15.6 C
Athens
12.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    ΣτΕ: Προσωρινό «μπλόκο» στη μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED»


    Προσωρινό «μπλόκο» έθεσε με απόφασή της η επιτροπή αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED», έναντι του ποσού των 37.316.041 ευρώ.
    Συγκεκριμένα, η επιτροπή αναστολών ΣτΕ (Δ΄ Τμήμα) έκανε προσωρινά δεκτή την αίτηση αναστολής που είχε καταθέσει ο Δήμος Χαϊδαρίου κατά της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.).
    Τι ζητά ο Δήμος
    Με την αίτησή του αυτή, ο Δήμος ζητούσε να ανασταλεί η εκτέλεση:
    α) της από 4.6.2021 προκηρύξεως της εταιρείας ΕΤΑΔ Α.Ε. για τη διενέργεια ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού με αντικείμενο την πώληση τμήματος ακινήτου της μείζονος εκτάσεως των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και
    β) της Α.Π. 9015/7.7.2021 αποφάσεως του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, με την οποία ανακηρύχθηκε οριστικός πλειοδότης η εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED», έναντι 37.316.041,88 ευρώ.
    Το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής και η απόφαση που εξέδωσε «παγώνοντας» τη μεταβίβαση των ναυπηγείων, ισχύει τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη, δεδομένου ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει καταθέσει και αίτηση ακύρωσης, η οποία έχει προσδιοριστεί να εκδικασθεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στις 18.1.2022.
    Μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης που εξέδωσε η επιτροπή αναστολών του ΣτΕ αναφέρεται πως «η απόκτηση συμβατικού δικαιώματος αποκλειστικής χρήσεως του αιγιαλού (και του αντίστοιχου θαλασσίου χώρου) συνεπάγεται, εξ αντικειμένου, απόλυτη αδυναμία ασκήσεως των δικαιωμάτων που απορρέουν από την κοινοχρησία του αιγιαλού (η οποία υφίσταται, κατά νόμο, ανεξαρτήτως της φυσικής ή τεχνικής διαμορφώσεώς του)».
    Στο «δια ταύτα» της απόφασής του το ΣτΕ επισημαίνει: «Διατάσσει τη μη σύναψη συμβάσεως, έως την έκδοση οριστικής αποφάσεως για την αίτηση ακυρώσεως, με αντικείμενο την παραχώρηση αιγιαλού και θαλασσίου χώρου μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του οριστικού πλειοδότη του επίδικου διαγωνισμού».
    Τι απορρίφθηκε από την αίτηση του Δήμου
    Αντίθετα, με άλλη απόφαση της επιτροπής αναστολών απορρίφθηκε ως απαράδεκτη η αίτηση του Δήμου Χαϊδαρίου, με την οποία ζητούσε να ανασταλεί:
    α) η από 3.6.2021 πρόσκληση του ειδικού διαχειριστή της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε.» για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού, για την εκποίηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας (ακίνητο 350.745 τ.μ.), η οποία έχει υπαχθεί στη διαδικασία ειδικής διαχειρίσεως και
    β) η από 7.7.2021 δήλωση του ειδικού διαχειριστή της ΕΝΑΕ, με την οποία γνωστοποιήθηκε η επιτυχής περάτωση του διαγωνισμού και ο ειδικός διαχειριστής θα προβεί στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για την επικύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού από το αρμόδιο δικαστήριο.
    Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών του ΣτΕ η παραπάνω διαφορά αποτελεί διαφορά ιδιωτικού δικαίου για την οποία αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Μπαράζ καταγγελιών για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο: «Ήμουν 15 χρονών – Μου ζήτησε να τον φιλήσω και μου έδωσε μία στον κ@λο!»
    Εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης ο «Χαμπίμπι»: Κύκλωμα που διακινούσε μετανάστες και ναρκωτικά με κέρδη σχεδόν 1 εκατ.ευρώ!
    Τραγωδία στο Καματερό: Έσπασαν τζάμι και έσωσαν ένα 2χρονο κορίτσι – 13 παιδιά είχε η οικογένεια (εικόνες)
    Νέα καταγγελία για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο: «Είχε ένα κανάλι για 10 χρόνια, με 8 βίντεο και φωτογραφίες άλλων γυναικών» (βίντεο)
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ