18.8 C
Athens
13.2 C
Thessaloniki
Τρίτη 23 Απριλίου 2024
More

    ΣτΕ: Οι πλανόδιοι λαχειοπώλες υποχρεούνται να καταβάλλουν εργοδοτική εισφορά στον ΕΦΚΑ


    Σύμφωνα με το ΣτΕ, υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εργοδοτική εισφορά στον ΕΦΚΑ από 1.5.2014 και μετά είναι οι πλανόδιοι λαχειοπώλες και όσοι απασχολούνται με την παραγωγή, λειτουργία, κυκλοφορία, προβολή και διαχείριση των Λαϊκών Λαχείων.
    Αυτό έκρινε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με το σκεπτικό ότι «η ρύθμιση του άρθρου 29 του νόμου 4331/2015, με την οποία θεσπίστηκε υπέρ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ήδη ΕΦΚΑ) εργοδοτική εισφορά σε βάρος του εκάστοτε παραχωρησιούχου που δυνάμει σύμβασης παραχώρησης κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Λαϊκών Λαχείων, δεν συνιστά επέμβαση του νομοθέτη στη ισχύουσα ήδη συμβατική σχέση και δεν παραβιάζει τη συμβατική ελευθερία ούτε τις αρχές της προστατευόμενης εμπιστοσύνης και της ασφάλειας δικαίου».
    Σε ό,τι αφορά στους πλανόδιους λαχειοπώλες, το ΣτΕ αναφέρει ότι η θέσπιση εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς αποσκοπεί στην ασφαλιστική τακτοποίηση της οικονομικά ασθενούς και ευάλωτης αυτής κατηγορίας εργαζομένων, «δεδομένου ότι μετά την αναστολή/κατάργηση με το άρθρο δεύτερο του νόμου 4183/2013 του προγενέστερου νομοθετικού καθεστώτος της υπουργικής αποφάσεως 4633/5731/1948 το θέμα της ασφάλισης των πλανόδιων λαχειοπωλών είχε παραμείνει αρρύθμιστο, καθώς και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού».
    Όπως σημειώνει το ΣτΕ, «η εισφορά ανέρχεται σε ποσοστό 1% επί του ποσού της προμήθειας επί των πωλούμενων γραμματίων Λαϊκού Λαχείου που αποτελεί υποπολλαπλάσιο του ποσοστού της προγενέστερης εισφοράς 1% επί της ονομαστικής αξίας των πωλούμενων γραμματίων του Λαϊκού Λαχείου που κατέβαλλε η Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων του υπουργείου Οικονομικών».
    Με το σκεπτικό αυτό το ΣτΕ έκρινε συνταγματική, σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και νόμιμη την υπ΄ αριθμ. Φ. 11321/31042/1232/2016 απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 29 του νόμου 4331/2015.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Οικογένεια Νόβακ Τζόκοβιτς: «Η μεγαλύτερη νίκη στην καριέρα του – Κακοποιήθηκε στην Αυστραλία»
    Σίφνος: Η θάλασσα ξέβρασε πτώμα άνδρα σε προχωρημένη σήψη
    Τραγωδία στη Πιερία: Σκοτώθηκαν σε τροχαίο τρία άτομα
    Μητσοτάκης – Γλυπτά Παρθενώνα: «Το θραύσμα Fagan επιστρέφει στο σπίτι του» (εικόνες)
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ