20.5 C
Athens
14.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Η δημοσιογραφία της νέας εποχής είναι στο διαδίκτυο – Από το metoo στον Παναγιωτόπουλο


    Χρειάστηκαν λίγα μόλις λεπτά για να προκληθεί σάλος με τις αποκαλύψεις για τις πράξεις που του αποδίδονται και ο ίδιος αποδέχτηκε με ανακοίνωση του, σχετικά με τον γνωστό παρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλο και την ντροπιαστική ενέργειά του, να δημοσιοποιεί βίντεο και φωτογραφίες γυναικών από προσωπικές στιγμές με τις οποίες είχε σχέση.
    Η υπόθεση έλαβε μεγάλες διαστάσεις από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παραδοσιακά μέσα για πολλοστή φορά, έμοιαζαν να παρακολουθούν τις εξελίξεις με κάποια από αυτά να τρέχουν πίσω από τα γεγονότα και κάποια άλλα να παραμένουν αμέτοχα.
    Την ίδια στιγμή η δράση του Παναγιωτόπουλου, ξεδιπλωνόταν με αστραπιαίους ρυθμούς στις οθόνες των κινητών με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και τις ιστοσελίδες. Αυτή είναι η νέα εποχή της δημοσιογραφίας που αν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης δεν αποφασίσουν να ακολουθήσουν, δυστυχώς τότε πολλά από αυτά θα εξαλειφθούν. Αυτή δε ήταν προφανώς η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και σίγουρα όχι η τελευταία.
    Μια ακόμη ενδεικτική περίπτωση που η κοινωνία βρέθηκε πιο μπροστά από τις εξελίξεις μέσω των κοινωνικών δικτύων ήταν το #metoo.
    Την ώρα που οι αποκαλύψεις έπεφταν… βροχή σχετικά με καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ατόμων και κατηγορίες περί βιασμών ανήλικων παιδιών, τα παραδοσιακά μέσα έκαναν κάποιες μικρές αναφορές.
    Όταν πλέον το φαινόμενο έλαβε διαστάσεις τσουνάμι, τότε στήθηκαν ολόκληρες εκπομπές, διάφοροι κλήθηκαν να αναφέρουν τα όσα γνώριζαν και φυσικά όλοι «έπεφταν από τα σύννεφα» για εκατοστή φορά, ενδεχομένως και διακοσιοστή φορά στην ζωή τους…Ξαφνικά αποστήματα χρόνων έσπασαν, τυχόν απόπειρες υποβάθμισης της υπόθεσης, έμειναν μισές, ενώ ο φόβος των θυμάτων, έγινε αντίσταση στην εκμετάλλευση και υποβάθμιση της αξιοπρέπειας τους.
    Θα πει κανείς πως αυτά είναι τα θετικά της εξέλιξης των μέσω επικοινωνίας, δεν υπάρχει λογοκρισία, «καμουφλάρισμα» και «στογγυλέματα». Αλήθεια είναι αυτό, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της «ανθρωποφαγίας», της «δολοφονίας προσωπικοτήτων» από έωλες καταγγελίες. Και εδώ η πολιτεία θα πρέπει να δείξει, γρήγορα αντανακλαστικά και κυρίως οι πολίτες ωριμότητα. Θα πρέπει λοιπόν το κράτος μέσω των θεσμών του, να προστατεύει τους καταγγέλλοντες όταν οι καταγγελίες αυτές αποδεικνύονται και να ξεκινάει άμεσα έρευνες για τις υποθέσεις. Χωρίς χρονοτριβές, χωρίς καθυστερήσεις χωρίς ναι μεν και αλλά.
    Την ίδια στιγμή όμως θα πρέπει να είναι άτεγκτη με άτομα που σπιλώνουν υπολήψεις και προσωπικότητες, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η δημοσιογραφία του μέλλοντος είναι στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό είναι εξέλιξη, αλλά πάντα με κανόνες και σεβασμό, όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή ή τουλάχιστον θα έπρεπε να συμβαίνει.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    «Βόμβα» για τους «Ράδιο Αρβύλα» – Πρώην εργαζόμενη καταγγέλλει: «Ήξεραν όλοι ότι ο Παναγιωτόπουλος παρενοχλούσε τα κορίτσια στο γραφείο»
    Συγκλονιστική μαρτυρία: «Δέχθηκα σεξουαλική επίθεση μπροστά στο 11χρονο παιδί μου – Τα βράδια η Κυψέλη είναι τρομακτική» (βίντεο)
    Θύμα revenge porn 24χρονη στην Πάτρα: «Πήγα να αυτοκτονήσω και με σταμάτησε η μάνα μου»
    Διέρρηξαν το σπίτι αστυνομικού στην Καλλιθέα – Παραβίασαν χρηματοκιβώτιο και πήραν χρήματα και κοσμήματα
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ