19.2 C
Athens
15.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Δένδιας: «Η Ελλάδα έτοιμη να βοηθήσει στην εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ – Ανγκόλας»


    Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εμβάθυνση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ανγκόλας, όπως ανέφερε ό υπουργός μετά τη συνάντησή του με την υφυπουργό Εξωτερικών της Αγκόλας Esmeralda Mendonça.
    Ο κύριος Δένδιας συναντήθηκε τελικά με την κυρία Mendonça κατά την επίσκεψή του στη Λουάντα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ανγκόλας Τέτε Αντόνιο βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό πριν από τη συνάντησή τους. Ο κλυριος Δένδιας του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα.
    Όπως υπενθύμισε, η Ελλάδα έγινε Συνδεδεμένος Παρατηρητής στην Κοινότητα των Λουσόφωνων Χωρών, την CPLP, τον περασμένο Ιούλιο, με απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια της τελευταίας υπουργικής συνόδου που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Αγκόλας στη Λουάντα.
    Η απόφαση αυτή, όπως επεσήμανε, «θα ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας», ενώ αποδέχτηκε την πρόταση της ΥΦΥΠΕΞ για μια τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Αγκόλας και Πορτογαλίας.
    Υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις
    Κατά τη σημερινή πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στην Ανγκόλα υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, που αποτελεί την πρώτη συμφωνία που υπογράφεται ποτέ μεταξύ Ελλάδας και Ανγκόλας.
    «Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας», σημείωσε ο κύριος Δένδιας. «Είμαστε χώρες που δεν έχουμε καμία απολύτως διαφορά, αλλά βλέπουμε πολλά πράγματα με τον ίδιο τρόπο».
    «Η Ανγκόλα έχει επικυρώσει την UNCLOS, η οποία για την Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική Σύμβαση, καθώς είμαστε ένα ναυτικό έθνος και μας ενδιαφέρει πολύ η ασφάλεια και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις θάλασσες. Και παρεμπιπτόντως, η Ανγκόλα επικύρωσε την UNCLOS πέντε χρόνια πριν από την Ελλάδα».
    Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εκπαιδεύσει προσωπικό για τη θαλάσσια ασφάλεια
    Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εκπαιδεύσει προσωπικό για τη θαλάσσια ασφάλεια, εάν η Ανγκόλα το επιθυμεί, και μάλιστα στις ελληνικές στρατιωτικές ακαδημίες. Διότι, όπως ανέφερε, «η Ανγκόλα είναι μια πολύ σημαντική χώρα για την ασφάλεια της Αφρικής και η Αφρική έχει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία και τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο πληθυσμό στον κόσμο».
    Ευχαρίστησε ακόμη την Ανγκόλα για την προθυμία της να ψηφίσει την Ελλάδα στην εκστρατεία για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26.
    Ο Νίκος Δένδιας πρόσφερε 100.000 εμβόλια για τον κορονοϊό
    Ο κύριος Δένδιας προσέφερε 100.000 εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το οποίο χαρακτήρισε «ηθική υποχρέωση» της Ελλάδας. «Και είμαστε εδώ για να στείλουμε περισσότερα εμβόλια, αν η Ανγκόλα τα χρειαστεί και να βοηθήσουμε με το λογισμικό που απαιτείται για την παράδοση αυτών των εμβολίων».
    «Θεωρώ την παρουσία μου εδώ ως το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου. Ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ εμάς, της Ελλάδας, και της Ανγκόλας», κατέληξε.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Δίκη «ψευτογιατρού»: Συγκλονίζει μαρτυρία για τις «θεραπείες» που έδινε σε κορίτσι με καρκίνο στον εγκέφαλο
    Νέα μέτρα: Δεν αναμένεται χαλάρωση – Μένουν οι απαγορεύσεις σε εστίαση και διασκέδαση (βίντεο)
    Τραγωδία στη Σκόπελο: Πτώμα άνδρα «ξεβράστηκε» στο λιμάνι – Ερευνάται αν ανήκει σε μοναχό
    Γλυφάδα: Ένοπλη ληστεία σε βενζινάδικο – Απείλησε τον υπάλληλο, πήρε χρήματα και εξαφανίστηκε
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ