• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Συνέλευση Ένωσης Εισαγγελέων: Ομαδικά «πυρά» κατά της αξιολόγησης δικαστών - Τι ειπώθηκε για τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη

Κατερίνα Μάνθου 04-12-2021 15:28 Τελευταία ενημέρωση: 04-12-2021 15:29
Δικαστήριο / Φωτογραφία: Eurokinissi
Συνέλευση Ένωσης Εισαγγελέων: Ομαδικά «πυρά» κατά της αξιολόγησης δικαστών - Τι ειπώθηκε για τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ζητά την απόσυρση του συνόλου του νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Την απόσυρση του συνόλου του νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Εθνική Σχολή Δικαστών Λειτουργών με τις διατάξεις του οποίου αλλάζουν τα δεδομένα στον τρόπο εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των δικαστικών, ζήτησε σήμερα (4/12) από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) ο πρόεδρός της Ευάγγελος Μπακέλας, ζητώντας να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του ο κ. Μπακέλας, τάχθηκε υπέρ της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία τους ως προς τις διατάξεις εκείνες του νομοσχεδίου που προβλέπουν την εξέταση και στη συνέχεια την βαθμολόγηση των δικαστών. Επιπρόσθετα, ο κ. Μπακέλας ανέφερε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο ως προς το σκέλος της εκπαίδευσης των δικαστών είναι αντίθετο στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Καταστάσεως Δικαστικών Λειτουργών.  

Από την πλευρά της η αρεοπαγίτης Μαρία Χασιρτζόγλου, η οποία εκπροσώπησε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΕΕΕ την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, τόνισε ότι η αξιολόγηση των δικαστών μέσω εξετάσεων και βαθμολογίας, δεν προβλέπεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την αντίθεσή του στις νέες διατάξεις εξέφρασε ακόμη και ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς.

Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΕΕΕ, χαιρέτησαν εκπρόσωποι κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ), ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο γενικός επίτροπος των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτρης Κωστάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανίας και  ο διοικητής της  Εθνικής Αρχής Διαφάνειας  Άγγελος Μπίνης.

Το «παρών» στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης έδωσε και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος μιλώντας για τις αλλαγές που επιχειρεί το νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών, τόνισε ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό σε διάλογο για το συγκεκριμένο ζήτημα και -όπως είπε- αξιολογούνται όλες οι προτάσεις των αρμοδίων. Ακόμη, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε το ενδιαφέρον  του υπουργείου για το μέλλον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της και στόχος είναι, σύμφωνα με τον ίδιο η στήριξή τους.

«Καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη»

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχόλησε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης αφορά στο ζήτημα της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης. Μιλώντας για το θέμα αυτό ο κ. Μπακέλας τόνισε την αναγκαιότητα της επιτάχυνσης ενώ δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις δικαστών και εισαγγελέων που καθυστερούν. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΕ οι περιπτώσεις αυτές είναι λίγες και για αυτές λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα.

Ακόμη, ο κ. Μπακέλας επικαλέστηκε στοιχεία για να καταδείξει τον όγκο των υποθέσεων που εισάγονται στις εισαγγελίες. Όπως ανέφερε, την τελευταία τριετία στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατατέθηκαν 390.000 μηνύσεις και στην εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατατέθηκαν 140.000 μηνύσεις. Και όλα αυτά, ενώ στο νέο Ποινικό Κώδικα, η ισχύς του οποίου άρχισε το 2019, έχουν γίνει έως τώρα 100 τροποποιήσεις. Ο πρόεδρος της ΕΕΕ τόνισε ακόμη την ανάγκη ίδρυσης Δικαστικής Αστυνομίας, η σύσταση της οποίας αν και έχει προβλεφθεί εδώ και 28 χρόνια ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Επιπλέον στην ομιλία του ο κ. Μπακέλας αναφέρθηκε στην τελευταία απόφαση του Μισθοδικείου με την οποία κρίθηκε η επαναφορά των συντάξεων των απόμαχων δικαστών στα επίπεδα του 2012. Όπως είπε Πολιτεία πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα την εν λόγω απόφαση.

Στο θέμα των καθυστερήσεων στη Δικαιοσύνη αναφέρθηκε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, ο οποίος επισήμανε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί άμεσα λόγω του μεγάλου αριθμού των εισαγομένων υποθέσεων στα δικαστήρια. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας, τόνισε, πάντως, ότι πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά από ελάχιστους δικαστές. Σημείωσε, δε, ότι πρέπει να προβλεφθεί εθελουσία έξοδος για ορισμένους δικαστικούς, οι οποίοι αδυνατούν να εργαστούν ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Ακόμη ο κ. Πλιώτας, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του ωραρίου των δικαστηρίων με τη διάθεση, όμως, κονδυλίων για υπερωρίες δικαστικών υπαλλήλων και τη κάλυψη των οργανικών κενών των δικαστικών υπαλλήλων.

Ψήφισμα

Τέλος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης η ΕΕΕ εξέδωσε το κάτωθι ομόφωνο ψήφισμα:      

«Τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατά την 36η Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την 4/12/2021, στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών αποφασίζουν ΟΜΟΦΩΝΑ :

1) ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ άοκνα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι της κοινωνίας, την προσπάθεια ποιοτικής απονομής της ποινικής δικαιοσύνης όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

2) ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ την έγκαιρη, εύρυθμη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης και την απόλαυση από τους πολίτες του δικαιώματος παροχής δικαστικής προστασίας που αποτελούν συστατικά στοιχεία κάθε σύγχρονου κράτους δικαίου.

3) ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ τη διαρκή επιμόρφωση τους κατά τρόπο που δεν παραβλάπτει την προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία και δεν στερεί από τα αρμόδια κατά το Σύνταγμα και τον Οργανισμό Δικαστηρίων όργανα επιθεώρησης και υπηρεσιακής εξέλιξης, την αποκλειστικά αναγνωρισμένη αρμοδιότητα τους για αξιολόγηση τους.

4) Με γνώμονα την υπηρεσιακή τους εμπειρία θα παρεμβαίνουν μέσω της ΕΕΕ σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην βελτίωση των διατάξεων που διέπουν την ποινική διαδικασία προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλή μέλη μιας ευνομούμενης Πολιτείας.

5) ΖΗΤΟΥΝ την ανάληψη πρωτοβουλιών και αναγκαίων μέτρων για την υγειονομική προστασία των προσερχομένων και εργαζομένων στ Δικαστήρια, τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων, την ψηφιοποίηση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, την σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας, την ψήφιση του νέου Κώδικα Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και την αποποινικοποίηση ήσσονος βαρύτητας αδικημάτων.

6) ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΝ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo