18.8 C
Athens
14.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Δεν ξεμπερδέψαμε ακόμη με τη Μετάλλαξη Όμικρον: Στο 9,43% εκτοξεύτηκε η θετικότητα, επιμένει η πίεση στο ΕΣΥ


    Σημάδια ύφεσης, αλλά και προβληματισμού προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το κύμα της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον.
    Σε σύνολο 35.000 τεστ σε όλη τη χώρα, εντοπίστηκαν 24.246 νέα κρούσματα κορονοϊού. Η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας δείχνει σημάδια ύφεσης, αναφορικά με την εξάπλωση του ιού, ωστόσο η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει ιδιαίτερα υψηλή.
    Κάπως έτσι, την περασμένη εβδομάδα, το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε σε 9.43% σε σύνολο 2.541.216 εργαστηριακών ελέγχων (PCR και Rapid test) και 2.70% σε σύνολο 1.643.264 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test). Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 5.67%.
    «Μολονότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα, παραμένει ένας επικίνδυνος ιός, ιδίως για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί», επέμεινε άλλωστε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
    Εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ
    Οι ειδικοί επιμένουν πως οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι κατά κύριο λόγο πολίτες που μολύνθηκε με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, ωστόσο, τα στοιχεία των εισαγωγών στα νοσοκομεία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού.
    Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 654, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 31.59%. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 578 ασθενείς.
    Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΜΕΘ Covd εμφανίζουν πληρότητα 89,13% και οι απλές κλίνες 66,37%, με την εικόνα να μοιάζει ακόμη πιο ασφυκτική στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα κρούσματα.
    Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού, στην Αττική εντοπίζονται 6.853 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 2.671 στο κέντρο της Αθήνας, 1.326 στον Πειραιά και 1.162 στα δυτικά προάστια. Την ίδια ώρα, η Θεσσαλονίκη καταγράφει 2.392 νέα κρούσματα του κορονοϊού.
    Αυτός είναι ο λόγος που ξεκίνησε από σήμερα Τετάρτη (12/1) η επίδοση των φύλλων πορείας στους ιδιώτες γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας, με ειδικότητα, πνευμονολογία, παθολογία και γενική ιατρική, που επιτάσσονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
    Παραμένει υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων
    Άλλωστε, ο αριθμός διασωληνωμένων σε ΜΕΘ εμφανίζεται και αυτός σε σταθερά υψηλό επίπεδο, προσεγγίζοντας το υψηλό Νοεμβρίου, όταν και οι βαριά ασθενείς Covid-19 ξεπερνούσαν τους 700 (σήμερα ανέρχονται σε 670).
    Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 565 (84.33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 105 (15.67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.848 ασθενείς.
    Υπό αυτό το πρίσμα, είναι μάλλον προφανείς οι λόγοι που η επιτροπή ειδικών για τον κορονοϊό αποφάσισε την παράταση των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή προπαραμονή Πρωτοχρονιάς προκειμένου να ελεγχθεί η εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων μετά την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Κορονοϊός: 24.246 νέα κρούσματα, 77 θάνατοι και 670 διασωληνωμένοι
    Είναι επίσημο! Παρατείνονται για μια εβδομάδα τα νέα μέτρα
    Επιχείρηση της Αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ: Έξι συλλήψεις για φθορές στους τοίχους – Το βίντεο από την έφοδο
    Survivor: Ούτε Τζον, ούτε Κατσαούνης – Αυτός είναι ο τελευταίος έρωτας της Μυριέλλας Κουρεντή (βίντεο)
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ