17.6 C
Athens
14.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Τα χιονοδρομικά στην Βόρεια Ελλάδα υποδέχονται τους πρώτους σκιέρ – Εκτόξευση επισκεψιμότητας τα Χριστούγεννα


    Πώς και πώς περίμεναν οι ιδιοκτήτες των χιονοδρομικών κέντρων στην Βόρεια Ελλάδα, να παρθεί η έγκριση για επαναλειτουργία τους. Τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αναμένουν να υποδεχτούν τους λάτρεις του χιονιού, αλλά και τους αθλητές σκι.
    Ενόψει των εορτών αναμένεται μεγάλη επισκεψιμότητα στα χιονοδρομικά και στα σαλέ της Βόρειας Ελλάδας, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών στο ThessToday.gr εφόσον η ποσότητα και η ποιότητα των χιονοπτώσεων επιτρέψει τη λειτουργία των πιστών. Tα τηλέφωνα έχουν πάρει, ήδη, «φωτιά» από τους ενδιαφερόμενους και η πληρότητα στους χώρους διαμονής που βρίσκονται κοντά στα χιονοδρομικά κέντρα πλησιάζει το 100%.
    Σύμφωνα με τον Μιχάλη Βαβαλέκα, διαχειριστή του ορειβατικού καταφυγίου Λαϊλιά Σερρών, όπου βρίσκεται και το χιονοδρομικό, το 50-60% του τζίρου γίνεται κυρίως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ το άλλο 40% πραγματοποιείται το υπόλοιπο χρονικό διάστημα που, συνήθως, δεν ξεπερνά την 25η Μαρτίου. Παρ ‘όλα αυτά, μείωση του τζίρου ενδεχομένως να υποστούν φέτος οι επαγγελματίες της εστίασης / των chalet, αφού η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες.
    Στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούν εννέα χιονοδρομικά κέντρα, από τα συνολικά 22 της χώρας. Όλα έχουν προετοιμαστεί, ώστε να προσφέρουν με ασφάλεια τις υπηρεσίες τους, ενώ σε ορισμένα έγιναν και βελτιώσεις σε εξοπλισμό και υποδομές. Να σημειωθεί ότι σαλέ, χώροι εστίασης και διαμονής είναι ήδη ανοιχτά για τους πολίτες ακολουθώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού.
    Ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου στην Ημαθία, Γιώργος Μιχαλιάς ανέφερε στο ThessToday.gr ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα λειτουργεί πλήρως το χιονοδρομικό για το κοινό ενώ δωρεάν θα παρέχεται η χρήση της εναέριας καρέκλας για βόλτα το διήμερο 18-19 Δεκεμβρίου. «Αυτήν τη στιγμή έχουμε 7 με 10 πόντους χιόνι και το Σαββατοκύριακο θα γίνει η επίσημη έναρξή μας. Κάθε μέρα δεχόμαστε τηλεφωνήματα και μας ρωτούν πότε θα ανοίξουμε ώστε να μπορέσουν να έρθουν είτε για σκι είτε για βόλτα στο χιονισμένο τοπίο του Σελίου», τόνισε ο κ. Μιχαλιάς
    Και συνέχισε: «Βασιζόμαστε στις χιονοπτώσεις για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες μιας και έχουν εκδηλώσει τον ενδιαφέρον τους για επίσκεψη. Μέχρι στιγμής οι καλύτεροι μήνες λειτουργίας για εμάς είναι Ιανουάριος και Φεβρουάριος και φτάνουμε μέχρι και τους 5.000 χιλιάδες επισκέπτες αν το χιόνι είναι καλό».
    Και οι δύο εκτίμησαν μάλιστα ότι η φετινή χρονιά θα κινηθεί σε πολύ καλά επίπεδα για όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας με μεγαλύτερη προσέλευση του κοινού κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Σχετικά με τα υγειονομικά μέτρα, το πρόβλημα με τον συνωστισμό δημιουργείται κατά την αναμονή για τους αναβατήρες και χρειάζεται προσοχή από τον κόσμο, όπως αναφέρουν.
    Η αύξηση ενδιαφέροντος για το σκι στην Ελλάδα
    Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έντονο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον των νέων που ασχολούνται με το αθλητικό σκι, κάτι που επιφέρει και θετικά αποτελέσματα στους επαγγελματίες του κλάδου. «Το αθλητικό σκέλος του σκι αυξήθηκε ραγδαία. Κορυφαίοι αθλητές προέκυψαν από τις πίστες των χιονοδρομικών κέντρων», δήλωσε ο κ. Βαβαλέκας. Οι ερασιτέχνες που ασχολούνται με το σκι και το snowboard φτάνουν περίπου τους 200.000 χιλιάδες στην Ελλάδα, αριθμός που σημειώνει συνεχώς ανοδική πορεία. «Ανεβαίνει ο αριθμός και το επίπεδο όσον αφορά το σκι και στην Ελλάδα», σχολίασε.
    Τι προβλήματα τους προκαλεί το γειτονικό Μπάνσκο
    Όταν η ποιότητα και η ποσότητα του χιονιού δεν είναι καλή, αρκετοί στρέφονται στα χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων όπως το Μπάνσκο. «Αυτό αποτελεί αρνητικό παράγοντα για τη λειτουργία των χιονοδρομικών στην Ελλάδα μέχρι ένα βαθμό», επισήμανε ο κ. Βαβαλέκας ενώ «μειωμένο φαίνεται το ποσοστό επισκεπτών στα Βαλκάνια όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις πίστες και το χιόνι είναι έντονο σε εμάς».
    Είναι γνωστό ότι στη Βουλγαρία για παράδειγμα υπάρχουν πιο μεγάλα και οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα. Υπάρχει, μάλιστα και μια σημαντική διαφορά που κάνει τον ανταγωνισμό μεγαλύτερο. «Δεν διαθέτουν όλα τα βορειοελλαδικά χιονοδρομικά, μηχανήματα τεχνητής χιόνωσης ενώ στη γειτονική Βουλγαρία όπου λειτουργούν έξι χιονοδρομικά κέντρα και τα έξι διαθέτουν μηχανήματα τεχνητής χιόνωσης» είπε.
    Τα χιονοδρομικά ανήκουν στην κατηγορία του χειμερινού τουρισμού και χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή από το υπουργείο Τουρισμού όσον αφορά την οργάνωσή τους, σύμφωνα με τον κ. Βαβαλέκα. «Με αργούς ρυθμούς γίνονται τα βήματα βελτίωσής τους. Οι υποδομές είναι σε όλα σχεδόν παλιές. Είναι απαραίτητες οι συντηρήσεις και οι αντικαταστάσεις των αναβατήρων», εξήγησε.
    Ατυχήματα στα χιονοδρομικά κέντρα
    Όσον αφορά τα ατυχήματα που προκαλούνται κατά καιρούς στις πίστες, σχετίζονται κυρίως με τους κανόνες ασφαλείας των χιονοδρομικών. Όπως εξηγεί ο κ. Βαβαλέκας, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες, υπάρχει μεγάλο κίνδυνος για ατυχήματα. «Ο έλεγχος γίνεται πριν την έναρξη λειτουργίας αλλά όταν υπάρχει κίνδυνος χιονοστιβάδας, δεν επιτρέπεται η είσοδος στις πίστες. Ωστόσο, όταν παραβιάζεται, προκαλούνται τα ατυχήματα τα οποία οφείλονται στη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας που έχει αποφασίσει το κάθε χιονοδρομικό».
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Βίντεο ντοκουμέντο από τα Άνω Λιόσια: Η στιγμή που «γαζώνουν» το κατάστημα στη Λεωφόρο Φυλής!
    Τραγωδία στο Αιγάλεω: Οδηγός παρέσυρε και σκότωσε 2 πεζούς, τους εγκατέλειψε – Τον ψάχνει η Αστυνομία
    Μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτος νεκρός στη Βρετανία – Το ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον
    Δολοφονία στη Γλυφάδα: Προφυλακίστηκε ο 51χρονος δράστης – «Λυπάμαι που δεν το έκανα νωρίτερα» δήλωσε
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ