19.9 C
Athens
20.6 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση – Μάχη με τον χρόνο για να καμφθεί 4ο κύμα και μετάλλαξη Όμικρον


    Άνοιξε η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού τρίτης δόσης του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό για εμβολιασμένους που έχει παρέλθει το τρίμηνο από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.
    Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον, όπως αυτά προκύπτουν από έρευνες του εξωτερικού, αλλά και από την παρατήρηση των κρουσμάτων στη νότια Αφρική και την Ευρώπη, μειώνει το διάστημα μεταξύ βασικού εμβολιασμού και τρίτης, αναμνηστικής δόσης στο μισό.
    Σύμφωνα με τον κύριο Θεμιστοκλέους υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Ο ίδιος, εκτίμησε δε σε 2 εκατ. τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.
    Επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου
    Την επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού από τους έξι στους τρεις μήνες αποφάσισε η εθνική επιτροπή εμβολιασμών έπειτα από σχετικό ερώτημα που έθεσε σε αυτήν η κυβέρνηση.
    Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα καταλήγει στην χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω.
    Εντός τριών μηνών η τρίτη δόση και για τους νοσήσαντες
    Όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson’s and Johnson’s η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
    Η απόφαση της επιτροπής όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλαξη όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία.
    Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.
    «Ανεβάζει» στροφές ο εμβολιασμός
    Σε κάθε περίπτωση, μετά και την ανακοίνωσε του μέτρου της υποχρεωτικότητας, ο αριθμός των ραντεβού έχει αυξηθεί σημαντικά. Το τελευταίο 24ωρο χορηγήθηκαν 96.938 δόσεις του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό εκ των οποίων 16.957 αφορούσαν στην πρώτη δόση και 69.016 στην τρίτη, αναμνηστική δόση.
    Κάπως έτσι, οι πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα έφτασαν τα 6.644.434, με τους πολίτες που έκαναν ήδη την τρίτη δόση να ξεπερνούν σήμερα το 1,5 εκατομμύριο.
    Παραμένει υψηλή η διάδοση της πανδημίας
    Εκείνο που βάρυνε στην απόφαση της επιτροπής είναι το γεγονός πως παρότι σημειώνεται μια κάποια σταθεροποίηση, αν όχι και ύφεση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων αγγίζει τους 700, ενώ καθημερινά οι νεκροί πλησιάζουν τους 90.
    Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο, καταγράφτηκαν 6.201 κρούσματα του κορονοϊού σε σύνολο σχεδόν 500.000 τεστ σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, ο αριθμός των διασωληνωμένων διαμορφώνεται σήμερα σε 694, την ώρα που 97 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Covid.
    Παράλληα, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας του κορονοϊού συνεχίζονται αμείωτες. Είναι χαρακτηριστικό πως την Τετάρτη είχαμε 453 εισαγωγές ασθενών Covid και κανένα εξιτήριο.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Έγινε απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού!
    Τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού η τρίτη δόση -Σύσταση για όλο τον ενήλικο πληθυσμό
    Σάλος με βίντεο που δείχνει καθηγητή ΕΠΑΛ να χτυπά μαθήτρια στην τάξη
    «Έβρεξε» προβλήματα στην Αιτωλοακαρνανία – Υπερχείλισαν χείμαρροι, πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις (βίντεο)
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ