19.3 C
Athens
14.1 C
Thessaloniki
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
More

    Πάρος: Με διαδικασίες εξπρές αναχώρησαν οι 63 μετανάστες του ναυαγίου από το νησί (εικόνες & βίντεο)


    Με ταχύτατες διαδικασίες, παρά τις αργίες που μεσολάβησαν λόγω Χριστουγέννων, κινήθηκαν οι διαδικασίες για την αναχώρηση από την Πάρο των 63 προσφύγων και μεταναστών που διασώθηκαν από το ναυάγιο που σημειώθηκε 5 ν.μ. βορειοδυτικά του νησιού, το βράδυ της Παρασκευής (24/12).
    Το βράδυ της Κυριακής 26/12 δύο λεωφορεία του Τμήματος Μεταγωγών της Ελληνικής Αστυνομίας έφθασαν στο νησί με το πλοίο της γραμμής, και στις 10 περίπου το πρωί της Δευτέρας 27 Δεκεμβρίου, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες με συνοπτικές διαδικασίες, επιβιβάστηκαν σε αυτά και αναχώρησαν με το πλοίο Blue Star Naxos το οποίο απέπλευσε από την Πάρο στις 10:45 ΄με προορισμό τον Πειραιά.
    Σημειώνεται ότι οι 63 διασωθέντες ναυαγοί, άντρες στη συντριπτική πλειοψηφία τους, Σύροι, Παλαιστίνιοι και Αφγανοί, φιλοξενούνταν από το βράδυ του ναυαγίου στο ΕΠΑΛ προσωρινά, καθώς η Πάρος δεν διαθέτει κατάλληλες και οργανωμένες δομές φιλοξενίας ειδικά σε χειμερινές συνθήκες.
    Ωστόσο άμεσα και συντονισμένα από την πρώτη στιγμή, παρ΄ότι ήταν γιορτινές ημέρες, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος ήρθε σε επικοινωνία με τις αρμόδιες κρατικές αρχές και υπηρεσίες οι οποίες ανταποκρίθηκαν τάχιστα στο αίτημά του για την μεταφορά των ανθρώπων εκτός Πάρου, με αποτέλεσμα το πρωί της Δευτέρας οι 63 πρόσφυγες και μετανάστες να αναχωρήσουν από το νησί.
    Στην Πάρο ωστόσο παραμένουν οι σοροί των 16 νεκρών του ναυαγίου και ο Δήμαρχος του νησιού, βρίσκεται εκτός Πάρου με σκοπό να κινήσει τις διαδικασίες για τη μεταφορά τους εκτός νησιού.
    «Μεταφορά ναυαγών προσφύγων σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας»
    Η ανακοίνωση του Δήμου Πάρου:
    «Μεταφορά ναυαγών προσφύγων σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας»
    Αξιότιμοι,
    Μετά το προχτεσινό ναυάγιο (24-12-2021) που συνέβη στα βορειοδυτικά της Πάρου και είχε ως αποτέλεσμα τον πνιγμό 16 μεταναστών (12 άνδρες, 3 γυναίκες και ένα βρέφος), και τη διάσωση 63 (61 άνδρες, 2 γυναίκες), σας ενημερώνουμε ότι:
    – Οι 16 σoροί φυλάσσονται σε φορτηγό ψυγείο ιδιωτικής μεταφορικής εταιρείας.
    – Οι 63 διασωθέντες φιλοξενούνται σε σχολικό κτίριο (ΕΠΑΛ), κάτω από εντελώς ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης, έστω και προσωρινής φιλοξενίας.
    Η Πάρος και οι κάτοικοι της, από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έδειξαν το ανθρώπινο πρόσωπο στους διασωθέντες. Ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης, αρωγής και αλληλεγγύης εκδηλώθηκε προς τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί ήταν οι κάτοικοι και οι εθελοντές που έσπευσαν να προσφέρουν ρουχισμό και είδη πρώτης ανάγκης προς ανακούφιση των ταλαιπωρημένων ναυαγών.
    Το νησί μας ωστόσο, ειδικά σε χειμερινές συνθήκες, δεν διαθέτει τις υποδομές για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών και οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει τάχιστα να μεταφερθούν σε οργανωμένες, κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι βρισκόμαστε μέσα στη δίνη της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, με τους ειδικούς να προβλέπουν αλματώδη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, εφιστώντας την προσοχή όλων για την προστασία και τη μείωση της διασποράς.
    Επειδή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία λόγω της αρνητικής κλιμάκωσης του κορωνοϊού, επειδή το νησί μας δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για την οργανωμένη φύλαξη σωρών και τη φιλοξενία μεταναστών και επειδή η κατάσταση είναι ασφυκτικά πιεστική, παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες το συντομότερο δυνατό καθώς και τις σαφείς οδηγίες σας μέχρι την ανάληψη δράσης εκ μέρους σας.
    Πιστεύουμε ότι η κίνηση αυτή θα αποτελέσει βασικό στοιχείο μιας αποτελεσματικότερης διαχείρισης του ζητήματος.
    Ο Δήμαρχος Πάρου
    Μάρκος Ι. Κωβαίος
    Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:
    Πηγή: parianostypos.gr
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Στάθης Παναγιωτόπουλος: Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για το σκάνδαλο με τα ροζ βίντεο – Ο λόγος που κρατείται ακόμα
    Ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου νέος Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής – Πολιτεύεται η Σοφία Νικολάου
    Σοκ στην Αθήνα: Δύο νεαροί προσπάθησαν να βιάσουν τον 17χρονο φίλο τους στο πάρκο Ελευθερίας!
    Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ