21.3 C
Athens
16.3 C
Thessaloniki
Τρίτη 23 Απριλίου 2024
More

    Η Τουρκία οδηγείται σε βαθιά οικονομική κρίση μετά τις συνεχείς «κατολισθήσεις» της λίρας


    Φόβους πως η Τουρκία βρίσκεται σε σπιράλ καθόδου σε μια βαθιά και ευρέως κλίμακας οικονομική κρίση αναζωπύρωσε η νέα πτώση της τουρκικής λίρας σε νέο χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναγκάστηκε να παρέμβει για να σώσει το καταρρέον νόμισμα – πουλώντας αμερικανικά δολάρια αντί τουρκικών λιρών – μετά το τελευταίο απότομο ξεπούλημα.
    Στις 15 λίρες το αμερικανικό δολάριο
    Η λίρα διαπραγματευόταν κάποια στιγμή σχεδόν στα 15 ανά δολάριο, καθώς οι έμποροι συναλλάγματος εξέταζαν την προοπτική της τελευταίας από μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων που ζήτησε από την κεντρική τράπεζα ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
    Η επιμονή του Ερντογάν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού παρά τον ετήσιο πληθωρισμό που τρέχει στο 20% οδήγησε την αξία της λίρας να πέσει στο μισό της αξίας της, κατά τη διάρκεια του 2021.
    Μειώνονται διαρκώς τα επιτόκια δανεισμού
    Τα επίσημα επιτόκια έχουν μειωθεί από το 19% στο 15% από τον Σεπτέμβριο και οι αγορές προετοιμάζονται για άλλη μια μείωση των επιτοκίων κατά 1 μονάδα την Πέμπτη.
    Ο Ερντογάν αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας στην Τουρκία, αλλά και τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών και τους επικεφαλής των κρατικών τραπεζών στην Κωνσταντινούπολη σήμερα.
    Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι η συντριβή της λίρας και η απειλή υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης S&P μπορεί να αναγκάσουν την κυβέρνηση να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Βίντεο ντοκουμέντο από τα Άνω Λιόσια: Η στιγμή που «γαζώνουν» το κατάστημα στη Λεωφόρο Φυλής!
    Τραγωδία στο Αιγάλεω: Οδηγός παρέσυρε και σκότωσε 2 πεζούς, τους εγκατέλειψε – Τον ψάχνει η Αστυνομία
    Μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτος νεκρός στη Βρετανία – Το ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον
    Δολοφονία στη Γλυφάδα: Προφυλακίστηκε ο 51χρονος δράστης – «Λυπάμαι που δεν το έκανα νωρίτερα» δήλωσε
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ