14 C
Athens
12.7 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Τάκης Θεοδωρικάκος: «Ισχυρή προτεραιότητα η ασφάλεια στις γειτονιές και στα Πανεπιστήμια – Δεν υπάρχουν άβατα»


    «Ενισχύουμε την ασφάλεια με πράξεις και όχι με λόγια» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την ομιλία του στη Βουλή.
    Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022, παρουσίασε το συνεκτικό του σχέδιο για την ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας και αναφέρθηκε στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Επίσης, διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο Ζεφύρι με τους πυροβολισμούς ότι: «δεν υπάρχουν άβατα πουθενά».
    Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου στη Βουλή:
    «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
    Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού οφείλουμε όλοι μαζί να δούμε την μάχη για την τελική επιστροφή στην κανονικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν σοβαρές αβεβαιότητες ιδίως από τις συνεχής μεταλλάξεις, οι οποίες προκύπτουν, και υπογραμμίζουν ότι αυτή η μάχη ασφαλώς έχει μέλλον. Μια μάχη η οποία να μου επιτρέψετε να πω ότι δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση από κανέναν, καθώς πρόκειται για μια υπόθεση η οποία δοκιμάζει τα όρια ολόκληρης της ανθρωπότητας, των συστημάτων υγείας σε όλη την γη, της κοινωνικής συνοχής και της παγκόσμιας οικονομίας.
    Στην εποχή μας επομένως, το αγαθό της ασφάλειας έρχεται ως απόλυτη προτεραιότητα στην επιφάνεια. Όλο το προηγούμενο διάστημα η Ελληνική Αστυνομία είχε σημαντική συμβολή στην διαφύλαξη κοινωνικής ειρήνης και συνοχής. Είχε και έχει κρίσιμο ρόλο στους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων.
    Καθημερινά 8.000 αστυνομικοί είναι στους δρόμους όλης της χώρας, ελέγχοντας την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.
    Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνικής Αστυνομία έχουμε αδιαπραγμάτευτο μέτωπο, ενάντια στο παρακράτος της παράνοιας, του παραλογισμού, της σκόπιμης διασποράς ψευδών ειδήσεων και της οργανωμένης επίθεσης, στους εκλεγμένους δημοκρατικούς θεσμούς.
    Είμαστε απέναντι σε εκείνους που διαδίδουν σκοπίμως ψέματα, παίζουν με την υγεία και την κοινωνική συνοχή.
    Οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν όσους παρανομούν και δρουν ενάντια στη δημόσια υγεία και ασφάλεια, οι δυνάμεις της παρεμβαίνουν σε κάθε παραβίαση του Νόμου και οδηγούν τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη, όπως έγινε στο γνωστό πρωτοφανές περιστατικό της Πιερίας.
    Όσοι θεωρούν ότι θα αξιοποιήσουν αυτό το χώρο για πολιτική κερδοσκοπία ιδίως στην περιοχή της ακροδεξιάς πλανώνται. Το 2021 οι Έλληνες είναι πολύ πιο έμπειροι από το 2011.
    Διευκρινίζω ότι αυτό που διώκεται ασφαλώς δεν είναι οι απόψεις των πολιτών, αλλά η παράνομη δράση ορισμένων ακραίων.
    Κυρίες και Κύριοι, ο στόχος μας είναι να κάνουμε ακόμη καλύτερη την Ελληνική Αστυνομία.
    – Να αποκτήσουμε μια Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο, φιλική απέναντι στους πολίτες, φιλική απέναντι στους νέους ανθρώπους, άτεγκτη και αποτελεσματική όμως στην αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκλήματος. Για να πετύχουμε έναν αδιαπραγμάτευτο στόχο. Ασφάλεια παντού – Ασφάλεια για όλους τους Έλληνες. Δύσκολη αποστολή στην οποία είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε. Παρά τα σημαντικά εμπόδια που υπάρχουν, παρά τα υπαρκτά προβλήματα αλλά και τις παθογένειες πολλών δεκαετιών.
    – Δίνουμε μεγάλη μάχη στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου εντοπίζεται το 70% της εγκληματικότητας, αλλά εδώ υπηρετεί μόλις το 30% της δύναμης της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι μια πραγματικότητα που εργαζόμαστε με σχέδιο να την αλλάξουμε, καθώς υπάρχει δυστυχώς το αμετάθετο των αστυνομικών.
    Με πράξεις, όχι με μεγάλα λόγια και συνθήματα:
    Είναι πράξη ότι εδώ και δύο μήνες 1000 νέοι αστυνομικοί έχουν στελεχώσει επιπλέον τα Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής.
    Είναι πράξη ότι 100 επιπλέον στελεχωμένες περιπολίες δρουν κάθε βράδυ, 10.00-06.00 το πρωί
    Είναι πράξη ότι 215 νέα οχήματα και δίκυκλες μοτοσυκλέτες κατευθύνονται στην Άμεση Δράση
    Ώστε οι αστυνομικοί μας να έχουν τα απαραίτητα μέσα για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια και για τους ίδιους.
    Είναι πράξη ότι εκσυγχρονίζουμε την εκπαίδευση των γυναικών και των αντρών που υπηρετούν στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ξεκινήσαμε με την Ομάδα ΔΙΑΣ την επανεκπαίδευση του συνόλου των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας. Για να γνωρίζουν όλοι οι αστυνομικοί τους νόμους και τους κανόνες εμπλοκής, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τις δικές τους και των πολιτών, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές για να έρθει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα σε κάθε περιστατικό, σε κάθε έκτακτη ανάγκη.
    Είναι πράξη ότι ενισχύσαμε το Κέντρο Επικοινωνίας της Άμεσης Δράσης για άμεση ανταπόκριση στα ζητήματα ασφαλείας που έχουν οι πολίτες.
    Και είναι πράξη ότι δεν επιτρέπουμε κανενός είδους άβατο πουθενά, ούτε στην Αττική, ούτε πουθενά στην χώρα. Και με την ευκαιρία από χτες την νύχτα έως και τώρα εξελίσσεται μια πολύ μεγάλη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στις Δυτικές συνοικίες , στο Ζεφύρι και στα Λιόσια. Έχουν γίνει ήδη 8 συλλήψεις για ναρκωτικά και ασφαλώς συνεχίζεται η καταδίωξη των ατόμων τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί μετά τη δημοσιοποίηση του χθεσινού βίντεο.
    Η προσπάθεια αύτη κύριες και κύριοι φέρνει αποτελέσματα. Το τρίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2021. Εάν το συγκρίνεται με το αντίστοιχο διάστημα του 18 και του 19 υπάρχει μείωση στις ληστείες στο λεκανοπέδιο Αττικής κατά 45%. και στις κλοπές και διαρρήξεις 13% και 28% αντίστοιχα. Ο λόγος που συγκρίνουμε με εκείνη την περίοδο είναι ότι τότε δεν είχαμε καραντίνα ενώ πέρσι το αντίστοιχο διάστημα κατά το ήμισυ είχαμε καραντίνα και δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις.
    Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, εδώ είμαστε και θα είμαστε ικανοποιημένοι όταν θα δώσουμε συντριπτικό πλήγμα στην εγκληματικότητα. Καταγράφω όμως το σχέδιο και τα μέτρα που υλοποιούνται και τα αποτελέσματα που έχουν αποφέρει.
    Προχωράμε μπροστά με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, που προωθούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, απελευθερώνουμε δυνάμεις με αυτό τον τρόπο και βελτιώνουμε την εξυπηρέτηση του πολίτη. Μειώνουμε τις μετακινήσεις των πολιτών και τις επισκέψεις τους στα Αστυνομικά Τμήματα, ώστε περισσότεροι αστυνομικοί να διατεθούν στη μάχη για την ασφάλεια σε κάθε γειτονιά. Ήδη αυτό ισχύει με το γνήσιο της υπογραφής προσφέρεται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr και για αυτό από την πρώτη πρώτου κανείς δεν θα μπορεί να πηγαίνει στα Αστυνομικά Τμήματα για αυτό το σκοπό.
    Το μεγάλο στοίχημα για το 2022 είναι να απεμπλακεί η ΕΛ.ΑΣ. από γραφειοκρατικά και διοικητικά πάρεργα. Όπως είναι η παράδοση δικογράφων (1,5 εκατομμύρια δικόγραφα παραδίδουν οι αστυνομικοί κάθε χρόνο και αυτό τους απασχολεί από τα πραγματικά τους καθήκοντα ασφαλείας). Ο στόχος μας λοιπόν είναι να αποδεσμευτούν και για τον σκοπό αυτό είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και με το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο ασφαλώς έχει βαρύτατο λόγο στην υπόθεση.
    Κυρίες και κύριοι η πανδημία και ο εγκλεισμός που προκάλεσε έχει οδηγήσει σε μία σειρά εγκλημάτων ενδοοικογενειακής και έκφυλης βίας. Η Αστυνομία στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οδηγεί τους δράστες στη Δικαιοσύνη, αλλά αυτό δεν αρκεί. Το ζητούμενο είναι να πετύχουμε την πρόληψη. Για αυτό προχωρήσαμε στην ίδρυση Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας, 5 στην Αττική και 1 στη Θεσσαλονίκη, εκπαιδεύουμε το προσωπικό που εργάζεται εκεί συνεχώς σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση, ώστε οι αστυνομικοί μας να γνωρίζουν πώς να χειριστούν τα σχετικά περιστατικά.
    Και το κυριότερο δυναμώνουμε την συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις τοπικές κοινωνίες προκείμενου μέσα από αυτή την συνεργασία να προλαβαίνουμε τραγικές καταστάσεις.
    Ισχυρή προτεραιότητά μας για το 2022 είναι η ασφάλεια φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων στα Πανεπιστήμια. Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία, ελευθερία και μόρφωση των παιδιών αν η ασφάλεια τους δεν είναι διασφαλισμένη. Ο νόμος για τη δημιουργία ΟΠΠΙ εφαρμόζεται με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε προβλεφθεί. Στις 15/1/2022 αρχίζει η τρίμηνη εκπαίδευση των 400 ατόμων που έχουν προσληφθεί για αυτό τον σκοπό. Οι πρυτανικές αρχές οφείλουν πρώτα εκείνες να διαμορφώσουν όπως λέει ο νόμος τα σχέδια ασφαλείας και όπου χρειάζεται να εντάξουν σε αυτά, τη δύναμη των ΟΠΠΙ. Ασφαλώς πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι όπου υπάρχουν παράνομες πράξεις που καταγγέλλονται, όπως έγινε στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, η Αστυνομία θα παρεμβαίνει και θα πράττει το καθήκον της.
    Ο νόμος για τις πορείες και συγκεντρώσεις εφαρμόζεται. Και έτσι στην πράξη συμβαδίζει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δικαίωμα του συνέρχεσθαι που είναι αναντίρρητο, με το δικαίωμα εξίσου αναντίρρητο, των πολιτών να εργάζονται, να κινούνται, να επικοινωνούν ελεύθερα χωρίς να κλείσουν οι δρόμοι, όταν γίνονται πορείες, πάντοτε μιλάμε στο πλαίσιο της λογικής και για ολιγάριθμες πορείες, οι οποίες δεν επιτρέπεται να κλείνουν το κέντρο.
    Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή έχουν φέρει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού προβλήματος. Το 2020 η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με τη γνωστή υβριδική απειλή στον Έβρο. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής: έχουμε πάρει όλα τα μέτρα για να μην επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί, αυτό που επιχείρησαν οι γείτονες μας να κάνουν τότε. Τα σύνορα φυλάσσονται αποτελεσματικά, η ασφάλεια των συνόρων είναι προϋπόθεση για την ασφάλεια ολόκληρης της χώρας. Έχουμε ενισχύσει τις δυνάμεις μας και έχουμε προσθέσει σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα στη διάθεση των στελεχών μας που φυλάνε τα σύνορά, που είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2022 η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα ενισχυθεί με 550 ακόμη συνοριοφύλακες.
    Στον τομέα της σωφρονιστικής πολιτικής γίνονται σημαντικά βήματα. Κάνουμε πράξη μια πολιτική εκσυγχρονισμού των υποδομών του σωφρονιστικού συστήματος. Προχωρά η μετεγκατάσταση του συγκροτήματος του Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, καθώς και η κατασκευή νέων καταστημάτων κράτησης στην Χαλκίδα και στα Γιάννενα, ενώ είναι σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής το Κρήτη ΙΙ στο Λασίθι.
    Ταυτόχρονα υλοποιούμε το σχέδιο αύξησης του προσωπικού στα καταστήματα κράτησης. Με συνολικά 1.018 υπαλλήλους την χρονιά που έρχεται. Γίνονται σημαντικές προσπάθειες για να βελτιωθεί το αίσθημα ασφάλειας και οι συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων στα καταστήματα κράτησης.
    Ενισχύουμε την Επάνοδο, τον φορέα που εργάζεται για την βελτίωση των προοπτικών των κρατουμένων όταν λήγουν οι ποινές τους και επανέρχονται στην κανονική και ελεύθερη κοινωνική ζωή.
    Ταυτόχρονα δίνουμε μια σκληρή μάχη ενάντια στη διαφθορά. Ο στόχος μας είναι οι λίγοι επίορκοι αστυνομικοί να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Δεν διστάζουμε να φέρουμε στο φως κάθε παρανομία μέσα από τη δράση της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων. Κάνουμε πράξη το σύνθημα διαφάνεια παντού, κανείς δεν είναι υπεράνω ελέγχου. Πρόσφατα θέλω να αναδείξω την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, με κατευθυνόμενες και ψευδείς στιγμιογραφήσεις, με τεράστιο κόστος σε βάρος του Δημοσίου και του ελληνικού λαού, στην οποία έχουν ήδη γίνει 13 συλλήψεις, εμπλέκονται 173 άτομα στη δικογραφία, από τα οποία 49 είναι γιατροί με σχέση εργασίας με το δημόσιο.
    Στηρίζουμε υλικά, ηθικά, κοινωνικά την Ελληνίδα και τον Έλληνα αστυνομικό για να ανταποκρίνονται στα πολυσύνθετα καθήκοντα τους.
    Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
    Η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια το πρόγραμμα της ΝΔ. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις γίνονται πράξεις σε κάθε τομέα. Και ασφαλώς στον ευαίσθητο χώρο της ασφάλειας. Προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Χώρα. Και, παρά τις δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας, προχωράμε μπροστά.
    Πολλοί είχαν φανταστεί πιο ήρεμη την πρώτη περίοδο μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά κοιτάμε τις προκλήσεις στα μάτια και κάνουμε ό,τι απαιτείται. Χωρίς δικαιολογίες και αναβολές. Γιατί, μόνο έτσι μπορούμε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης των πολιτών. Με αυτή τη δύναμη συνεχίζουμε το έργο μας και όταν έρθει η ώρα θα διεκδικήσουμε τη νέα εντολή από τον ελληνικό λαό, για μία Ελλάδα με ευημερία και ασφάλεια για όλους. Με κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.
    Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του ΚΙΝΑΛ για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στην Αστυνομία ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε:
    Ο αγώνας για να εμβολιαστεί το μέγιστο δυνατό ποσοστό Ελλήνων αστυνομικών είναι συνεχής. Πιστεύουμε ότι με τα επιχειρήματα μας μπορούμε να πείσουμε σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων αστυνομικών.
    Για τους αστυνομικούς ισχύει ότι ισχύει για το σύνολο των εργαζομένων και στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα με την εξαίρεση του υγειονομικού προσωπικού το οποίο είναι αυτονόητη υποχρεωτικότητα λόγω της συνεχούς επαφής του με τους ασθενείς οι οποίοι πηγαίνουν στο νοσοκομείο για να γίνουν καλά και επομένως δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύουν να προσβληθούν από κορωνοϊό από τα πρόσωπα που εντέλλονται να εργάζονται για να κάνουν καλά αυτούς τους ανθρώπους.
    Το ποσοστό, θα δώσουμε συγκεκριμένα στοιχεία, γιατί υπάρχει και τη Δευτέρα σχετική ερώτηση στο Κοινοβούλιο από συνάδελφο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σίγουρα έχει υπερβεί το 80% όσων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει. Επαναλαμβάνω όμως ότι η μάχη είναι συνεχής γιατί αυτό που πλέον ενδιαφέρει είναι να πάμε στους 3 εμβολιασμούς για όλους άρα έχουμε ακόμα, όπως ισχύει για όλη την Ελλάδα, μεγάλο δρόμο μπροστά μας.
    Δεν θεωρώ ότι η λύση βρίσκεται στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και αυτό προσιδιάζει στις δυνατότητες που υπάρχουν στην Ελληνική Αστυνομία, στο ενδεχόμενο που κάποιοι δεν θα δεχόντουσαν να κάνουν αυτό τον εμβολιασμό, από πού θα μπορούσε κανείς να τους αντικαταστήσει. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για πρόσληψη και δεν είναι καθόλου η κατάλληλη ώρα να μείνουμε χωρίς δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας μέσα στη σύνθετη μάχη για την ασφάλεια που δίνουμε αυτή τη περίοδο. Αυτά σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά την υποχρεωτικότητα ή όχι του εμβολιασμού των Ελλήνων αστυνομικών.
    Σε ότι αφορά στο θέμα που ετέθη από συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαγωνισμό για τις ταυτότητες. Να ενημερώσω το Σώμα ότι η κατάσταση την οποία παρέλαβα από τον προκάτοχο μου είναι εν εξελίξει και ο διαγωνισμός, στον οποίο έχουν προσφύγει το σύνολο των εταιριών και κοινοπραξιών, η μία εναντίον της άλλης Συμμετείχαν 5 εταιρίες, συμμετέχουν 5 εταιρίες σε αυτό το διαγωνισμό έχουν κάνει προσφυγές οι οποίες είναι όλες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης.
    Ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα σεβαστώ απολύτως την απόφαση της Δικαιοσύνης και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ευχαριστώ πολύ».
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Κορονοϊός: 85 νεκροί και 684 διασωληνωμένοι – 4.766 νέα κρούσματα
    Αποκλειστικές εικόνες L&O από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Ζεφύρι – Οι τοίχοι των δραστών έκρυβαν «δώρα»
    Στάθης Παναγιωτόπουλος: Ανέβαζε ακατάλληλα βίντεο ακόμη και με πλαστικές κούκλες! (βίντεο)
    Ζαραλίκος: «Μπράβο» σε Χαραλαμπόπουλο που έδιωξε την Σάσα Σταμάτη από το θέατρο! (βίντεο)
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ