24.8 C
Athens
22.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Ο Μπάιντεν «τρίζει τα δόντια» στον Πούτιν για την Ουκρανία


    Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα Τρίτη (7/12) μέσω τηλεδιάσκεψης.
    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS η τηλεδιάσκεψη των δύο ηγετών ολοκληρώθηκαν περίπου στις 19.10 ώρα Ελλάδος, αφού κράτησαν περισσότερο από δύο ώρες.
    Οι συνομιλίες άρχισαν στις 17.08 ώρα Ελλάδος, με τον Ρώσο πρόεδρο να βρίσκεται στο Σότσι και τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον. Η Μόσχα χαρακτήρισε «ειλικρινή και επαγγελματική» την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο προέδρων οι οποίοι «λαμβάνοντας υπόψη την ειδική ευθύνη τους για τη διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας (…) θα συνεχίσουν τον διάλογο και τις αναγκαίες επαφές».
    Μπάιντεν και Πούτιν εξέφρασαν τέλος την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που ξανάρχισαν στη Βιέννη στα τέλη Νοεμβρίου, θα οδηγήσουν σε λύσεις αποδεκτές από όλους.
    Ο Μπάιντεν απειλεί με σοβαρές κυρώσεις την Ρωσία
    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του ότι η Μόσχα θα υποστεί «σοβαρές κυρώσεις», κυρίως οικονομικής φύσης, στην περίπτωση μιας κλιμάκωσης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
    Στις συνομιλίες, διάρκειας περίπου δύο ωρών, που είχαν σήμερα ο Μπάιντεν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρώτος εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον και των Ευρωπαίων συμμάχων της για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Έκανε σαφές επίσης ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν με οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα εάν υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.
    Ζήτησε την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία
    Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την επιστροφή στη διπλωματία.
    Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης θέματα στρατηγικής σταθερότητας, τις κυβερνοεπιθέσεις για καταβολή λύτρων και τη συνεργασία τους σε περιφερειακά θέματα, όπως το Ιράν.
    Μπάιντεν και Πούτιν ανέθεσαν στις ομάδες τους να συνεχίσουν τις επαφές. Οι ΗΠΑ θα συντονίσουν τις ενέργειές τους με τους συμμάχους τους, προσθέτει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.
    Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, αναφέρθηκε στις «υποτιθέμενα απειλητικές κινήσεις των Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία» και περιέγραψε τις κυρώσεις που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν στην περίπτωση που κλιμακωθεί η κατάσταση, συνεχίζει η ανακοίνωση.
    Εγγυήσεις για μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ζήτησε ο Πούτιν
    «Εγγυήσεις» για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο Ρώσος ομόλογός του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διώρη συνομιλία που είχαν σήμερα το απόγευμα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
    «Το ΝΑΤΟ κάνει επικίνδυνες απόπειρες να χρησιμοποιήσει το ουκρανικό έδαφος και να αναπτύξει το στρατιωτικό δυναμικό του στα σύνορά μας, για αυτό η Ρωσία ενδιαφέρεται σοβαρά να λάβει ασφαλείς εγγυήσεις που θα αποκλείουν τη διεύρυνση» του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
    Ο Βλάντιμιρ Πούτιν εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για τις «προκλητικές ενέργειες» του Κιέβου στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.
    Και οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι η συνεργασία των χωρών τους δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και ο Πούτιν πρότεινε στον Μπάιντεν να αρθούν οι περιορισμοί στη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών τους. Αναφέρθηκαν επίσης στη συμμαχία τους κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τόνισαν ότι οι θυσίες που έγιναν τότε δεν πρέπει να ξεχαστούν και εκείνη η σχέση θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για την οικοδόμηση των επαφών τους.
    Ο Μπάιντεν καλεί την Ευρώπη μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν – Στα άκρα η ένταση για την Ουκρανία
    Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των δύο ηγετών τα αμερικανικά ΜΜΕ γνωστοποίησαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει τηλεφωνικά σήμερα στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, με κύριο θέμα την κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία.
    Ο Λευκός Οίκος υπενθύμισε ότι ο Μπάιντεν μίλησε με τους ηγέτες των συμμαχικών χωρών χθες και συμφώνησαν «να παραμείνουν σε στενή επαφή».
    Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα αυτό στις 21.00 (ώρα Ελλάδας).
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Ζακ Κωστόπουλος – Ιατροδικαστής του κοσμηματοπώλη: «Αιτία θανάτου οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις αλλά δεν σχετίζονται με τα χτυπήματα»
    Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Αποφάσισε ο Λοβέρδος «θα στηρίξω Ανδρουλάκη»
    Νέο Ηράκλειο: Βρέθηκαν σημειώματα δίπλα στα νεκρά αδέρφια – Τι έγραφαν
    Σοκ στο Ηράκλειο: 18χρονος κατέληξε στο χειρουργείο μετά από ξυλοδαρμό – Συνελήφθη ανήλικος
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ