21.1 C
Athens
19.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Αλεξανδρούπολη: Αρνητές γονείς δεν στέλνουν 5 παιδιά στο σχολείο – Η διάταξη που φέρνει ποινικές κυρώσεις


    Πέντε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δύο νηπιαγωγείου και 3 δημοτικού σχολείου), παιδιά τεσσάρων οικογενειών στην Αλεξανδρούπολη, δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς λόγω της άρνησης των γονέων τους να υποβάλλονται τα παιδιά τους σε self test ή να φορούν μάσκα.
    Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ), Κωνσταντίνος Μπαντίκος, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας είπε «Για τις περιπτώσεις αυτές έχουν ενημερωθεί και οι εισαγγελικές αρχές, που επιλαμβάνονται του θέματος, ενώ, παράλληλα, γίνονται προσπάθειες και σε υπηρεσιακό επίπεδο, να μεταπειστούν και να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο».
    Ο ίδιος σημείωσε ότι «οι συγκεκριμένοι γονείς δεν έχουν προσκομίσει κάποιο έγγραφο από δημόσιο φορέα υγείας που να πιστοποιεί ότι για λόγους υγείας των παιδιών τους αρνούνται τα tests ή τις μάσκες».
    Και συμπλήρωσε πως εάν συνέτρεχαν τέτοιοι λόγοι, «οι μαθητές αυτοί θα μπορούσαν να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, όπως προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις».
    Συνολικά για την ΑΜΘ, ανέφερε πως δεν ξεπερνούν τους 25 οι μαθητές που δεν πηγαίνουν στο σχολείο λόγω άρνησης των γονέων τους, «ανάμεσά τους και μαθητές Λυκείου, για τους οποίους όμως δεν ισχύει η υποχρεωτικότητα, αφού οι λυκειακές τάξεις δεν εμπίπτουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, άρα μπορούν και να μη συνεχίσουν το σχολείο».
    Νέα διάταξη φέρνει ποινικές κυρώσεις
    Αλλάζει ο «χάρτης» αντιμετώπισης σε ποινικό επίπεδο για τους γονείς, οι οποίοι επικαλούμενοι την πανδημία, δεν μεριμνούν για την φοίτηση των παιδιών τους στο σχολείο.
    Συγκεκριμένα, με νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν από κοινού τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης, προβλέπεται ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.
    Η τροπολογία που επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα απόνερα της πανδημίας
    Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια η υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών ξεκινά από την προσχολική ηλικία και το Νηπιαγωγείο και εκτείνεται ως και την τρίτη τάξη του Γυμνασίου. Έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου παιδείας, η μη μέριμνα για την φοίτηση των ανηλίκων μαθητών τιμωρείται σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.
    Ωστόσο η εν λόγω ρύθμιση έρχεται να αντιμετωπίσει φαινόμενα τα οποία ανέκυψαν εν μέσω πανδημίας και αφορά αποκλειστικά την κατηγορία εκείνων των πολιτών που είτε είναι αρνητές του κορονοϊού ή του εμβολίου, είτε από υπερβολικό φόβο απέναντι στην ασθένεια, επιλέγουν να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τα νεκρά αδέρφια στο Νέο Ηράκλειο: «Ήταν κλεισμένα στον εαυτό τους και αποκομμένα από τον κόσμο»
    Δίκη «ψευτογιατρού»: Με καταθέσεις θυμάτων του συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία – Συγκλονίζουν οι μάρτυρες
    Σαν σήμερα: Το ναυάγιο του «Ηράκλειον» στη Φαλκονέρα που έγινε ο «υγρός τάφος» για 273 ανθρώπους και άλλαξε τους κανόνες της ναυσιπλοΐας (βίντεο)
    «Ανάσα» στην κτηματαγορά από την απαλλαγή ΦΠΑ στα νεόδμητα – Τι θα ισχύσει για νησιά και προϊόντα
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ