20.9 C
Athens
20.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Θεοδωρίδου για εμβόλια: Τα αντισώματα δεν μειώνονται στο τρίμηνο – Απόλυτη αναγκαιότητα η τρίτη δόση


    Υπάρχει απόλυτη αναγκαιότητα για την τρίτη δόση και όχι υπερβολή στη σύσταση να γίνεται τρεις μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, ανέφερε απόψε η πρόεδρος εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, επικαλούμενη και τις τελευταίες οδηγίες του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC.
    Αναφερόμενη σε πρόσφατη μελέτη που έδειξε τι συνέβη τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό και τη χορήγηση της τρίτης δόσης, η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι η λειτουργία των Τ λεμφοκυττάρων που χτίζουν ανοσία, ελάχιστα επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική, τρεις μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό.
    Όπως είπε η ίδια, η μετάλλαξη της Όμικρον μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα τα οποία διαθέτουμε για να την αντιμετωπίσουμε, δηλαδή τα εμβόλια και τα μέτρα ατομικής προστασίας.
    Εξαιτίας της εμφάνισης της Όμικρον, όπως πρόσθεσε, αλλά και του χειμώνα, η Επιτροπή επανεξέτασε την προηγούμενη εβδομάδα τις συστάσεις και αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει για την χορήγηση τρίτης δόσης σε τρεις και όχι σε έξι μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Και αυτό έγινε, όπως εξήγησε, γιατί η βράχυνση του χρόνου χορήγησης της 3ης δόσης, συμβάλλει στην ηπιότερη νόσηση από τις μεταλλάξεις.
    Σε σχετική ερώτηση γιατί άλλες χώρες αλλά και ο ΕΜΑ δεν έχουν προχωρήσει σε ίδια σύσταση, είπε πως η αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον σε μία εποχή που βοηθά την διασπορά του κορονοϊού και τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας, που δείχνουν ότι τον επόμενο μήνα θα έχουμε πολλές λοιμώξεις, μας οδηγεί στο να συστήσουμε ένα εμβολιαστικό σχήμα νωρίτερα, καθώς αυτό έχει πολλά οφέλη. Η ίδια μάλιστα προέβλεψε, ότι είναι μία πρόταση που θα την ακολουθήσουν και άλλες χώρες, ενώ ήδη το πράττει η Βρετανία.
    Η κα Θεοδωρίδου είπε επίσης, ότι η άποψη πως η ανοσία των εμβολίων χάνεται μετά από τρεις μήνες είναι λανθασμένη και επανέλαβε ότι με βάση τις τελευταίες μελέτες, είναι σημαντική η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, καθώς αυτή η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.
    Όσον αφορά τα πρώτα δεδομένα για την ασφάλεια χορήγησης της 3ης δόσης στο τρίμηνο, είπε πως δεν δείχνει να διαφοροποιείται, είτε το εμβόλιο γίνει στους 3, στους 4, ή στους 6 μήνες. Η ίδια χαρακτήρισε εξαιρετικά απίθανο το σενάριο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, και είπε ότι αυτό είναι ένα αισιόδοξο στοιχείο αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να το πούμε με σιγουριά. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως ο ιός με τις μεταλλάξεις του παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό την ανοσία, σε άτομα που έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Μαφιόζικη εκτέλεση στο Γαλάτσι – Γάζωσαν άνδρα με 5 σφαίρες! (εικόνα)
    Έβρος: Συνελήφθη Έλληνας αστυνομικός από τις τουρκικές αρχές
    Κορονοϊός: Πολύ πιο μεταδοτική η Όμικρον – Παραμένουν αποτελεσματικά τα εμβόλια (βίντεο)
    Εκτελέσεις κατά παραγγελία: Τα κοινά σημεία της επίθεσης στο Γαλάτσι με τη δολοφονία Μπερδέση
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ