19.2 C
Athens
20.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Η μετάλλαξη Όμικρον «οργώνει» την Ευρώπη – Ρεκόρ κρουσμάτων, κλειστά μαγαζιά και νέα μέτρα


    Σαρώνει την Ευρώπη η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού με αποτέλεσμα να γυρίζουν πίσω μέτρα που θυμίζουν lockdown.
    Σε πολλές χώρες παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να σπεύδουν να πάρουν νέα μέτρα με στόχο να περιορίσουν την μετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον.
    Αυστρία: Στις 22:00 κλείνουν στο εξής τα εστιατόρια
    Στην Αυστρία τα κρούσματα που αφορούν τη νέα παραλλαγή είναι σήμερα τριπλάσια σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά σημειώνεται κάμψη στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων.
    Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, από σήμερα οι επιχειρήσεις εστίασης – συμπεριλαμβανομένων και των μπαρ στα ξενοδοχεία – σε όλη τη χώρα θα πρέπει να κλείνουν στις 22:00. Μέχρι και χθες Κυριακή (26/12) η λειτουργία της εστίασης επιτρεπόταν έως τις 23:00, ενώ, εφόσον η κατάσταση το επιτρέπει, αναμένεται κάποια χαλάρωση των μέτρων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
    Νωρίτερα σήμερα πάντως σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες, όταν εργαζόμενος στο εστιατόριο «Kitzloch» του Ισγκλ βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Τιρόλο, ο εργαζόμενος ήταν στον τόπο εργασίας του έως και τις 24 Δεκεμβρίου και για αυτό οι αρμόδιες αρχές του κρατιδίου απευθύνουν έκκληση σε όσους επισκέφθηκαν το συγκεκριμένο εστιατόριο να υποβληθούν σε προληπτικό διαγνωστικό τεστ PCR και να συμπεριφέρονται με ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά τα μέτρα υγιεινής και προστασίας τις προσεχείς δύο εβδομάδες. Η υπόθεση ξύπνησε στους Αυστριακούς μνήμες από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν το Ισγκλ μετατράπηκε σε «εστία μόλυνσης» χιλιάδων ταξιδιωτών που μετέφεραν κατόπιν τον κορονοϊό σε όλη την Ευρώπη.
    Αρνήθηκαν την είσοδο 100 Βρετανών στη χώρα
    Οι αυστριακές αρχές αρνήθηκαν σε 100 τουρίστες από τη Βρετανία την είσοδο στη χώρα, καθώς δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί λόγω της έξαρσης της μετάλλαξης «Όμικρον».
    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι ταξιδιώτες, φθάνοντας στο αεροδρόμιο του Ίνσμπρουκ, με τελικό προορισμό τα χιονοδρομικά κέντρα στο Τιρόλο, δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσουν αρνητικό μοριακό τεστ και πιστοποιητικό ενισχυτικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Οι περισσότεροι εξ αυτών επέστρεψαν με την ίδια πτήση στη Βρετανία, ενώ κάποιοι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο της περιοχής.
    Από το περασμένο Σάββατο έχουν αυστηροποιηθεί οι κανόνες εισόδου στην Αυστρία για όσους έρχονται από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία (χώρες στις οποίες διαπιστώνεται έξαρση της «Όμικρον»), οι οποίοι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ και πιστοποιητικό για τον ενισχυτικό εμβολιασμό τους, διαφορετικά υποχρεούνται να μείνουν σε καραντίνα.
    Ρεκόρ νέων μολύνσεων κορονοϊού σε Δανία και Ισλανδία
    Η Δανία και η Ισλανδία ανακοίνωσαν σήμερα νέα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19, κάτι που μπορεί να σημαίνει πως το κύμα των μολύνσεων που συνδέονται με τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού δεν έχει φθάσει ακόμη στην κορύφωσή του στις δύο χώρες.
    Η Νορβηγία από την πλευρά της ανακοίνωσε πως η νέα παραλλαγή του κορονοϊού είναι στο εξής η επικρατούσα στην πρωτεύουσα, Όσλο.
    Στη Δανία, ο αριθμός των μολύνσεων που ανακοινώθηκαν μέσα σε 24 ώρες έφθασε μια νέα κορυφή με 16.164 θετικά τεστ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 15.000 από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών.
    Το ποσοστό θετικότητας των τεστ ξεπέρασε το 12%, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα των 5,8 εκατ. κατοίκων, που αποφάσισε στα μέσα Δεκεμβρίου να ‘κλείσει’ την πολιτισμική ζωή και να συντομεύσει τα ωράρια λειτουργίας των μπαρ και των εστιατορίων.
    Η Δανία, μία από τις χώρες που διαθέτει τον καλύτερο εξοπλισμό για την αλληλούχηση των παραλλαγών, είχε ανακοινώσει πριν από τα Χριστούγεννα πως η Όμικρον είναι στο εξής κυρίαρχη στη χώρα.
    Οι νοσηλείες εξακολουθούν να αυξάνονται, με 608 ασθενείς να νοσηλεύονται με Covid-19, αλλά παραμένουν μακράν του ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον περασμένο Ιανουάριο (964), λόγω κυρίως της προστατευτικής επίδρασης των εμβολίων, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους. Ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται επίσης με αργό ρυθμό (+7 μέσα σε 24 ώρες).
    Στην Ισλανδία, η οποία όπως και η Δανία ήταν πριν από το κύμα της Όμικρον μεταξύ των χωρών στην Ευρώπη με τις λιγότερες μολύνσεις Covid ανάλογα με τον πληθυσμό τους, 672 μολύνσεις ανακοινώθηκαν σήμερα μέσα σε 24 ώρες, ένα ρεκόρ.
    Κατά το κύμα του φθινοπώρου 2020, η κορυφή δεν ξεπέρασε τις εκατό μολύνσεις ημερησίως, και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το όριο των 200 μολύνσεων την ημέρα δεν είχε ποτέ ξεπεραστεί.
    Το νησί του βόρειου Ατλαντικού (370.000 κάτοικοι) είχε αυστηροποιήσει τα μέτρα κατά της Covid-19 την περασμένη Τρίτη, περιορίζοντας κυρίως τον επιτρεπόμενο αριθμό ανθρώπων σε συγκεντρώσεις στους 20 έναντι 50 μέχρι τώρα.
    Η περιοχή της Ευρώπης είναι εκείνη που καταγράφει τις περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο με 2.901.073 τις τελευταίες επτά ημέρες (55% του συνόλου παγκοσμίως), καθώς και τους περισσότερους θανάτους με 24.287 νεκρούς να καταγράφονται την περασμένη εβδομάδα (53% του συνόλου) ακολουθούμενη από την περιοχή ΗΠΑ/Καναδά (10.269, 22%).
    Νέα μέτρα ανακοίνωσε και ο Γάλλος πρωθυπουργός
    Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε σήμερα ότι ως απάντηση στην ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον της Covid-19, η κυβέρνηση μειώνει σε τρείς μήνες από τέσσερις τη χρονική περίοδο για μια τρίτη αναμνηστική δόση, αλλά δεν θα υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
    Ο Καστέξ δήλωσε επίσης ότι από σήμερα Δευτέρα, και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 2.000 άτομα για τις εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους και σε 5.000 άτομα για τις εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους.
    Η κατανάλωση ποτού και φαγητού θα απαγορεύεται στις υπεραστικές συγκοινωνίες και τα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων. Η εργασία στο σπίτι θα καταστεί υποχρεωτική για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα όπου είναι δυνατόν, είπε ο Καστέξ.
    Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στα κέντρα των πόλεων, υπό την εποπτεία των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
    Μειώνεται η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Ιταλία
    Ο ειδικός επίτροπος για την διαχείριση της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Ιταλία, στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο, ανακοίνωσε ότι από τις 10 Ιανουαρίου θα ισχύσει η απόφαση που μειώνει στους τέσσερις μήνες το κατώτατο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην δεύτερη και στην τρίτη δόση του εμβολίου.
    Στην Ρώμη, δε, τις επόμενες ημέρες, πολλά εμβολιαστικά κέντρα πρόκειται να παραμείνουν ανοικτά και κατά την διάρκεια όλης της νύχτας. Ένας τρόπος για να αυξηθεί η προσέλευση και να πεισθεί, ίσως, και ένα μέρος από τα 5.700.000 πολιτών που ακόμη δεν έχουν εμβολιασθεί, να κάνουν το σημαντικό αυτό βήμα.
    Σε όλα, σχεδόν, τα σχολεία της χώρας, αμέσως μετά το τέλος των διακοπών πρόκειται να πραγματοποιηθούν μαζικά τεστ, για να μπορέσει να συνεχίσει, όσο πιο ομαλά γίνεται η διδασκαλία. Η νότια περιφέρεια Μπαζιλικάτα, τέλος, ανακοίνωσε ότι στις σχολικές της αίθουσες πρόκειται να εγκατασταθούν μηχανήματα «ελεγχόμενου, μηχανικού εξαερισμού», με στόχο την βελτίωση της ποιότητας του αέρα και, φυσικά, την μείωση των μολύνσεων.
    To ίδιο μέτρο, για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, έχει ήδη υιοθετηθεί επιτυχώς στην κεντρική περιφέρεια Μάρκε, με πρωτεύουσα την Ανκόνα.
    Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 30.810 περιστατικά κορονοϊού και 142 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
    Βρετανία: Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα πριν από την Πρωτοχρονιά
    Η βρετανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε σήμερα Δευτέρα (27/12) ότι δεν θα επιβληθούν νέοι περιορισμοί στην Αγγλία πριν από τη νέα χρονιά λόγω της Covid-19.
    Ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ είπε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον εντός των επόμενων ημερών. «Όταν θα μπούμε στη νέα χρονιά, ασφαλώς θα δούμε τότε αν χρειάζεται να λάβουμε περαιτέρω μέτρα», πρόσθεσε.
    Σύμφωνα με τον Τζάβιντ, η παραλλαγή Όμικρον ευθύνεται για περίπου το 90% των κρουσμάτων στην Αγγλία. Ο υπουργός προέτρεψε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για την Πρωτοχρονιά.
    Έξαρση νέων κρουσμάτων και στην Κύπρο
    Δύο θανάτους και 1.925 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.
    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, 2 άτομα απεβίωσαν από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 630. Νοσηλεύονται 161 ασθενείς COVID-19, εκ των οποίων οι 78 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 80,75% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.
    Διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 15 post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά).
    Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 121.127 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
    Τα 1.925 (ποσοστό θετικότητας: 1,59%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 152.685.
    Κατέρρευσε η χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία
    Την ίδια ώρα, σε «καταστροφή» για το λιανικό εμπόριο εξελίσσεται για δεύτερη συνεχή χρονιά η περίοδος των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τον Γερμανικό Σύνδεσμο Λιανικής Πώλησης (HDE).
    Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο Σύνδεσμος μεταξύ 750 μελών του, οι έμποροι είναι απογοητευμένοι και φέτος από τη χριστουγεννιάτικη κίνηση και κατηγορούν για αυτό τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της πανδημίας. «Σε πολλές περιπτώσεις, οι έμποροι διακατέχονται από μεγάλη απογοήτευση, ακόμη και υπαρξιακό φόβο», δήλωσε ο Διευθυντής του HDE Στέφαν Γκεντ. Όπως επισήμανε, τον Νοέμβριο η κίνηση ενόψει των Χριστουγέννων εξελισσόταν καλά, ωστόσο η εισαγωγή του κανόνα 2G (για πρόσβαση στα καταστήματα μόνο για εμβολιασμένους και ιαθέντες) προκάλεσε κατάρρευση των λιανικών πωλήσεων, με μείωση πάνω από 35% σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους προ πανδημίας.
    Βέλγιο: Έκλεισαν τα σινεμά και τα θέατρα
    Οι αρχές του Βελγίου για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2, έκλεισαν τις πολιτιστικές αίθουσες. Μάλιστα λίγες μέρες νωρίτερα είχε παρθεί η απόφαση να κλείσουν τρεις χριστουγεννιάτικες αγορές στις Βρυξέλλες.
    Σημειώνεται ότι η χώρα βρίσκεται στο 4ο κύμα της πανδημίας.
    Ωστόσο ο κόσμος του Βελγίου αντέδρασε αρνητικά στο νέο διάταγμα και την Κυριακή (25/12) 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των πολιτιστικών αιθουσών.
    Επίσης σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα )27/12) ο πρωθυπουργός της χώρας σκέφτεται μήπως γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.
    Ελλάδα: τα εστιατόρια κλείνουν στις 12.00 από βδομάδα
    Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα (27/12), για να μπορέσει η χώρα μας να περιορίσει την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, θα θέσει σε λειτουργία από τις 3 Ιανουαρίου νέα μέτρα.
    Συγκεκριμένα η εστίαση θα κλείνει στις 12 το βράδυ, ενώ δεν θα επιτρέπεται η διασκέδαση για όρθιους, αλλά μόνο για καθήμενους και στα τραπέζια θα κάθονται ως έξι άτομα. Μάλιστα υπάρχει κίνδυνος να κοπεί ξανά η μουσική από τα καταστήματα.
    Επίσης τίθεται περιορισμός της παρακολούθησής των αγώνων στα γήπεδα από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, αυτομάτως όλοι οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Νέα μέτρα από 3/1: Κλείνει εστίαση-διασκέδαση μετά τα μεσάνυχτα, τηλεργασία ως και 50%
    Κορονοϊός: Μαύρο ρεκόρ με 9.284 κρούσματα – 66 νεκροί και 629 διασωληνωμένοι
    Αποκλειστικό «L&O»: Γνωστός τράπερ ποζάρει προκλητικά με 3 πιστόλια στη μέση (εικόνες)
    Μάρα Δαρμουσλή: «Δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση από φωτογράφο – Πήγε να μου βάλει λάδι κι έβαλε το χέρι του πιο βαθιά» (βίντεο)
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ