17.1 C
Athens
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Νέα μέτρα: Ισχύουν από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης – Ρεβεγιόν έως τις 2 τα ξημερώματα χωρίς μουσική!


    Oλoκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας με φόντο την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας.
    Η επιτροπή των εμπειρογνωμώνων θα συνεδριάσει στις 12:00, ενώ στις 15:00 το απόγευμα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης (29/12).
    Στο τραπέζι έχουν πέσει διαφορετικές επιλογές για το μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων του κλάδου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από την Πέμπτη (30/12) η εστίαση και η διασκέδαση θα κλείνουν από τις 12:00 τα μεσάνυχτα, ενώ υπάρχει κι ένα μικρό ενδεχόμενο το ωράριο λειτουργίας να μειωθεί περαιτέρω και να πάει στις 11:00 το βράδυ χωρίς μουσική. Σε ό,τι αφορά στην παραμονή της Πρωτοχρονιάς, υπάρχει ένα μικρό «παραθυράκι» το οποίο θα επιτρέψει τη λειτουργία των μαγαζιών έως τις 2:00 τα μεσάνυχτα, αλλά και πάλι χωρίς μουσική.
    Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από την Πέμπτη (30/12) στις 6 το πρωί
    Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ και υποχρεωτικά στους εργαζομένους στην εστίαση. Σύσταση να χρησιμοποιείται ενισχυμένη μάσκα γενικά όπου υπάρχει συνωστσισμός.
    Διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν μέχρι τις 12. Δεν θα υπάρχουν όρθιοι και στα τραπέζια το όριο είναι έως έξι άτομα, ενώ θα ισχύουν μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα.
    H μουσική θα απαγορευτεί, ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη τήρηση των μέτρων, τότε η μουσική θα κόβεται.
    Στα γήπεδα: Θεατές σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα κλείσουν τελείως.
    Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων το επισκεπτήριο θα επιτρέπεται μόνο με PCR 48 ωρών, ενώ στα νοσοκομεία απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
    Θα υπάρξει τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα φτάνει έως το 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο.
    Το σύστημα υγείας αντέχει
    «Το σύστημα υγείας αντέχει» σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος με εικόνα της συζήτησης του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της εκστρατείας για την ανακοπή της πανδημίας.
    Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωνε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μας φέρνει σε μια κατάσταση που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά στο παρελθόν και οφείλουμε να παρέμβουμε αφού τα δεδομένα άλλαξαν.
    Τι θα γίνει με τα σχολεία
    Μετά τον σοκαριστικό αριθμό των χθεσινών (28/12) κρουσμάτων του κορονοϊού, τα νέα μέτρα φαίνεται ότι θα εφαρμοστούν νωρίτερα, ενώ πλέον πολλοί είναι οι γονείς που ανησυχούν σχετικά με το τι θα γίνει με τα σχολεία και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα (29/12), τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα μέτρα θα είναι λίγο – πολύ αυτά που γνωρίζαμε ότι θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουάριου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποιες τροποποιήσεις των μέτρων στα σχολεία, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξουν κανονικά μετά τις διακοπές.
    Όπως διευκρίνισε ο Γιάννης Οικονόμου «πιθανολογώ ότι η επιτροπή στη συνεδρίασή της το μεσημέρι θα εισηγηθεί τη χρονική μετάθεση των μέτρων που θα ίσχυαν από τη Δευτέρα και μετά νωρίτερα, ενδεχομένως και κάποιες προσαρμογές στο ίδιο αυτό πλαίσιο, θα σταθμίσουμε τα δεδομένα, τις εισηγήσεις της επιτροπής και θα προβεί ο υπουργός Υγείας στις ανακοινώσεις για το πώς θα προχωρήσουμε από αύριο και μετά, ανάλογα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με τη διασπορά της Όμικρον στα μεγέθη που γνωρίζουμε. Οι τομείς εφαρμογής των μέτρων είναι αυτοί που γνωρίζουμε δε συζητάμε για κάτι παραπάνω».
    Σε ό,τι αφορά τα σχολεία ο Οικονόμου τόνισε ότι πρόθεση και σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά στην ώρα τους. Διευκρίνισε ότι μέχρι τις 10 Ιανουάριου θα έχουμε και αλλά δεδομένα και άλλες συνεδριάσεις των ειδικών και αν χρειαστεί να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφόρα τον διαγνωστικό έλεγχο, ενδεχομένως περισσότερα τεστ, θα το πράξουμε. «Θα εξαντλήσουμε κάθε εργαλείο, κάθε πιθανότητα, που έχουμε στα χεριά μας για να ατυχούμε το άνοιγμα των σχολείων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οικονόμου.
    «Τώρα που οι μαθητές είναι εκτός σχολικού περιβάλλοντος με την Όμικρον να δείχνει τη διασπορά και με τις νέες ηλικίες πιο ευαίσθητες, χρειάζεται ενδεχομένως κάποια τροποποίηση, κάποιος πιο αυστηρός έλεγχος, για να πάμε 10η Ιανουαρίου και να ανοίξουν τα σχολεία». «Δεν υπάρχει σήμερα κάποια εισήγηση να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου» σημείωσε πάντως.
    Για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς δήλωσε ότι θα υπάρξουν οδηγίες και συστάσεις, αλλά ανέφερε ότι «πρέπει κάπου να βάλουμε στην εξίσωση και την κοινή λογική».
    Τι λένε οι ειδικοί για τα σχολεία
    «Αυτή η λοίμωξη είναι αερογενής και φαίνεται ότι μεταδίδεται τρομακτικά. Τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων. Προτιμότερο να παρατείνουμε μία εβδομάδα το άνοιγμά τους προκειμένου να μην έχουμε αναστάτωση. Πολλά τμήματα προβλέπω ότι θα κλείσουν εκ των πραγμάτων» εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
    Ο Τζανάκης τόνισε πως υπάρχει το ζήτημα της ατομικής ευθύνης: «Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν εθνικό κίνδυνο. Πρέπει να σκεφτούμε ώριμα».
    Επιπλέον, εξήγησε πως αν κάποιος είναι εμβολιασμένος και ήρθε σε επαφή με κρούσμα δεν μπαίνει σε καραντίνα, αλλά οφείλει να είναι προσεκτικός, ιδιαίτερα στις επαφές του με ευάλωτα άτομα. Εάν όμως εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να αποφεύγει τις επαφές και να μην πάει στη δουλειά του, προκειμένου να μη μεταδόσει τον ιό.
    Εάν από την άλλη είναι ανεμβολίαστος και έρθει σε επαφή με κρούσμα θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα.
    Ο Τζανάκης είπε πως όλα δείχνουν ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον διαρκεί λίγες ημέρες και αυτό οδήγησε σε μεταβολές στο χρονικό όριο που μπορεί να μείνει σε καραντίνα, μόλις πέντε ημέρες.
    «Το να κλείσουμε τα σχολεία και την οικονομία είναι παράπλευρες απώλειες»
    «Το να κλείσουμε τα σχολεία και την οικονομία είναι παράπλευρες απώλειες», σημείωσε από την πλευρά του ο Διευθυντής στη Β’ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και εξήγησε ότι άλλες χώρες δεν ανησυχούν γιατί έχουν δημιουργήσει αυτό το μαξιλάρι, ειδικά της τρίτης δόσης.
    Βατόπουλος: «Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κίνδυνο»
    Χθες (28/12), ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είχε σημειώσει για το ζήτημα των σχολείων – ερωτηθείς αν θα παραταθούν οι διακοπές κατά μια εβδομάδα – ότι θα εξεταστεί εκ νέου το επόμενο δεκαήμερο από την Επιτροπή.
    Ανέφερε ότι θεωρητικά θα μπορούσε να συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτή την στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι, και όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Διευκρίνισε ακόμα πως πλέον δεν έχουμε πολλά κρούσματα στις ηλικίες των μαθητών, αλλά των νέων ενήλικων από 18 έως 40 ετών. «Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί (…) βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κίνδυνο» προειδοποίησε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    «Δώσε το τηλέφωνο σου, γιατί αλλιώς θα σε σφάξω»: Μαχαιροβγάλτες κακοποιοί λήστευαν ανήλικους – Έπεσαν στα χέρια της ΕΛΑΣ
    Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη – 5,7 Ρίχτερ ταρακούνησαν το νησί
    Μετάλλαξη Όμικρον: Η έκρηξη κρουσμάτων φέρνει «βουβή» Πρωτοχρονιά – Έρχονται άμεσα τα νέα μέτρα
    Νέο βίντεο δείχνει τον τράπερ να «παίζει» με όπλα μέσα σε κλαμπ – Αναρτήθηκε μετά τη δίωξη στο Tik Tok (βίντεο)
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ