20.3 C
Athens
20.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Κακοποίηση των γυναικών: Πώς ξεκινά ο κύκλος της βίας – Το προφίλ του θύτη


    Το μοτίβο συμπεριφοράς των ανδρών κακοποιητών απέναντι στις γυναίκες, ένα φαινόμενο που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στην Ελλάδα ξετυλίγει το ThessToday.gr με τη συνδρομή της κοινωνιολόγου και ψυχοθεραπεύτριας – ψυχαναλύτριας, Μανουσίας Κυπραίου.
    Η κυρία Κυπραίου ξεδιπλώνοντας το προφίλ των ανδρών-θυτών τονίζει ότι πολλά από τα πορτρέτα των δραστών παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και μέσω του αυταρχισμού και της ελεγκτικότητας προσπαθούν να αποδείξουν ότι αξίζουν.
    Αρνητικό παράγοντα για τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών αποτελεί και η υιοθέτηση παραδοσιακών αντιλήψεων – στερεοτύπων για τον ρόλο του άνδρα και της γυναίκας, δηλαδή η υπεροχή του αρσενικού έναντι του θηλυκού. Όπως σημειώνει η ψυχολόγος – ψυχαναλύτρια, «όταν αυτό δεν γίνεται, δηλαδή όταν δεν βλέπουν αυτόν τον “ρόλο” τους, επέρχεται ένα πλέγμα στον ναρκισσισμό τους. Γίνεται μια διάψευση δηλαδή του ρόλου τους και θέλουν να επιβεβαιωθούν μέσω του εγκλωβισμού».
    Όπως συνεχίζει η κα Κυπραίου, οι άνδρες κακοποιητές των γυναικών παρουσιάζουν επιθυμία ελέγχου πάνω στη γυναίκα. «Αυτά τα άτομα έχουν την ανάγκη να έχουν τον απόλυτο έλεγχο πάνω στη σύντροφό τους και χρησιμοποιούν είτε εξαναγκαστική συμπεριφορά, είτε επιθετική συμπεριφορά, που μπορεί να φτάσει στην ακραία μορφή της γυναικοκτονίας που βλέπουμε σήμερα».
    Εξακολουθεί να υπάρχει ο στιγματισμός στις κλειστές κοινωνίες
    Αναντίρρητη πραγματικότητα αποτελεί η απόκρυψη περιστατικών κακοποίησης -σε οποιαδήποτε μορφή- στις κλειστές κοινωνίες. Σύμφωνα με την ψυχολόγο, «εξακολουθεί να υπάρχει ο στιγματισμός με την έννοια του “θα φανερωθώ”, κάτι το οποίο θα προκαλέσει ενοχή και ντροπή του θύματος στην ευρύτερη κοινωνία. Λόγω του αισθήματος ντροπής και προκειμένου ο κοινωνικός περίγυρος να μην αντιληφθεί τη βία, τα θύματα αναγκάζονται να απομονωθούν και αυτό ανακυκλώνει όλο τον κύκλο της βίας».
    Η ψυχολογία του θύματος σύμφωνα με την κα Κυπραίου «είναι πολυπαραγοντική. Δηλαδή, όταν λέει κάποιος “γιατί δεν το λένε”, αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει ο συναισθηματικός παράγοντας που φέρνει συναισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου. Επίσης υπάρχει ο φόβος ότι αν απομακρυνθούν από τον θύτη θα προκαλέσουν μεγαλύτερο κακό και στις ίδιες και στα παιδιά και συγγενείς, οπότε αυτό τους αποτρέπει από οποιαδήποτε αντίδραση ή σκέψης απεγκλωβισμού», σημειώνει η κα Κυπραίου, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και οι οικονομικοί παράγοντες αποτρέπουν μια γυναίκα-θύμα να μην εγκαταλείψει τον άνδρα-θύτη.
    «Τραυματικός δεσμός με τον θύτη»
    Σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες θύματα κακοποίησης αναπτύσσουν έναν «τραυματικό» δεσμό με τον θύτη, σύμφωνα με την ψυχολόγο – ψυχαναλύτρια. Και αυτό, γιατί, «ο θύτης δεν είναι διαρκώς κακοποιητής. Υπάρχουν στιγμές που είναι ήρεμος και στοργικός και αυτό οδηγεί σε μια παραλυσία του θύματος. Θέλει αρκετή δουλειά για να απεγκλωβιστεί μια κακοποιημένη γυναίκα, γιατί έχουμε δει τις περισσότερες φορές να υπάρχει ένας ιδιαίτερος δεσμός με τον θύτη, να απομακρύνονται και να επιστρέφουν. Αυτός είναι και ο λεγόμενος κύκλος της βίας: Θα προσπαθήσει ο θύτης, θα κλάψει, θα υποσχεθεί ότι θα αλλάξει, όμως το στάδιο της μετάνοιας και της ηρεμίας είναι και το πιο κρίσιμο, γιατί δεν αφήνει τη γυναίκα-θύμα να ξεφύγει».
    Σύμφωνα με την κα Κυπραίου ο λόγος που οι γυναίκες-θύματα κακοποίησης δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν από μία τέτοια κατάσταση είναι διότι «υπάρχει και ένα αίσθημα αβοηθησίας, γιατί έχει απομακρυνθεί – απομονωθεί και με έναν τρόπο έχει αποδεχτεί τον ρόλο του αβοήθητου. Δηλαδή, ότι ο μόνος που μπορεί να τη βοηθήσει είναι ο εαυτός της, αλλά ο εαυτός της έχει ήδη κατακερματιστεί».
    «Η ψυχολογική βία η πιο δύσκολη μορφή κακοποίησης»
    Όπως παρουσίασε το ThessToday.gr για τις κλήσεις που έλαβε η Γραμμή SOS 15900, σε σύνολο 1.850 περιπτώσεων για την κακοποίηση γυναικών από τους συζύγους τους, η μορφή βίας με τη μεγαλύτερη συχνότητα είναι η ψυχολογική, με 1.367 καταγεγραμμένα περιστατικά. Η κα Κυπραίου εξηγεί ότι «η ψυχολογική βία προηγείται της λεκτικής, διότι ξεκινά με την υποτίμηση -ότι δεν έχεις καμία αξία. Παρουσιάζεται μια ελεγκτική συμπεριφορά που αρχίζει από μία ψυχολογική – λεκτική βία, που προηγούνται των σωματικών βιοπραγών».
    «Κάθε πληγή επουλώνεται – Τόσο τα θύματα όσο και οι θύτες έχουν γίνει μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας»
    Ο φαύλος κύκλος της ενδοοικογενειακής βίας ή της βίας κατά των γυναικών σύμφωνα με την ψυχολόγο – ψυχαναλύτρια ξεκινά από την παιδική ηλικία τόσο των θυτών, όσο και των θυμάτων.
    «Πολλές φορές ένα σημαντικό στοιχείο και στα θύματα και στους θύτες είναι για τις μεν γυναίκες ότι μπορεί να υπήρξαν και οι ίδιες θύματα παιδικής κακοποίησης, ή μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας -βλέποντας μια μητέρα που δεν αντιδρά στον πατέρα-, όπως και οι θύτες πολλές φορές είναι και αυτοί θύματα ενδοοικογενειακής βίας, έχουν υποστεί και οι ίδιοι στην παιδική τους ηλικία κακοποίηση, ή της μητέρας από τον πατέρα, και έτσι εμφανίζεται αυτός ο φαύλος κύκλος της βίας. Και πολλές φορές ένα αγόρι μπορεί να ταυτιστεί με τον θύτη», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η χρονική διάρκεια επούλωσης των ψυχικών πληγών των θυμάτων «εξαρτώνται ανάλογα από την ενδοσκόπηση και την ιδιοσυγκρασία του καθένα, δεν αντιδρούν όλα τα θύματα με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, κάθε πληγή επουλώνεται, δεν σημαίνει ότι θα μείνει για πάντα».
    Αναφορικά με τις μεθόδους για την αντιμετώπιση του φαινομένου βίας κατά των γυναικών, η κα Κυπραίου εξηγεί ότι «μπορεί να αλλάξει μέσα από τη γενικότερη συνειδητοποίηση της κοινωνίας, να σπάσουν τα στερεότυπα, αλλά και να υπάρχει ενημέρωση και από πολύ μικρή ηλικία μέσα από θεσμούς και στα σχολεία».
    Πηγή: thesstoday.gr
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Αποκλειστικό «L&O»: Διάρρηξη μυστήριο στο προξενείο της Κολομβίας – Τι ερευνούν οι Αρχές
    Μετάλλαξη Όμικρον: Ρεβεγιόν με self test – Αρχές του 2022 «κλειδώνουν» τα νέα μέτρα
    «Χάος» στον Κηφισό: Μποτιλιάρισμα λόγω καραμπόλας 4 οχημάτων (εικόνα)
    Φολέγανδρος: Βυθίστηκε σκάφος με μετανάστες – Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ