Ο κ. Στουρνάρας έχει καταθέσει και μήνυση κατά των δυο ανωνύμων μαρτύρων που τον ενέπλεξαν στην υπόθεση της Novartis για τα αδικήματα της ψευδορκίας μάρτυρος, ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμησης.
Το ΚΕΛΠΝΟ και η Mindwork
Η δεύτερη μεγάλη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην εισαγγελία Διαφθοράς αφορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τις καταγγελλόμενες παρατυπίες στη διαχείριση των διαφημιστικών δαπανών. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται μεταξύ άλλων, η εταιρείαMindwork, ιδιοκτησίας της συζύγου Στουρνάρα. Βασικό ζητούμενο για τους εισαγγελείς εξακολουθείνα αποτελεί το ζήτημα της διαφημιστικής δαπάνης από το ΚΕΕΛΠΝΟ προς την ένωση εταιιρών «Agenda A.E.- Mindwork Business Solutions», η οποία αφορούσε το έργο για την «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο» προϋπολογισμού 1.602.652, 83 ευρώ.
Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 20016 στο πλαίσιο της έρευνας, κλιμάκιο της οικονομικής αστυνομίας έκανε έφοδο στα γραφεία της Mindwork στην Κηφισιά. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, που έγινε παρουσία εισαγγελέα, κατασχέθηκαν κατασχέθηκανέγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία.
Για την υπόθεση αυτή, τον Απρίλιο του 2016 η εισαγγελία Διαφθοράς είχε προχωρήσει στην άσκηση πονικής δίωξης σε βάρος των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και του Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013. Τα αδικήματα για τα οποία ασκήθηκε η δίωξη είναι αυτό της απιστίας σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου το οποίο αφορά την επίμαχη διαφημιστική δαπάνη για τον καρκίνο κι άλλα κονδύλια. Ωστόσο, προς το παρόν κατηγορία αντιμετωπίζουν μόνο τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Το ζεύγος Στουρνάρα πάντως, αποδίδει την εμπλοκή του (και) στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ σε πολιτικές σκοπιμότητες, με την κυρία Νικολοπούλου μάλιστα να έχει ζητήσει με αναφορά της στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών για την «άδικη και παράνομη» έρευνα της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo