Κύπρος - Serial killer: Με σόναρ συνεχίζονται οι έρευνες

develop 03-05-2019 08:43
Κύπρος - Serial killer: Με σόναρ συνεχίζονται οι έρευνες

Με τη βοήθεια του σόναρ ξαναρχίζουν σήμερα, για 20ή ημέρα, οι έρευνες για ανεύρεση των πτωμάτων των θυμάτων του serial killer στην Κύπρο, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση, καθώς χθες παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ίωνας Νικολάου.

Χθες, οι έρευνες ολοκληρώθηκαν με την ανάσυρση του τσιμεντομπλόκ που εντοπίστηκε σε βάθος τριών μέτρων στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό, έκει όπου οι αρχές αναζητούν τις σορούς των Maricar Valdez, Livia Florentina και Elena Natalia.

Το σύστημα σόναρ, το οποίο φτάνει σήμερα στην Κύπρο, θα αρχίσει έρευνες από την Κόκκινη Λίμνη οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν 1-2 μέρες. Ακολούθως θα συνδράμει τις προσπάθειες στη λίμνη Μεμί, όπου πιθανόν να χρειαστεί περισσότερες μέρες. Τα στοιχεία που θα καταγράψει το σύστημα αναμένεται να ρίξουν φως σε πολλά σημεία στις δύο λίμνες, στα οποία μέχρι στιγμής η πρόσβαση ήταν δύσκολη.

Η χθεσινή μέρα των ερευνών στην Κόκκινη Λίμνη ξεκίνησε με εμπόδια, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο γερανός που είχε επιστρατευτεί για την επιχείρηση ήταν μικρός, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί νέο γερανοφόρο όχημα από τη Λάρνακα, το οποίο έφτασε γύρω στις 5 το απόγευμα.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν και οι έρευνες στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιατό εκεί όπου ψάχνουν τη σορό της 6χρονης Sierra, κόρης της Mary Rose. Την ίδια στιγμή, οι ανακριτές βρίσκονται σε αναμονή για την ταυτοποίηση των άλλων τριών πτωμάτων που έχουν εντοπιστεί σε Μιτσερό και Ορούντα. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA θα δείξουν αν πρόκειται για τις Livia Florentina (Κόκκινη Λίμνη), την Arian Palanas (φρεάτιο μεταλλείου) ή την Κάτχα Ανού (πεδίο βολής Ορούντας).

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Εν τω μεταξύ, η υπόθεση του serial killer έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στην Κύπρο.

Χθες, ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου υπέβαλε την παραίτηση του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και έγινε δεκτή.

Ξεκαθάρισε ότι παραιτείται για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνο, καθώς ο ίδιος δεν είχε ευθύνη αλλά ούτε και ενημέρωση για τον χειρισμό των εξαφανίσεων από την αστυνομία. Χαρακτήρισε επίσης παντελώς άδικη την προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στην Κυβέρνηση και τον Υπουργό, αφού όπως είπε δεν αναμιγνύεται ούτε πρέπει να αναμιγνύεται στο χειρισμό υποθέσεων από την Αστυνομία.

O παραιτηθείς υπουργός σημείωσε πως το έγκλημα που συγκλόνισε τη κυπριακή κοινωνία και οι πιθανές παραλείψεις των διωκτικών αρχών αγγίζουν όχι μόνο την αστυνομία αλλά και την κοινωνία, ειδικότερα σε ότι αφορά στις αντιλήψεις και νοοτροπίες που μας ντροπιάζουν.

Ο κ. Νικολάου έκανε λόγο για ελλιπή διερεύνηση από την αστυνομία και εξέφρασε συγκλονισμό για τον αριθμό των θυμάτων, σημειώνοντας πως τόσο σε προσωπικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο βασανίστηκε για το κόστος που πλήρωσαν τα αθώα θύματα και οι οικογένειες τους. Ανέφερε ακόμα πως θα αποταθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, για να διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές.

Ο κ. Νικολάου ερωτήθηκε αν θα πρέπει να υποβληθεί παραίτηση και από τον Αρχηγό Αστυνομίας, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει. Αύριο το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον παραιτηθέντα υπουργό και τον αρχηγό Αστυνομίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε σε γραπτή του δήλωση ότι ο κ.Νικολάου αφήνει πίσω του «πολυσχιδές έργο» και επανέλαβε πως συμμερίζεται τον συγκλονισμό και αποτροπιασμό της κοινωνίας για τα πρωτόγνωρα εγκλήματα του serial killer.

Στο «μικροσκόπιο» τα λάθη της Αστυνομίας

Στο γραφείο του βοηθού αρχηγού της Κυπριακής Αστυνοµίας, Δηµήτρη Δηµητρίου, έχουν αρχίσει να στοιβάζονται από χθες το πρωί οι φάκελοι µε όλα τα στοιχεία τα οποία είχαν φτάσει στα χέρια των Αρχών πολύ καιρό πριν να αποκαλυφθεί η φρικιαστική δράση του «Ορέστη» στην Κύπρο. Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους», η σαφής εντολή προς την τριµελή επιτροπή, τα µέλη της οποίας ορίστηκαν από τον αρχηγό της Κυπριακής Αστυνοµίας Ζαχαρία Χρυσοστόµου, είναι η εξής: «Φέρτε άµεσα αποτελέσµατα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα. Τις επόµενες µέρες θέλουµε να ξέρουµε ποιος έφταιγε και τι έγινε».

Με βάση τις ίδιες πηγές ενηµέρωσης, η τριµελής επιτροπή θα εξετάσει βήµα προς βήµα τις κινήσεις των αστυνοµικών που χειρίστηκαν τις υποθέσεις εξαφανισµένων γυναικών, οι οποίες, όπως αποδείχτηκε, έπεσαν θύµατα του 35χρονου ίλαρχου της Εθνικής Φρουράς. Θα ερευνήσει όχι µόνο πότε και πώς έγιναν οι καταγγελίες, ποια ήταν τα βήµατα που ακολουθήθηκαν και πώς λειτούργησαν οι αστυνοµικοί, αλλά και ποιες ήταν οι παραλείψεις εξαιτίας των οποίων δεν εµποδίστηκε η δράση του serial killer. Η πίεση που δέχεται η επιτροπή είναι αφόρητη και για να επιτύχει άµεσα αποτελέσµατα θα πρέπει να προχωρήσει σε λήψη καταθέσεων από τους αστυνοµικούς και τους συγγενείς των θυµάτων.

Ο serial killer τις σκότωσε και τις πέταξε µέσα σε βαλίτσες στην Κόκκινη Λίµνη στο Μιτσερό τον Σεπτέµβριο του 2016. Με βάση καλά πληροφορηµένες πηγές του «Εθνους», οι αστυνοµικοί που χειρίστηκαν τη δήλωση εξαφάνισης δεν έδωσαν τη δέουσα σηµασία για το πού καταγράφηκε το τελευταίο στίγµα του κινητού τηλεφώνου της γυναίκας ούτε εντρύφησαν στις επικοινωνίες που είχε αυτή µέσω Διαδικτύου και στις επαφές της. Αν είχε γίνει αυτό, ίσως και να είχαν καταφέρει να σταµατήσουν τη δράση του serial killer προτού ο αριθµός των γνωστών θυµάτων του φτάσει τα επτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo