20.8 C
Athens
18.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Η «πανδημία» γυναικοκτονιών που κατέκλυσε την Ελλάδα το 2021 – Από την Καρολάιν ως την Τζεβριέ


    Το 2021 σημαδεύτηκε από 16 στυγερές γυναικοκτονίες, αλλά και την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα, στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων.
    Δεκαέξι συνολικά γυναίκες βρήκαν φρικτό θάνατο μόνο το 2021 από το χέρι του ανθρώπου με τον οποίον συνδέονταν ερωτικά στο παρελθόν ή και τη στιγμή της τραγωδίας. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δολοφονηθεί 128 γυναίκες.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της 2ης Ετήσιας Έκθεσης για τη Βία κατά των Γυναικών, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τη διετία 2019-2020 δολοφονήθηκαν 8 γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
    Οι γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα το 2021
    Πανδημία γυναικοκτονιών. Η Βασιλική, η Γαρυφαλλιά, η Καρολάιν, η Κωνσταντίνα, η Βασιλική, η Δώρα, η Σταυρούλα, η Νεκταρία, η Τζεβριέ είναι κάποιες από τις γυναίκες που βρήκαν τραγικό θάνατο από το χέρι του συντρόφου τους, το 2021 στην Ελλάδα.
    17 Ιανουαρίου: Βασιλική 54 ετών, Χανιά
    Η Βασιλική, μητέρα τριών παιδιών, είχε χωρίσει από τον πατέρα των παιδιών της, με τον οποίον διατηρούσαν καλή σχέση. Ο 48χρονος Νορβηγός γυναικοκτόνος ήταν ο σύντροφος της κι έμενε μαζί με την 54χρονη Βασιλική στα Χανιά.
    Στις 17 Ιανουαρίου ο σύντροφος της, τη δολοφόνησε με 14 μαχαιριές. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, το θύμα είχε οκτώ τραύματα τομής και έξι εκδορές από το μαχαίρι του δράστη.
    5 Απριλίου: Κωνσταντίνα 28 ετών, Μακρυνίτσα
    Στις 5 Απριλίου, ένας 32χρονος άνδρας εισέβαλε στο πατρικό της εν διαστάσει συζύγου του και μαχαίρωσε θανάσιμα την 28χρονη Κωνσταντίνα αλλά και τον 30χρονο αδελφό της.
    Την επιμέλεια του παιδιού τους ανέλαβαν οι γονείς των αδελφών που χάθηκαν από το χέρι του πρώην γαμπρού τους. Η Κωνσταντίνα είχε πάρει το παιδί τους και είχε αναζητήσει καταφύγιο στο πατρικό της, καθώς είχε καταγγείλει τον σύζυγό της για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
    Λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία της, η 28χρονη είχε ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα, με την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Έγιναν συστάσεις στον δράστη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.
    11 Μαΐου: Καρολάιν 20 ετών, Γλυκά Νερά
    Στις 11 Μαΐου ολόκληρη η Ελλάδα συγκλονίζεται από τη φρικτή δολοφονία τηςν 20χρονης Καρολάιν μέσα στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά, μπροστά στο 11 μηνών παιδί τους.
    Ο δράστης, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, είχε σκηνοθετήσει ληστεία και έκανε λόγο για σεσημασμένους κακοποιούς που σκότωσαν την άτυχη σύζυγό του. Μετά από 37 ημέρες αποκαλύφθηκε ότι αυτός ήταν ο δράστης του άγριου εγκλήματος.
    3 Ιουνίου: Ελένη, 64 ετών, Αγία Βαρβάρα
    Στις 3 Ιουνίου η 64χρονη Ελένη, μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά, επέστρεφε στο σπίτι της στην Αγία Βαρβάρα, όταν ο πρώην σύζυγός της, την πλησίασε και την πυροβόλησε εν ψυχρώ.
    Ο 75χρονος πρώην σύζυγός της την επόμενη μέρα πήγε στο αστυνομικό τμήμα και ομολόγησε το έγκλημα, λέγοντας: «Εγώ τη σκότωσα. Πάρτε το πιστόλι και τις σφαίρες… Το έκανα για οικονομικούς λόγους».
    16 Ιουλίου: Γαρυφαλλιά 26 ετών, Φολέγανδρος
    Στις 16 Ιουλίου το πτώμα της 26χρονης Γαρυφαλλιάς βρέθηκε να επιπλέει στις ακτές της Φολεγάνδρου. Δράστης της δολοφονίας της ο 30χρονος σύντροφός της. Το ζευγάρι με καταγωγή από την Κορινθία, έκανε διακοπές με κάμπινγκ στη Φολέγανδρο.
    Ο 30χρονος μετά από έντονο διαπληκτισμό, τη χτύπησε την έσπρωξε στα βράχια και την άφησε να πνιγεί. «Ήταν η κακιά στιγμή, χάλασε η φάση» φέρεται να είπε αρχικά ο δράστης.
    30 Ιουλίου: Αννίσα 31 ετών, Δάφνη
    Στις 30 Ιουλίου, 40χρονος έσφαξε τη σύζυγό του Ανίσα στο διαμέρισμα τους στη Δάφνη, υποστηρίζοντας ότι αυτό που «θόλωσε» το μυαλό του ήταν ότι η 31χρονη τον απατούσε. Η 31χρονη μητέρα βρέθηκε κατακρεουργημένη πάνω στο κρεβάτι της, ενώ ο δράστης ομολόγησε το έγκλημά του.
    3 Αυγούστου: Μαρία 43 ετών, Λάρισα
    Στις 3 Αυγούστου η 43χρονη Μαρία, μητέρα τριών παιδιών, έπεσε νεκρή μέσα στην ταβέρνα του αδερφού της όπου εργαζόταν στην Σωτηρίτσα Λάρισας. Ο 54χρονος συζυγοκτόνος εισέβαλε στην ταβέρνα και την πυροβόλησε οκτώ φορές. «Ήμουν θολωμένος» υποστήριξε αργότερα.
    8 Αυγούστου: Σταυρούλα 47 ετών, Ρέθυμνο
    Στις 8 Αυγούστου η 47χρονη Σταυρούλα, μητέρα δύο παιδιών, δέχθηκε πισώπλατα δύο σφαίρες από καραμπίνα από έναν 48χρονο άνδρα στον Πάνορμο Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, μπροστά στα μάτια της κόρης της.
    Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έγκλημα πάθους, καθώς λέγεται ότι η 47χρονη τον είχε απορρίψει. Μετά τη δολοφονία, ο δράστης έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και έθεσε τέλος στη ζωή του.
    23 Αυγούστου: Ελένη 56 ετών, Θεσσαλονίκη
    Στις 23 Αυγούστου η 56χρονη Ελένη από την Γεωργία έπεσε νεκρή από μαχαιριές από τα χέρια του 48χρονου συντρόφου της μέσα στο διαμέρισμά τους στη Θεσσαλονίκη. (Στη φωτογραφία ο 48χρονος γυναικοκτόνος).
    Ο δράστης ήταν εθισμένος στο αλκοόλ και βίαιος και λίγες μέρες νωρίτερα το θύμα είχε καλέσει την αστυνομία να τον απομακρύνει από το διαμέρισμα. Σύμφωνα με γείτονά της κάποια στιγμή η γυναίκα φώναζε: «Σε παρακαλώ μη με σκοτώσεις».
    1 Σεπτεμβρίου: Μόνικα 42 ετών, Κυπαρισσία
    Το τσιμεντωμένο πτώμα της 42χρονης Μόνικα Γκιους από τη Ρουμανία αποκαλύφθηκε την 1η Σεπτεμβρίου στην Κυπαρισσία.
    Το θρίλερ ξεκίνησε όταν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού παρατήρησαν σε κάποιο σημείο το τσιμέντο να έχει διαφορετικό χρώμα και αυτό τους κίνησε την περιέργεια. Αφού έσκαψαν βρέθηκαν μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα.
    Η Μόνικα, μητέρα τριών παιδιών, είχε εξαφανιστεί από τον Φεβρουάριο. Για το έγκλημα συνελήφθη ο 39χρονος πρώην σύντροφός της, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος.
    22 Σεπτεμβρίου: Δώρα 32 ετών, Ρόδος
    Στις 22 Σεπτεμβρίου, η 32χρονη Δώρα στη Ρόδο δολοφονήθηκε από τον 40χρονο πρώην σύντροφό της, την ώρα που πάρκαρε το αυτοκίνητό της.
    Η άγρια δολοφονία έγινε μέρα μεσημέρι, στη μέση του δρόμου, στην περιοχή Ροδίνι. Ο δράστης είχε στήσει φονικό καρτέρι στην 32χρονη εκπαιδευτικό στην οδό Μόσχας, τη στιγμή που έμπαινε στο αυτοκίνητό της και την πυροβόλησε δύο φορές με κυνηγετική καραμπίνα. Στη συνέχεια πήγε σπίτι του και αυτοκτόνησε με την ίδια καραμπίνα.
    27 Οκτωβρίου: Νεκταρία 48 ετών, Ιεράπετρα
    Στις 27 Οκτωβρίου η 48χρονη Νεκταρία, μητέρα τεσσάρων παιδιών, δολοφονήθηκε με πολλαπλές μαχαιριές από τον 48χρονο πρώην σύζυγό της στην Ιεράπετρα.
    Η κόρη της άτυχης Νεκταρίας μίλησε για την κακοποιητική συμπεριφορά του πατέρα της. Είπε ότι είχαν χωρίσει χρόνια και ότι την ημέρα που την σκότωσε την πήρε τηλέφωνο και της είπε: «Έσφαξα τη μάνα σου».
    28 Νοεμβρίου: Ντεμέκ, 48 ετών, Θεσσαλονίκη
    Με 23 μαχαιριές βρέθηκε κατακρεουργημένη μέσα στο διαμέρισμά της η 48χρονη Ντεμέκ στην Πολύχνη Θεσσαλονίκης, από τον 49χρονο σύζυγό της με καταγωγή από την Αρμενία.
    «Παιδιά, σκότωσα τη γυναίκα μου» είπε στους αστυνομικούς ο 49χρονος που αντιμετώπιζε έντονα ψυχολογικά προβλήματα, ενώ σύμφωνα με τη μαρτυρία του γιου του, τους τελευταίους τρεις μήνες είχε υποτροπιάσει και ήταν βίαιος. (Στη φωτογραφία ο 49χρονος γυναικοκτόνος).
    6 Δεκεμβρίου: Ελόνα 36 ετών, Λακωνία
    Την 36χρονη γυναίκα του Ελόνα, έπνιξε με τα χέρια του στις 6 Δεκεμβρίου ο 40χρονος συζυγό της στο Βλαχιώτη Λακωνίας, μετά από έντονο διαπληκτισμό που είχαν και ενώ τα δύο ανήλικα παιδιά τους κοιμόντουσαν σε διπλανό δωμάτιο.
    «Τσαντίστηκα όταν με έβρισε, την έπιασα από τον λαιμό και την έπνιξα», φέρεται να είπε ο 40χρονος γυναικοκτόνος στους αστυνομικούς.
    9 Δεκεμβρίου: Τζεβριέ 29 ετών, Αλεξανδρούπολη
    Η 29χρονη Τζεβριέ, 29 ετών και μητέρα τριών παιδιών, υπέκυψε στα τραύματά της στις 9 Δεκεμβρίου μετά τον άγριο ξυλοδαρμό από τον 30χρονο σύζυγό της.
    Η γυναίκα που είχε υποστεί σοβαρές βλάβες στα όργανά της, υπεβλήθη σε τέσσερα χειρουργεία, αλλά δεν τα κατάφερε. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες συγγενών της η ζωή της ήταν μια κόλαση, καθώς την είχε αποκόψει από όλους και την κακοποιούσε συχνά.
    13 Δεκεμβρίου: Αλεξάνδρα, 55 ετών, Θεσσαλονίκη
    Πισώπλατα με κυνηγετική καραμπίνα σκότωσε ο 56χρονος την εν διαστάσει σύζυγό του, την 55χρονη Αλεξάνδρα, την ώρα που έμπαινε σε ζαχαροπλαστείο να αγοράσει ψωμί, το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου, στη Νέα Μάδυτο Θεσσαλονίκης (στη φωτογραφία ο 56χρονος γυναικοκτόνος).
    Αρχικά είχε ενοχοποιηθεί η μητέρα του δράστη, όμως τελικά αποδείχθηκε ότι τη σκότωσε ο ίδιος. Όπως είπε στους αστυνομικούς, δεν άντεχε μακριά από την πρώην σύζυγό του, μετά τον χωρισμό τους πριν από τέσσερα χρόνια και είχε τυφλωθεί από τη ζήλια.
    Αστυνομικοί απέτρεψαν μία γυναικοκτονία στην Θεσσαλονίκη στις 18 Δεκεμβρίου
    Τέσσερις αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης και του οχήματος Πλατείας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, απέτρεψαν το πρωί της Κυριακής (18/12) την τελευταία στιγμή, μία γυναικοκτονία στην Ελλάδα.
    Οι αστυνομικοί, βρήκαν τον επίδοξο δράστη με το μαχαίρι στα χέρια, έτοιμο να δολοφονήσει τη γυναίκα του μπροστά στα έντρομα μάτια του ανήλικου παιδιού τους.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Αποκλειστικό «L&O»: Κακοποιός «χτύπησε» παραμονή Πρωτοχρονιάς και έκλεψε υπάλληλο του Δήμου Αθηναίων
    Έγκλημα στα Ιωάννινα: Στον εισαγγελέα η 55χρονη που σκότωσε τον σύντροφό της – Θα απολογηθεί την Τρίτη
    Αποκλειστικό «L&O»: «Τυφλά» πυρά έπεσαν σε σπίτι στον Αυλώνα!
    Περιστέρι: Έφοδος της Αστυνομίας σε μαγαζί στο Μπουρνάζι – Έκαναν πάρτι με 400 άτομα!
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ