22.3 C
Athens
21.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Σχολεία: Επαναλειτουργούν σε Γερμανία και Αυστρία με «όπλα» τις μάσκες και το αυξημένο testing


    Με βασικά «όπλα» την καθιέρωση της «εβδομάδας ασφαλείας», αμέσως μετά την επιστροφή από τις διακοπές των Χριστουγέννων, την αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων και τις προστατευτικές μάσκες, λειτουργούν με φυσική παρουσία τα σχολεία στη Γερμανία, όπου όμως οι κανόνες διαφέρουν από κρατίδιο σε κρατίδιο, ανάλογα με την αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης από κάθε τοπική κυβέρνηση.
    Ειδικά στην ανάγκη χρήσης της προστατευτικής μάσκας αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος, σε χθεσινοβραδινή ανάρτησή του στο Twitter επισήμανε ότι τα στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν αύξηση των εισαγωγών παιδιών με την μετάλλαξη Όμικρον στα νοσοκομεία. «Η μάσκα μπορεί να προστατεύσει επαρκώς», τόνισε ο υπουργός.
    Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξαν τα σχολεία σε επτά από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας, ενώ σήμερα Δευτέρα (10/01) ανοίγουν στα υπόλοιπα εννέα.
    Στα περισσότερα εφαρμόζεται ο κανόνας των ημερήσιων rapid test, τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα επιστροφής από τις διακοπές. Σε κάποια κρατίδια πάντως, όπως στο Βερολίνο και στην Θουριγγία, τα τεστ είναι προαιρετικά.
    Τι ισχύει για την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία
    Ενδεικτικά, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου τα σχολεία επαναλειτουργούν από σήμερα Δευτέρα (10/01) με φυσική παρουσία, οι 2,5 εκατομμύρια μαθητές του κρατιδίου – συμπεριλαμβανομένων εμβολιασμένων και ιαθέντων – θα πρέπει την πρώτη μέρα να υποβληθούν σε τεστ για τον νέο κορονοϊό. Το ίδιο ισχύει για τους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα σχολεία. Στη συνέχεια, οι μαθητές του Δημοτικού θα υποβάλλονται σε δύο τεστ ανά εβδομάδα και οι μεγαλύτεροι σε τρία, όπως και οι εκπαιδευτικοί. Όσοι από τους δασκάλους δεν είναι εμβολιασμένοι ή ιαθέντες, θα πρέπει να προσκομίζουν καθημερινά αρνητικό τεστ.
    Τι γίνεται στην Βάδη-Βυρτεμβέργη
    Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη η τοπική κυβέρνηση επιβάλλει καθημερινά τεστ για την πρώτη εβδομάδα, τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς, με εξαίρεση μόνο για όσους έχουν λάβει ήδη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού ή ιαθέντες οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον πρώτη δόση εμβολίου. Τα τεστ παρέχονται από κάθε σχολείο. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από το Δημοτικό, ενώ στο νηπιαγωγείο και τον παιδικό σταθμό μάσκες πρέπει να φορούν οι εκπαιδευτικοί. Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση έχει προμηθεύσει το προσωπικό των σχολείων με 2,5 εκατομμύρια μάσκες τύπου FFP-2.
    Σε πολλά σχολεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης και άλλων περιοχών εφαρμόζεται ακόμη η πρακτική των «Pooltest», όπου τα παιδιά υποβάλλονται σε ομαδικά μοριακά τεστ, τα οποία αναλύονται ως ένα, χωρίς να γίνεται γνωστό ποιος μαθητής είναι θετικός ή αρνητικός. Εάν διαπιστωθεί κρούσμα, οι μαθητές ελέγχονται εκ νέου, ο καθένας ξεχωριστά, με δωρεάν PCR τεστ.
    Ενόψει της επέλασης της μετάλλαξης «Όμικρον» στα σχολεία στο κρατίδιο δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία, θα αποφασίζουν τα ίδια εάν θα διακόψουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων. Οι εκδρομές έχουν ανασταλεί έως τουλάχιστον την 31η Μαρτίου.
    Τι ισχύει στην Κάτω Σαξονία
    Στην Κάτω Σαξονία, όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ σήμερα Δευτέρα (10/01) το πρωί, προτού μπουν στο σχολείο, ενώ τα τεστ θα επαναλαμβάνονται καθημερινά τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας. Τα τεστ παρέχει το σχολείο σε μαθητές και δασκάλους. Είναι όλοι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα τύπου FFP-2, την οποία πρέπει να προμηθευτούν οι ίδιοι. Μέχρι τώρα, για τους μαθητές του Δημοτικού αρκούσε η υφασμάτινη μάσκα.
    Τα σχολεία θα διαθέτουν πάντως απόθεμα, προκειμένου να καλύψουν πιθανές ανάγκες.
    Στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς του κρατιδίου δεν είναι προς το παρόν υποχρεωτικά τα διαγνωστικά τεστ, αν και συνεχίζεται η διάθεση τριών τεστ την εβδομάδα για κάθε παιδί.
    Τι επιτρέπεται σε Βρανδεμβούργο και στο Βερολίνο
    Στο Βρανδεμβούργο και στο Βερολίνο, τα σχολεία άνοιξαν την 3η Ιανουαρίου, με υποχρέωση για πέντε τεστ την εβδομάδα, στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές στο σχολείο. Η κυβέρνηση του Βρανδεμβούργου έδωσε πάντως το δικαίωμα στα παιδιά μικρότερης ηλικίας να μείνουν σπίτι μέχρι την 19η Ιανουαρίου.
    Με υποχρεωτικά τεστ για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης – συμπεριλαμβανομένων των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων – ξεκινούν σήμερα μαθήματα και στη Βαυαρία. Στο εξής, εάν ένας μαθητής δεν προσκομίζει στο σχολείο τρία αρνητικά τεστ την εβδομάδα, δεν επιτρέπεται να βρίσκεται στο σχολείο.
    Μέχρι τώρα αυτά τα τεστ ήταν προαιρετικά. Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, υποχρεωτικά γίνονται πλέον τα τεστ και για όσα έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει. Σε πολλά σχολεία εφαρμόζεται επίσης το σύστημα των «Pooltest».
    Τι ισχύει στην Αυστρία
    Με φυσική παρουσία και αυστηρότερα μέτρα προστασίας λειτουργούν τα σχολεία από σήμερα Δευτέρα (10/01) σε όλη την Αυστρία, η οποία πλήττεται και αυτή από το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον του νέου κορονοϊού.
    Το διάστημα έως την 28η Φεβρουαρίου χαρακτηρίζεται «φάση ασφαλείας», με αυξημένα τεστ και κανόνες για τη διδασκαλία εξ αποστάσεως.
    Η κυβέρνηση είχε τις προηγούμενες ημέρες απευθύνει έκκληση στους γονείς να φροντίσουν να γίνουν διαγνωστικοί έλεγχοι των παιδιών πριν από την επιστροφή στο σχολείο, ενώ σταδιακά, έως την επόμενη εβδομάδα, όλοι οι μαθητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα.
    Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική – ακόμη και κατά την ώρα του μαθήματος – στο Δημοτικό, ενώ στο Γυμνάσιο απαιτείται η μάσκα να είναι τύπου FFP-2.
    Εάν διαπιστωθούν δύο κρούσματα, ολόκληρη η τάξη εφαρμόζει αυτομάτως την τηλεκπαίδευση.
    Συγκεκριμένα, σε περίπτωση θετικού τεστ, το παιδί μπορεί να παραμείνει στο σπίτι, χωρίς πιστοποιητικό γιατρού, αλλά πρέπει να ελέγχεται ημερησίως για πέντε ημέρες.
    Εάν εντός τριών ημερών διαπιστωθεί δεύτερο κρούσμα στην τάξη, ολόκληρο το τμήμα συνεχίζει με τηλεκπαίδευση.
    Ταυτόχρονα, τα παιδιά άνω των 11 ετών που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού δεν υποχρεούνται πλέον σε απομόνωση εφόσον ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Το ίδιο θα ισχύει και εάν κατά την επαφή όλοι φορούσαν προστατευτικές μάσκες.
    Στην πράξη, σε καραντίνα θα τίθεται μόνο το ίδιο το διαπιστωμένο κρούσμα, το οποίο θα αποδεσμεύεται έπειτα από πέντε ημέρες, με προϋπόθεση αρνητικό τεστ PCR, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, μια τάξη θα μπορεί να παρακολουθεί μαθήματα εξ αποστάσεως, χωρίς ωστόσο όλοι οι μαθητές της να βρίσκονται σε καραντίνα.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    «Μύλος» με τον Nόβακ Τζόκοβιτς: Συνελήφθη στη Μελβούρνη για να απελαθεί!
    Ξεκινούν οι απολογίες για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα – Έφτασε στο δικαστήριο η Δούρου (εικόνες)
    Σεισμός στη Φλώρινα: Βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι μετά τα 5,3 Ρίχτερ – Ζημιές σε παλιά κτίρια, κλειστά τα σχολεία (εικόνες & βίντεο)
    Αρχίζει η δίκη για τη Folli Follie: Στο εδώλιο σήμερα οι Κουτσολιούτσοι και οι συγκατηγορούμενοί τους
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ