19.3 C
Athens
17.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Τουρκία: Η οικονομική κρίση «γονατίζει» τη δημοφιλία Ερντογάν – Πίσω στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Τούρκου προέδρου


    Ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι θεωρούν ότι πλέον μία συμμαχία της αντιπολίτευσης είναι πιο κατάλληλη από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ώστε να τερματιστεί η οικονομική αναταραχή που έχει κατακλύσει τη χώρα τους, σύμφωνα με πολυάριθμες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα.
    Υπό την πίεση του Ερντογάν και παρά τον υψηλό πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο, πυροδοτώντας μια νομισματική κρίση που οδήγησε τη λίρα τον περασμένο μήνα στα 18,4 ανά δολάριο, στο ιστορικό κατώτατο επίπεδό της.
    Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε υψηλό 19 ετών στο 36%, διαβρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματα, ειδικά των εργαζομένων και των Τούρκων της κατώτερης μεσαίας τάξης που αποτελούν την εκλογική βάση του ισλαμιστικού ΑΚΡ.
    Δημοσιονομικά μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση για να μειωθεί η νομισματική αστάθεια
    Η κυβέρνηση έχει εισαγάγει δημοσιονομικά μέτρα για να μειώσει την νομισματική αστάθεια, αλλά η αξία της τουρκικής λίρας εξακολουθεί να είναι 46% χαμηλότερη από ό,τι πριν ένα χρόνο και ο Ερντογάν, που θέλει να ενισχύσει τις εξαγωγές και τις πιστώσεις, αρνήθηκε να αλλάξει πορεία παρά την αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια.
    Έρευνες της Metropoll Research δείχνουν ότι το ποσοστό αποδοχής του Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της χώρας τα τελευταία 19 χρόνια και βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές στα μέσα του 2023, είναι το χαμηλότερο από το 2015, στο 38,6%. Η δημοτικότητά του είναι χαμηλότερη συγκριτικά με τους τρεις πιθανούς προεδρικούς αντιπάλους τους, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της εταιρείας.
    Μια άλλη σφυγμομέτρηση από το Sosyo Politik Field Research Center καταγράφει τη στήριξη στο AKP στο 27%, έναντι 37% που δήλωσε ότι ψήφισε υπέρ του κόμματος στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2018. Το εθνικιστικό κόμμα MHP, σύμμαχος του AKP στο κοινοβούλιο, κινείται σε ποσοστό 6,3%, μειωμένο από το 7,3% που δήλωσαν ότι ψήφισαν το κόμμα το 2018.
    Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώσει 22,9% και το συμμαχικό του Κόμμα IYI 10,3%, ενώ το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) 9,4%. Πάνω από το 11% δηλώνουν αναποφάσιστοι.
    Οικονομική δυσπραγία
    Μια δημοσκόπηση της ORC Research που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η υποστήριξη του AKP-MHP ανήλθε συνολικά στο 38,7%, υστερώντας της στήριξης στο CHP-IYI που ανέρχεται στο 39,5%.
    Στο 8,4% καταγράφεται η υποστήριξη για το HDP, το οποίο στήριξε ανεπίσημα τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές του 2019 στις οποίες το AKP έχασε τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, των μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας.
    Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είπαν στο Sosyo Politik ότι η οικονομία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας.
    Περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα βελτιώσουν την οικονομία.
    Μια δεύτερη έρευνα της Metropoll έδειξε ότι το 36,7% πιστεύει ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης είναι ο καταλληλότερος για τη διαχείριση της οικονομίας έναντι 35,4% που θεωρεί καταλληλότερο το συνασπισμό το AKP-MHP.
    Περίπου το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θαυμάζει τον Ερντογάν -ο οποίος έλαβε πάνω από 52% στις προεδρικές εκλογές του 2018- ενώ ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, και οι δύο προερχόμενοι από το CHP, σημείωσαν 60% και 51% αντίστοιχα.
    Η ηγέτης του Κόμματος IYI, Μεράλ Ακσενέρ, συγκεντρώνει το 38,5%.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στην ΑΣΟΕΕ και χτύπησαν καθηγητή! (βίντεο)
    Κορονοϊός: Τρομάζει ο αριθμός κρουσμάτων και θανάτων – 32.694 νέες μολύνσεις και 80 νεκροί
    Κακοκαιρία «Διομήδης»: Έρχονται καταιγίδες και χιόνια την Τετάρτη – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα
    Survivor: Πιάστηκαν στα χέρια Πιλίδης – Κατσούνης (βίντεο)
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ