18.3 C
Athens
17.1 C
Thessaloniki
Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
More

    Αλλάζει το πρωτόκολλο του κορονοϊού – Μειώνεται η καραντίνα, καταργείται η υποχρέωση PCR test


    Σημαντικές είναι οι αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θετικά κρούσματα κορονοϊού, οι στενές επαφές, αλλά και όσοι ταξιδεύουν προς τη χώρα μας.
    Φαίνεται πως τα νέα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία έχει υψηλή μεταδοτικότητα, αλλά μικρότερη διάρκεια νόσησης, αλλά και το γεγονός πως, τουλάχιστον εμβολιασμένοι δεν νοσούν βαριά, αλλάζει τα δεδομένα και στη χώρα μας παρά το γεγονός πως παρακολουθούμε την μεγαλύτερη άνοδο κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας.
    Αρχικά ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε πως αλλάζουν οι οδηγίες αναφορικά με την καραντίνα, διαχωρίζοντας τις κατηγορίες πληθυσμού σε υγειονομικούς, ανθρώπους που έχουν νοσήσει και είναι εμβολιασμένοι, ανεμβολίαστους και στενές επαφές με νέα κρούσματα του κορονοϊού.
    Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αναθεωρεί τον χρόνο ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης, στις 14 από τις 30 ημέρες για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.
    Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, διευκρίνισε κατά την ενημέρωση της Πέμπτης πως δεν είναι απαραίτητη η διενέργεια μοριακού τεστ για όσους εμβολιασμένους βρεθούν θετικοί με rapid, αλλά η απομόνωσή τους στο σπίτι, για όσο διάστημα (5 ημέρες) προβλέπει το πρωτόκολλο.
    Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την καραντίνα
    Ακολουθούν οι οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας κρουσμάτων κορονοϊού και στενών επαφών τους, όπως εκδόθηκαν από τον ΕΟΔΥ:
    Α. Ιατρονοσηλευτικό Προσωπικό
    Α1. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με λοίμωξη από Sars-Cov-2
    Απομόνωση πέντε (5) ημερών και επιστροφή στην εργασία με ή χωρίς αρνητικό testing εάν είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα.
    Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2)
    Α2. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει εκτεθεί στον Sars-Cov-2
    Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση: Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 3η ημέρα από την έκθεση.
    Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J: Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 1η, 3η και 5η-7η ημέρα από την έκθεση.
    Σε κάθε περίπτωση, οι Επιτροπές Λοιμώξεων κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος δύνανται να λάβουν οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο για αποφυγή διασποράς της λοίμωξης και περιορισμού της νόσου.
    Β. Γενικός πληθυσμός
    Β1. Άτομα με λοίμωξη από Sars-Cov-2 – Απομόνωση:
    Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
    Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας.
    Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.
    Β2. Άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – Καραντίνα:
    Β2α. Για άτομα εμβολιασμένα και με ενισχυτική δόση:
    Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.
    Β2β. Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J ή ανεμβολίαστους:
    Παραμονή στο σπίτι για πέντε (5) ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
    Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).
    Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.
    Για πληθυσμιακές ομάδες των οποίων η εργασία συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του κράτους και τις υποδομές ζωτικής σημασίας, τα μέλη την Επιτροπής θα εξετάσουν τυχόν διαφοροποιημένες οδηγίες κατόπιν εισηγήσεων και των αρμόδιων Υπουργείων.
    Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή θετικού εργαστηριακού ελέγχου, τα άτομα της κατηγορίας Β2 (Καραντίνα) μεταπίπτουν στην κατηγορία Β1 (Απομόνωση) και εφαρμόζουν τις αντίστοιχες οδηγίες.
    Αναφορικά με την χρήση μάσκας τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες εφιστούν την προσοχή στην όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή αυτής.
    ΥΠΑ: Αλλαγή στο πιστοποιητικό νόσησης
    Πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται εντός 14 ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο (pcr) και η ισχύς του διαρκεί έως 90 μέρες μετά από αυτόν θα πρέπει να φέρουν από σήμερα οι ταξιδιώτες για τις αεροπορικές μετακινήσεις εσωτερικού, σύμφωνα με τη νέα αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
    Σε σχέση με την προηγούμενη notam η αλλαγή είναι στον χρόνο έκδοσης του πιστοποιητικού που από τις 30 μέρες μετά τη νόσηση που προβλεπόταν πριν, τώρα μπορεί να εκδίδεται 14 μέρες μετά τη νόσηση.
    Τι προβλέπει η νέα notam
    Ειδικότερα η νέα notam πτήσεων εσωτερικού μετά και την τελευταία αλλαγή προβλέπει:
    Οι επιβάτες προς όλους τους προορισμούς της χώρας οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
    1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ), είναι επίσης αποδεκτό. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων.
    2) Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται εντός 14 ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο (pcr) και η ισχύς του διαρκεί έως 90 μέρες μετά από αυτόν, σύμφωνα με όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία.
    3) Οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού που δεν έχουν εμβολιαστεί για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο θα πρέπει να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα πτήσης ή εντός 48 ωρών με rapid test πριν την αναχώρηση της πτήσης τους.
    Τι ισχύει για τους επιβάτες
    Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις αεροπορικές μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που παρέχεται δωρεάν από το Κράτος και πραγματοποιείται έως 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα πτήσης.
    Το ως άνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από τις πλατφόρμες www.gov.gr και HTTPS://SELF-TESTING.GOV.GR είτε σε ψηφιακή μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
    Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό μπορούν να προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή την βεβαίωση νόσησης ή το αρνητικό τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα έγγραφα να έχουν εκδοθεί από δημόσια αρχή και σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδος τους στην Ελλάδα.
    Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα δεν του επιτρέπεται η επιβίβαση.
    Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα δεν του επιτρέπεται η επιβίβαση στο αεροπλάνο. Ο έλεγχος των ταξιδιωτικών εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές σε αεροδρόμια. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβαση του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα.
    Σημειώσεις: Υπενθυμίζουμε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις αεροπορικές μετακινήσεις πτήσεων εσωτερικού εφαρμόζονται από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.
    Η σαρωτική διάδοση της Μετάλλαξης Όμικρον απειλεί την οικονομία
    Το τελευταίο διάστημα στο τραπέζι των συζητήσεων για τον κορονοϊό έχει… πέσει η μείωση του χρόνου της καραντίνας, εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον.
    Όσο περνούν οι ημέρες όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν ρεκόρ κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, καθώς η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον είναι τεράστια. Δεδομένου λοιπόν πως τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, είναι επόμενο αυτό να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις επιχειρήσεις, αναφορικά με την παραγωγικότητά τους.
    Πιέζουν οι επιχειρηματίες ανά τον κόσμο
    Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις χωρών στις οποίες οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να πιέζουν τις Κυβερνήσεις για τη μείωση χρόνου καραντίνας, έτσι ώστε να μην αναγκάζονται οι επιχειρήσεις να στερούνται τους εργαζόμενούς τους για δύο εβδομάδες, αλλά για λιγότερες ημέρες, με ότι αυτό συνεπάγεται στην μείωση της παραγωγικότητας.
    Στη Μάλτα, μία χώρα η οποία από την αρχή της πανδημίας δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα έντονα προβλήματα, πλέον καταγράφονται χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, ενώ την Τετάρτη ανακοίνωσε 1.337 νέες μολύνσεις, αριθμός ρεκόρ για τη χώρα.
    Γι’ αυτό και οι επιχειρηματίες έχουν αρχίσει να ζητούν από την Κυβέρνηση τη μείωση του χρόνου καραντίνας, καθώς οι δύο εβδομάδες έχουν σημαντική επίπτωση στην οικονομία.
    Στο Κεμπέκ αποφάσισαν να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με κορονοϊό
    Την ίδια ώρα, στον Καναδά και συγκεκριμένα στο Κεμπέκ, αποφάσισαν να δώσουν το ελεύθερο στις επιχειρήσεις να δουλεύουν ακόμη και όσοι εργαζόμενοι ανιχνεύονται με κορονοϊό.
    Φυσικά αυτό ισχύει για τους ανθρώπους οι οποίοι δε φτάνουν σε σημείο να νοσηλευτούν.
    Οι επιχειρήσεις πλέον στο Κεμπέκ έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από τον υπάλληλό τους να δουλέψει με τηλεργασία, προκειμένου να μη χαθούν εργατοώρες.
    «Πήραμε την απόφαση ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι θα μπορούν να συνεχίσουν τη δουλειά, με βάση μια λίστα προτεραιοτήτων και διαχείρισης του κινδύνου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Κριστιάν Ντουμπ.
    Μείωση του χρόνου απομόνωσης αποφάσισε η Ισπανία
    Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε χθες να μειώσει τη διάρκεια της καραντίνας που επιβάλλεται σε άτομα θετικά στην Covid-19 στις 7 ημέρες έναντι 10 που ίσχυε προηγουμένως, την ώρα που ο αριθμός ρεκόρ των μολύνσεων προκαλεί, όπως και αλλού, φόβους αποσταθεροποίησης της οικονομίας.
    Αυτό το μέτρο προορίζεται προκειμένου να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της «δημόσιας υγείας» και της «οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ενώπιον δημοσιογράφων, προτού η απόφαση επισημοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας, που εξέδωσε σχετικό ανακοινωθέν.
    Τα άτομα επαφές που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει, αντιθέτως, να συνεχίσουν να τηρούν μια καραντίνα, η οποία, ωστόσο, μειώθηκε σήμερα από τις 10 στις 7 ημέρες.
    Με στόχο πάντα να περιοριστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών, η δημοτική αρχή της Μαδρίτης αποφάσισε ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους της θα μπορούν να εργάζονται παρά το γεγονός ότι θα έχουν ένα θετικό τεστ, εφόσον το ιικό φορτίο τους, και επομένως η μολυσματικότητά τους, κυμαίνονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.
    Και η Αργεντινή μειώνει τις ημέρες καραντίνας
    Μετά τις ΗΠΑ, την Ισπανία και άλλες χώρες, η Αργεντινή ανακοίνωσε σήμερα ότι μειώνει την περίοδο καραντίνας για όσους έχουν βρεθεί θετικοί στην Covid-19 στις 7 ημέρες, αντί για 10 που ήταν μέχρι σήμερα, ώστε να περιορίσει τις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, λόγω της έκρηξης κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
    Η υπουργός Υγείας Κάρλα Βισότι ανακοίνωσε ότι η περίοδος καραντίνας θα μειωθεί στις 7 ημέρες για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως και στις 5 ημέρες για όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εμβολιασμένοι και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Ψυχρολουσία με τον αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού – 35.580 μολύνσεις, 72 νεκροί και 636 διασωληνωμένοι
    Κορονοϊός: «Μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων για την Αθήνα – 15.773 στην Αττική, 3.997 στη Θεσσαλονίκη
    ΣτΕ: Συνταγματική η κατάργηση του «Ελεύθερου Σχεδίου», «Γραμμικού Σχεδίου» και του μαθήματος «Καλλιτεχνικής Παιδείας» από τα Λύκεια
    Μπογδάνος: «Χρειάζεται νέο κόμμα – Η ΝΔ δεν ανήκει πλέον στη ΝΔ»
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ