19.2 C
Athens
15.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Παναγιωτόπουλος: «Ιστορική η απόφαση απόκτησης των φρεγατών Belharra» – Παρλί: «Πολυάριθμες οι προκλήσεις» (εικόνες)


    Τα ναυπηγεία του ομίλου «Naval Group» στη Λωριάν της Γαλλίας όπου θα ναυπηγηθούν οι φρεγάτες FDI HN «Belharra» που θα προμηθευθεί το Πολεμικό Ναυτικό, επισκέφθηκαν χθες οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Φλοράνς Παρλί, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε.
    Παναγιωτόπουλος: Οι συμβάσεις θα υπογραφούν το ταχύτερο δυνατό
    «Οι διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις προμήθειας και εν συνεχεία υποστήριξης ολοκληρώθηκαν ήδη τον προηγούμενο Δεκέμβριο και πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα στάδια που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία, ώστε οι συμβάσεις να υπογραφούν το ταχύτερο δυνατό. Εύχομαι και σας ενθαρρύνω, στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκευής των φρεγατών, να επιδιώξετε συνεργασία με τις εταιρείες της ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, συνεργασία η οποία άλλωστε προβλέπεται και στην Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.
    Επιπλέον εξελίσσεται η διαδικασία για την επιλογή νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, όπου η γαλλική κορβέτα «Gowind» αποτελεί πολύ ισχυρή υποψηφιότητα», επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Παναγωτόπουλος.
    Παρλί: Πολυάριθμες οι προκλήσεις
    «Η φρεγάτα άμυνας και παρέμβασης (σ.σ. FDI HN «Belharra») περιέχει σωρευμένη όλη την αριστεία της γαλλικής βιομηχανίας. Θα είναι ένα πολεμικό σκάφος αιχμής, ειδικότερα στον ψηφιακό τομέα, εξοπλισμένο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συγκρούσεις του αύριο.
    Τις επόμενες εβδομάδες, θα υπογραφεί το συμβόλαιο απόκτησης τριών φρεγατών από την Ελλάδα.
    Χάρη σε αυτή την παραγγελία, εξασφαλίζονται 2.200 θέσεις εργασίας στη Γαλλία σε ορίζοντα πενταετίας», σχολίασε από την πλευρά της η κ. Παρλί.
    «Η πρόσκτηση των φρεγατών αυτών, υπογραμμίζει την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα και την αποφασιστικότητά των δύο χωρών μας να ενδυναμώσουμε περαιτέρω την συνεργασία μας για την σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύει, ακόμα περισσότερο, τη στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας, εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αλλά και τη διατλαντική συμμαχία ενώ παράλληλα αποτελεί ένα ακόμα τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», παρατήρησε.
    Η θαλάσσια ασφάλεια στις προτεραιότητες
    «Για τη Γαλλία, για την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη, οι προκλήσεις για τη θαλάσσια ασφάλεια είναι πολυάριθμες. Η θάλασσα είναι ταυτόχρονα ένας χώρος ελευθερίας που πρέπει να ελεγχθεί, ένας χώρος συναλλαγών που πρέπει να παραμείνει ασφαλής, ένα απόθεμα πόρων που χρήζουν προστασίας και τέλος ένας άγνωστος χώρος που πρέπει να εξερευνήσουμε περαιτέρω. Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ασφάλειας για να εξασφαλίσει την ελευθερία της. Η θαλάσσια ασφάλεια περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της στρατηγικής πυξίδας, της λευκής βίβλου της ΕΕ που θα πρέπει να υιοθετήσουμε τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα φροντίσουμε επίσης για τη γρήγορη έναρξη της επικαιροποίησης της στρατηγικής θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ, που είχε υιοθετηθεί το 2014.
    Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία ναυσιπλοΐας στην ίδια την καρδιά της Ευρώπης, στη Μεσόγειο θάλασσα. Απαιτείται επομένως μια σταθερή στρατιωτική παρουσία, που μας προσφέρει τη δυνατότητα να αλληλοεπιδρούμε συχνά με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Υπογραμμίζω στο σημείο αυτό την εξαιρετική πολυμερή συνεργασία και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Ειρήνη».
    Πλεονέκτημα για ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα
    Η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας αποτελεί μείζονος σημασίας πλεονέκτημα για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης ευρωπαϊκής άμυνας. Επιπροσθέτως, βοηθά στον διάλογο και στην επίτευξη της περιφερειακής σταθερότητας στη Μεσόγειο, που αποτελεί κεντρικό χώρο για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου και σήμερα δοκιμάζεται από αυξανόμενες εντάσεις», επισήμανε από την πλευρά της η κ. Παρλί.
    «Η προμήθεια των φρεγατών “Belharra” έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη προμήθεια των δεκαοκτώ αεροσκαφών “Rafale” και την επικείμενη προμήθεια έξι ακόμα, αλλάζοντας σελίδα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες εισέρχονται έτσι σε μία νέα εποχή, που επιβάλλουν οι καιροί και οι απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας. Τα πρώτα έξι «Rafale» πρόκειται να προσγειωθούν εντός των προσεχών ημερών στην αεροπορική βάση της Τανάγρας», επανέλαβε.
    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευχήθηκε στη Γαλλίδα ομόλογο του επιτυχία στους στόχους και επιδιώξεις της γαλλικής προεδρίας, ιδιαίτερα για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και την Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών- Μελών, σχολιάζοντας περαιτέρω ότι «η ευρωπαϊκή ασφάλεια επιβάλλει περισσότερο από ποτέ, όπως η Γαλλία αναλάβει ηγετικό ρόλο στον τομέα αυτόν».
    Τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών ξενάγησε στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων και ενημέρωσε για τις δραστηριότητες και τις δυνατότητές τους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πιέρ Ερίκ Πομμελέ.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Τροχαίο στη Βούλα: «Με προσπέρασε σαν να γινόταν σεισμός» – Σοκάρουν οι αυτόπτες μάρτυρες (εικόνες & βίντεο)
    Νέα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις: Τι ισχύει με την αναστολή εργασίας – Όλοι οι ΚΑΔ
    Νόβακ Τζόκοβιτς: Η Αυστραλία ακύρωσε τη βίζα του – Προς απέλαση ο Σέρβος
    Μητσοτάκης: Νέα αύξηση κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου, όχι σε επέκταση εμβολιασμού στους κάτω των 60 (βίντεο)
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ