19.4 C
Athens
18.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Σχολεία: Με τα τεστ ανά χείρας και αυξημένα μέτρα επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές


    Με περισσότερους ελέγχους κατά του κορονοϊού επιστρέφουν στα σχολεία σήμερα, Δευτέρα (10/01) μαθητές και εκπαιδευτικοί.
    Με τρία self test η πρώτη εβδομάδα
    Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων προβλέπεται ένα επιπλέον self test, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία self test αυτή την εβδομάδα αντί για δύο.
    Επίσης, τα δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
    Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος
    Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
    Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα σε περίπτωση κρούσματος. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.
    Υπενθυμίζεται, ότι οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.
    Τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ
    Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
    τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών
    η αναστολή των εκδρομών εξακολουθούν να ισχύουν.
    Επίσης, συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.
    Στα σχολεία θα υπάρχουν self test για όσους δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν
    Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, όσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν κατάφεραν να προμηθευτούν self test , μπορούν να τα πάρουν το πρωί της Δευτέρας από το σχολείο.
    Ειδικότερα, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων έχουν οδηγία να βρίσκονται στα σχολεία από τις 07.00 ώστε να εξασφαλίσουν σελφ τεστ για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, που μπορεί να μην τα έχουν προμηθευτεί.
    Οι γονείς θα παίρνουν το τεστ, θα το κάνουν στο παιδί τους -εκτός σχολείου- και μετά το παιδί θα μπαίνει στο σχολείο, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.
    Υπουργείο Παιδείας: Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο
    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα αποτελέσματα του πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, «τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου φορούν μάσκες, τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα και γίνονται αυξημένοι έλεγχοι κατά του κορωνοϊού, από ό,τι εκτός σχολείου». Για το λόγο αυτό, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη την εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική διάσταση προκρίνεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το υπουργείο, «τα 32 εκατομμύρια self test που έκαναν οι μαθητές αυτήν την περίοδο εντόπισαν το 84% των εργαστηριακά διαγνωσμένων κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες».
    Θέση των ειδικών και του υπουργείου Παιδείας είναι ότι τα πιθανά κρούσματα που θα προκύψουν αύριο δεν θα είχαν βρεθεί αν τα σχολεία δεν λειτουργούσαν. Αντιθέτως, αυτά τα κρούσματα θα κυκλοφορούσαν στην κοινωνία χωρίς οι φορείς του ιού να γνωρίζουν ότι νοσούν. Μάλιστα σημειώνεται πως σήμερα στην Ελλάδα πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος έλεγχος πληθυσμού για τον κορονοϊό, καθώς περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα κάνουν τεστ και αυτό γίνεται στο πλαίσιο της επιστροφής καθηγητών και μαθητών στα σχολεία.
    ΟΛΜΕ: Απροετοίμαστο το υπουργείο Παιδείας
    Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «το ΥΠΑΙΘ δεν είχε προετοιμαστεί καθόλου για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και «θα μπορούσε να δώσει μία μικρή παράταση των διακοπών, όπως συνέστησαν και πολλοί ειδικοί».
    Ταυτόχρονα καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13.30 έξω από το υπουργείο Παιδείας απαιτώντας «τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων». Για τον λόγο αυτό έχει κηρύξει 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας (12.00 – 14.00).
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Περιπετειώδης καταδίωξη στον Ασπρόπυργο με τραυματία αστυνομικό – Βρέθηκαν κοσμήματα σε μαξιλαροθήκη στο όχημα
    Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς
    Κορονοϊός: Έρχονται απολύσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών – Πώς θα αναπληρωθούν τα κενά (βίντεο)
    Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη την χώρα – Που θα χιονίσει
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ