24.8 C
Athens
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Το ράλι στην τουρκική λίρα «έκαψε» τους μικροεπενδυτές


    Ιστορικό ράλι από τα χαμηλά στα οποία είχε βρεθεί την τελευταία εβδομάδα έκανε η τουρκική λίρα, μετά την παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν με νέα μέτρα, ωστόσο οι μεγάλοι ζημιωμένοι από την άνοδο είναι οι μικροεπενδυτές.
    Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε νωρίτερα σήμερα στις 11,7 λίρες έναντι του δολαρίου – αν και είχε ενισχυθεί στις 10,25 χθες, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα μήνα, ύστερα από μια σειρά μέτρων από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα προκειμένου να στηριχθεί το νόμισμα.
    Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε νέα μέτρα αυτή την εβδομάδα με στόχο να προστατεύσει τις αποταμιεύσεις σε τοπικό νόμισμα έναντι των διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, οδηγώντας σε απότομη ανάκαμψη τη λίρα, η οποία τη Δευτέρα υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο 18,4 λιρών έναντι του δολαρίου.
    Άνοδος 40%
    Το τουρκικό νόμισμα οδεύει προς την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ, με άνοδο σχεδόν 40%, μετά το καθοδικό σπιράλ των τελευταίων μηνών ύστερα από μια σειρά μειώσεων επιτοκίων και το άλμα στον πληθωρισμό.
    Τεράστιες ζημιές για επενδυτές
    Πολλοί μικροεπενδυτές αιφνιδιάστηκαν και υπέστησαν τεράστιες ζημίες. Αυτό το αναγνώρισε και ο υπουργός Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτι.
    Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV ο Νεμπάτι εξήγησε: «Όταν η λίρα έπεφτε στο 15, 16, 17 ανά δολάριο, πολλοί αγόραζαν ακόμη ξένα νομίσματα. Ποιοι ήταν αυτοί οι αγοραστές; Σίγουρα όχι μεγάλοι χρηματιστές. Ο κάθε λογικός χρηματιστής θα μπορούσε να καταλάβει ότι η κατάσταση θα γύριζε με κάποιο τρόπο. Ποιος κάηκε λοιπόν; Οι μικροεπενδυτές».
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Προσπάθησαν να διαρρήξουν το σπίτι του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Εμβιλά στη Γλυφάδα!
    Στις 11 Φεβρουαρίου θα δικαστεί ο Δημήτρης Λιγνάδης για 4 βιασμούς ανηλίκων και νεαρών ανδρών
    Βαρύτατη ποινική δίωξη στον Ιρανό που συνελήφθη για συμμετοχή στον ΙSIS – Πάνοπλοι αστυνομικοί τον συνόδευαν στα δικαστήρια
    Πάτρα: Συνελήφθη 47χρονος προπονητής κικ μπόξινγκ για σεξουαλική επίθεση σε βάρος 14χρονης αθλήτριάς του
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ