21.5 C
Athens
20.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Εστίαση: Εξανεμίστηκαν 537 εκατομμύρια ευρώ τζίρου το 2020 μόνο στην Αττική


    Μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν οι επιχειρήσεις της εστίασης την πρώτη χρονιά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς σύμφωνα με έρευνα της ICAP, πάνω από 537 εκατομμύρια ευρώ έχασαν το 2020 σε τζίρο οι πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου μόνο στην Αττική.
    Σύμφωνα με την έρευνα, ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης (1-9 εργαζόμενοι) στην Περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) το 2020 μειώθηκε κατά 537,5 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστεθεί και μείωση για το 2021, κατά 76,2 εκατ. ευρώ.
    Βουτιά 42,7% στις πωλήσεις το 2020 έναντι του 2019
    Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ποσοστιαία μεταβολή πωλήσεων το 2020 έναντι του 2019 μειώθηκε 42,7%, ενώ για το 2021 προβλέπεται πολύ μείωση 10,6% έναντι του 2020.
    Σε ό,τι αφορά στη μείωση του τζίρου, εκτιμάται ότι ότι έφτασε σε -607,4 εκατ. ευρώ στις πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης, σε όλους τους κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο της εστίασης ως προμηθευτές (πχ υπηρεσίες διαμονής, είδη διατροφής-ποτά, χονδρικό εμπόριο, ακίνητη περιουσία, λιανικό εμπόριο κ.λπ.).
    Επιπλέον, η μείωση τζίρου των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης το 2020 προκάλεσε εκτιμώμενη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων στην εστίαση κατά 139,9 εκατ. ευρώ.
    Μείωση απασχόλησης και εισοδημάτων
    Η απασχόληση στην εστίαση βάσει της έρευνας, το 2020 μειώθηκε κατά 0,9%, ενώ η πρόβλεψη για το 2021 υπολογίζει αύξηση 3,5%.
    Συνολικά η προκαλούμενη από την εστίαση πολλαπλασιαστική μείωση των θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας εκτιμήθηκε για το 2020 σε λιγότερους 20,4 χιλιάδες εργαζόμενους.
    Χατζηθεοδοσίου: Η εστίαση προσπαθεί να κρατηθεί όρθια – Η πολιτεία να στηρίξει τις πληγείσες επιχειρήσεις
    «Η εστίαση προσπαθεί να κρατηθεί όρθια και οφείλουμε όλοι να εργαστούμε για να επανέλθει η κανονικότητα το συντομότερο δυνατό και η πολιτεία να στηρίξει τις πληγείσες επιχειρήσεις», αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης του επιμελητηρίου, στην οποία παρουσιάστηκε μελέτη που καταρτίστηκε από την Icap σε συνεργασία με το ΕΕΑ, για την οικονομική ζημία του κλάδου της εστίασης από την πανδημία το έτος 2020, καθώς και για την πρόβλεψη για το έτος 2021 στην Περιφέρεια Αττικής.
    Από τους πιο σοβαρά πληττόμενους κλάδους
    Ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η εστίαση υπήρξε ένας από τους πιο σοβαρά πληττόμενους κλάδους κατά το διάστημα της υγειονομικής κρίσης – και συνεχίζει να πλήττεται εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Η μελέτη που έγινε από το ΕΕΑ σε συνεργασία με την ICAP, αφορά τις περιοχές του νομού Αττικής που υπάγονται στο επιμελητήριό μας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκτίμηση της μείωσης τζίρου που έχουν υποστεί οι πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης για το 2020, καθώς και πρόβλεψη για το 2021.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων της εστίασης μειώθηκε αισθητά το 2020 έναντι του 2019, ενώ για το 2021 προβλέπεται περαιτέρω μείωση. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι η εστίαση υπέστη σοβαρότατο πλήγμα. Και αυτό επηρεάζει και άλλους κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα ως προμηθευτές της εστίασης. Όπως είναι επόμενο, η γενικότερη κατάσταση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επιχειρηματίες, επαγγελματίες αλλά και εργαζόμενους του κλάδου, κυρίως για το μέλλον. Αυτή την στιγμή, η συγκεκριμένη αγορά προσπαθεί να κρατηθεί όρθια και οφείλουμε όλοι να εργαστούμε για να επανέλθει η κανονικότητα το συντομότερο δυνατό και η Πολιτεία να στηρίξει τις πληγείσες επιχειρήσεις».
    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έρευνα, ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης (1-9 εργαζόμενοι) στην Περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) το 2020 μειώθηκε κατά 537,5 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστεθεί και μείωση για το 2021, κατά 76,2 εκατ. ευρώ.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Ερμού: Τρομοκρατημένα 2 ανήλικα κορίτσια με άνδρες που τις «κυνηγούσαν» στη μέση του δρόμου – Επενέβησαν αστυνομικοί
    Δίκη «ψευτογιατρού» – Συγκλονίζει η σύζυγος καρκινοπαθούς που πέθανε σε ηλικία 46 ετών: «Ήθελε να τον βλέπει να αργοπεθαίνει!»
    Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Νεκρός 64χρονος που έπεσε από φωταγωγό πολυκατοικίας!
    Τρίκαλα: Παλικάρι 104 ετών «βάζει τα γυαλιά» σε πολύ νεότερους – Εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού (εικόνα)
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ