• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Συνάντηση Μητσοτάκη με Μπένετ και Χέρζογκ – Η φωτογραφία του Ισραηλινού προέδρου που συγκίνησε τον πρωθυπουργό

lawandorder.gr 07-12-2021 18:41
Η φωτογραφία που έδωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος στον Κυριάκο Μητσοτάκη / Φωτογραφία: Eurokinissi
Συνάντηση Μητσοτάκη με Μπένετ και Χέρζογκ – Η φωτογραφία του Ισραηλινού προέδρου που συγκίνησε τον πρωθυπουργό
Μια φωτογραφία του πατέρα του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη δώρισε ο πρόεδρος του Ισραήλ στον πρωθυπουργό

Κατ' ιδίαν συναντήσεις είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ και τον πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρζογκ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους Ισραηλινούς πολιτικούς στην Ιερουσαλήμ στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Επενδύσεις, ενέργεια και πανδημία στο τραπέζι της συζήτησης

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Μπένετ, πρώτης μεταξύ των δύο ηγετών, έγινε ανασκόπηση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Ισραήλ, ενώ εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η ενέργεια, η πανδημία και η άμυνα.

Οι δύο πρωθυπουργοί επισήμαναν ότι η τριμερής συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία συμβάλλει ουσιαστικά στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξέτασαν επίσης τις νεότερες εξελίξεις στην περιοχή, με έμφαση στην αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο κκ. Μητσοτάκης και Μπένετ συζήτησαν παράλληλα την προοπτική του σχήματος 3+1 και τρόπους εντατικοποίησης της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και τη δυνατότητα συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής που έχουν την πολιτική βούληση για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη στο Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε το Ισραήλ για την άμεση αρωγή προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, το περασμένο καλοκαίρι, ενώ σημειώθηκε η σημασία της συνεργασίας και της συλλογικής αξιοποίησης μέσων και δυνατοτήτων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ισραήλ επαναβεβαίωσαν το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και την εποικοδομητική συνεργασία που έχουν ως δημοκρατίες με μακρά ιστορική διαδρομή στην Ανατολική Μεσόγειο.

O Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Χέρζογκ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που έχουν αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας και το επιχειρηματικό περιβάλλον, μετατρέποντάς την εκτός από ελκυστικό τουριστικό προορισμό και σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ιδιαίτερα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Η φωτρογραφία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Κατά την έναρξη της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χέρζογκ δώρισε στον πρωθυπουργό μία φωτογραφία του Kωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Τσαίμ Χέρζογκ, πρώην πρόεδρο του Ισραήλ (1983-1993) και πατέρα του σημερινού Προέδρου.

«Είναι μια όμορφη φωτογραφία από την επίσκεψη του πατέρα σας στην κατοικία του προέδρου του Ισραήλ το 1992. Εικονίζονται ο πατέρας σας με τον πατέρα μου, και οι δύο είναι πια στον παράδεισο», ανέφερε ο Ισραηλινός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Χέρζογκ για την ευγενική χειρονομία.

Και οι δύο αναφέρθηκαν στην απόφαση που ελήφθη το 1990, επί Πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Ελλάδα και στο πώς αυτή η ενέργεια, που συνιστούσε στροφή στην πολιτική της Ελλάδας, οδήγησε στη ραγδαία βελτίωση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων από τότε.

«Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου τήρησε τη δέσμευσή του για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ, αν θυμάμαι καλά, 10 ημέρες μετά την ορκωμοσία του», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον κ. Herzog να υπογραμμίζει ότι η κίνηση αυτή «αποτέλεσε μια πολύ μεγάλη, θετική αλλαγή, για τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών».

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo