• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ενημέρωση SOS από την Αστυνομία: Εξαπατούν πολίτες με τη χρήση στοιχείων της Europol

lawandorder.gr 08-12-2021 16:25 Τελευταία ενημέρωση: 08-12-2021 16:30
Λάπτοπ / Φωτογραφία: Pixabay
Ενημέρωση SOS από την Αστυνομία: Εξαπατούν πολίτες με τη χρήση στοιχείων της Europol
Για νέες μορφές ηλεκτρονικής απάτης προειδοποιεί η Αστυνομία

Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με περιστατικά εξαπάτησης που έχουν καταγράφει με τη χρήση στοιχείων στελεχών της Europol και άλλων αξιωματούχων Αρχών επιβολής του νόμου, σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εντοπιστεί, σε άλλα Κράτη - Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απόπειρες εξαπάτησης πολιτών με τη χρήση των στοιχείων της Εκτελεστικής Διευθύντριας και του Αναπληρωτή Εκτελεστικού Διευθυντή της Europol καθώς και διάφορων αξιωματούχων Αρχών επιβολής του νόμου σε διεθνές επίπεδο.

Συγκεκριμένα, οι δράστες χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες - χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι βρίσκονται υπό έρευνα από την Europol και τους πείθουν να καταβάλουν χρήματα, για να κλείσουν την υποτιθέμενη έρευνα.

Στο πλαίσιο αυτό και αποσκοπώντας στην άμεση ενημέρωση των πολιτών της Ένωσης η Europol αιτήθηκε από τις ευρωπαϊκές αστυνομίες τη δημοσίευση του κειμένου που ακολουθεί:

«Η Europol πληροφορήθηκε για απάτες στις οποίες χρησιμοποιούνται τα ονόματα του Εκτελεστικού Διευθυντή και του Αναπληρωτή Εκτελεστικού Διευθυντή καθώς και διάφορων αξιωματούχων Επιβολής του Νόμου σε διεθνές επίπεδο.  Email ή μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γραμμένα σε διάφορες γλώσσες, χρησιμοποιούν το λογότυπο της Europol, το όνομα της Catherine De Bolle και/ή του Jean-Philippe Lecouffe για να φαίνονται σοβαρά και νόμιμα. Μην παραπλανηθείτε – αυτή η αλληλογραφία είναι ψεύτικη.  Ούτε ο Εκτελεστικός Διευθυντής ούτε ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της Europol θα επικοινωνούσαν ποτέ με πολίτες για να ζητήσουν κάποια άμεση ενέργεια ή να απειλήσουν κάποιο άτομο με ποινική έρευνα.

Αν λάβετε κάποιο ύποπτο email ή αλληλογραφία με το όνομα του Εκτελεστικού Διευθυντή ή του Αναπληρωτή Εκτελεστικού Διευθυντή της Europol, παρακαλώ να το αναφέρετε στην τοπική Αρχή Επιβολής Νόμου για να γίνει περαιτέρω έρευνα.»

Κατόπιν των ανωτέρω η Ελληνική Αστυνομία προτείνει στους παραλήπτες απατηλών μηνυμάτων εκβιαστικού περιεχομένου να:

  • μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,

  • μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές,

  • αγνοούν το μήνυμα και μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς που παρατίθενται,

  • μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς,

  • αλλάξουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) λογαριασμών που θεωρούν ότι διακυβεύονται και

  • αξιολογήσουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo