16.9 C
Athens
15.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τις εκλογές στην Ελλάδα και χτίζει τη «Γαλάζια Πατρίδα»


    Η νέα τουρκική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο «ήρθε για να μείνει» εκτιμούν έμπειροι αναλυτές που βλέπουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε μια χρονική στιγμή όπου η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα στην Ελλάδα είναι αφοσιωμένα σε έναν παρατεταμένο προεκλογικό αγώνα. Το «έργο», άλλωστε δεν είναι καινούργιο, αφού και το 2015 η Άγκυρα είχε χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το προσφυγικό με τη μαζική είσοδο από τη Συρία περισσότερων του ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στα ευρωπαϊκά εδάφη.
    Όπως αναφέρει το newpost.gr, δεν περίμενε κανείς ως δια μαγείας να μεταβληθούν οι αμφισβητήσεις που έχουν διατυπώσει οι Τούρκοι στην ευρύτερη περιοχή. Μπορεί η Ελλάδα και η Κύπρος να έχουν στα χέρια τους ισχυρά νομικά επιχειρήματα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ωστόσο απαιτείται και από τους διεθνείς οργανισμούς μια ξεκάθαρη τοποθέτηση. Η συγκυρία της νέας κρίσης συμπίπτει και με τις ευρωεκλογές με δεδομένη την αδυναμία έως σήμερα των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και των κυβερνήσεων να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη πολιτική απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν.
    Το «Φατίχ» και το «Barbaros»
    Αθήνα και Λευκωσία έχουν συντονίσει για άλλη μια φορά τις κινήσεις τους μετά τη δέσμευση από τη Τουρκία της περιοχής 60 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου προκειμένου το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» να προχωρήσει σε έρευνες για 4 μήνες. Η «εξίσωση» γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από το γεγονός ότι και το «Barbaros» θα κάνει σεισμογραφικές έρευνες νότια της Λεμεσού από την 1η Μαΐου έως την 31η Ιουλίου.
    Επιθυμεί η τουρκική κυβέρνηση να παράξει νέα αποτελέσματα, όπως με την καθιέρωση των γκρίζων ζωνών το 1996 που ακολούθησε την κρίση των Ιμίων;
    Έμπειροι διεθνολόγοι αναφέρουν πως η δυτική πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ και κάποια τμήματα της νότιας έχουν μπει στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογάν εδώ και πολύ καιρό. Οι διεκδικήσεις της Άγκυρας επεκτείνονται στα νότια της Ρόδου μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο. Σε κάθε περίπτωση με την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας που δεσμεύει με NAVTEX η Τουρκία δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο πως δεν αναγνωρίζει ότι οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου εφάπτονται. Σε όλο αυτό το σκηνικό θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα τουρκικά πολεμικά πλοία που θα βρίσκονται στην περιοχή όλο αυτό το διάστημα.
    Στη Σύνοδο Κορυφής Τσίπρας – Αναστασιάδης
    Οι διπλωματικές επαφές και η ενημέρωση των συμμάχων σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον έχουν ξεκινήσει, ενώ η κυβέρνηση, πέρα από απάντηση στην επιστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ, θα έχει την ευκαιρία να θέσει το θέμα σε ανώτατο επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στη Ρουμανία την Πέμπτη. Επαφές αναμένεται να έχει στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Αναστασιάδη.
    Την Λευκωσία θα επισκεφτεί μια ημέρα πριν ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Σάββα Αγγελίδη.
    Η Τουρκία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία
    Ο Ερντογάν εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα σε «συμπληγάδες» και οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία εκτιμάται πως θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες κινήσεις του.
    Οι S-400 και τα αντίποινα που μπορεί να έχει η Άγκυρα από την αγορά τους, αλλά και η φημολογούμενη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Τουρκία μέσα στο καλοκαίρι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη στάση που θα κρατήσει ο «Σουλτάνος» στην Ανατολική Μεσόγειο το επόμενο διάστημα. Η επιμονή του Ερντογάν στην αγορά των ρωσικών αμυντικών συστημάτων δείχνει την ανασφάλεια που νιώθει απέναντι στη Δύση, αλλά και τη μη αναστρέψιμη σύγκρουση με την Ουάσινγκτον. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως στο οικόπεδο 10 η Exxon Mobil δεν συνάντησε καμία αντίσταση και οι ΗΠΑ έδειξαν πως αν το επιθυμούν έχουν τη δύναμη να συμβάλουν στην ηρεμία της περιοχής.
    Με αυτά τα δεδομένα ο νέος γύρος των συζητήσεων για το Κυπριακό ουσιαστικά φαίνεται να «παγώνει» εκτός και αν αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στην στρατηγική της Τουρκίας, που θέλει να κάνει σαφές, πως το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων από το Κραν Μοντανά δεν υπάρχει και όλα θα πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ