19.3 C
Athens
15.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Νότια Αφρική: Ένας ύποπτος συνελήφθη για τη φωτιά στο κοινοβούλιο


    Μια μεγάλη πυρκαγιά συνέχιζε να καταστρέφει απόψε το κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής στο Κέιπ Τάουν και η αστυνομία, που προκρίνει το σενάριο εμπρησμού, συνέλαβε έναν άνδρα ηλικίας 51 ετών, ο οποίος θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.
    Εδώ και πολλές ώρες, πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες, οι οποίες καίνε το τεράστιο κτίριο βικτωριανής εποχής.
    «Ένας άνδρας συνελήφθη στο εσωτερικό του κοινοβουλίου, ανακρίνεται στο πλαίσιο μιας ποινικής έρευνας. Θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης την Τρίτη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάντι Μμπάμπο, ο εκπρόσωπος τύπου των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Νότιας Αφρικής, της επίλεκτης ομάδας Hawks.
    Δεν υπάρχει αναφορά για κάποιο θύμα, όμως η αίθουσα της ολομέλειας του κοινοβουλίου καταστράφηκε ολοσχερώς. «Η αίθουσα όπου συνεδριάζουν τα μέλη κάηκε ολοσχερώς», είπε στο AFP o πρόεδρός του Μολότο Μοτάμπο, προσθέτοντας πως σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα, «η φωτιά ξεκίνησε στα φουαγιέ σε δύο διαφορετικά σημεία του κοινοβουλίου».
    «Φαίνεται πως το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης δεν λειτούργησε, όπως έπρεπε να γίνει», είπε επίσης στον Τύπο ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα, που μετέβη στο σημείο. «Οι εργασίες του κοινοβουλίου θα συνεχιστούν», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του νοτιοαφρικανικού κράτους, που επρόκειτο να εκφωνήσει στην αίθουσα της ολομέλειας μια ομιλία προς το Έθνος τον Φεβρουάριο.
    Σύμφωνα με τις αρχές, το σύστημα πυρόσβεσης φαίνεται πως είχε παραβιαστεί και επομένως δεν λειτούργησε.
    «Αυτό που ανακαλύψαμε σήμερα το πρωί είναι ότι κάποιος είχε κλείσει μία από τις βαλβίδες και επομένως δεν υπήρχε νερό που θα έθετε σε λειτουργία το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης», δήλωσε η Πατρίσια Ντε Λιλ, υπουργός Δημοσίως Έργων και Υποδομών.
    Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 05.00 το πρωί τοπική ώρα, στην παλαιότερη πτέρυγα του κτιρίου, που ολοκληρώθηκε το 1884. Σε αυτό το ιστορικό τμήμα, η στέγη κατέρρευσε, «δεν έχει απομείνει τίποτα», είπε ο υπεύθυνος των υπηρεσιών ασφαλείας και διάσωσης του Κέιπ Τάουν, Ζαν Πιερ Σμιθ.
    Στις εικόνες από ελικόπτερο που μετέδιδαν τα τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονταν τεράστιες φλόγες να ξεπηδούν από τη στέγη.
    Το συνολικό εύρος των ζημιών στο κτίριο, όπου φιλοξενείται μια πολύτιμη συλλογή βιβλίων και έργων τέχνης, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Οικογενειακή τραγωδία στην Άρτα: 16χρονος σκότωσε τον θείο του στο κυνήγι και μετά αυτοπυροβολήθηκε!
    Διμοιρία των YAT στα Άνω Λιόσια επισκέφτηκε ο Τάκης Θεοδωρικάκος (εικόνες)
    Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία τη Δευτέρα – Έως 20 βαθμούς ο υδράργυρος
    Μόσιαλος: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού για την νόσο Florona»
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ