• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΣτΕ: «Όχι» στη βαθμολόγηση των δικαστών που προβλέπεται με το νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών

Κατερίνα Μάνθου 03-12-2021 21:55 Τελευταία ενημέρωση: 03-12-2021 21:56
Το κτίριο όπου στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΣτΕ: «Όχι» στη βαθμολόγηση των δικαστών που προβλέπεται με το νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών
Η Ολομέλεια εξέφρασε επιφυλάξεις για δύο διατάξεις του νομοσχεδίου για την Εθνική Σχολή Δικαστών

«Όχι» στη βαθμολόγηση των δικαστών, η οποία εισάγεται με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Εθνική Σχολή Δικαστών (ΕΣΔΙ) είπε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η συνεδρίασε σήμερα ως διοικητικό όργανο και όχι ως δικαστικό.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια εξέφρασε επιφυλάξεις για δύο διατάξεις του νομοσχεδίου για την ΕΣΔΙ. Μάλιστα, η μια εξ αυτών των διατάξεων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία πραγματοποίησε και ηλεκτρονικό δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της με αποτέλεσμα 1075 δικαστές να μετάσχουν και το 97,1 από αυτούς να ψηφίσουν «όχι».

Η διάταξη που «κόλλησε» στο ΣτΕ

Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει την υποχρέωση των εν ενεργεία δικαστικών να παρακολουθούν κάθε χρόνο σεμινάρια για δύο ημέρες και να βαθμολογούνται μετά την παρακολούθηση τους. Το ΣτΕ έκρινε ότι τα σεμινάρια πρέπει να είναι υποχρεωτικά, αλλά οι δικαστές δεν πρέπει να εξετάζονται στη συνέχεια για το τί κατάλαβαν από την παρακολούθηση τους.

Τέλος, σχετικά με τη διάταξη που αφορά την πρακτική άσκηση των νέων δικαστικών και την αξιολόγηση της απόδοσης τους κατά το στάδιο αυτό, κρίθηκε ότι οι υποψήφιοι δικαστές στους οκτώ μήνες που θα κάνουν πρακτική στα δικαστήρια, θα αξιολογούνται, θα βαθμολογούνται και η απόδοση τους θα μετρά για την τελική τους αξιολόγηση, όπως προβλέπεται να μετρά και η παρακολούθηση των θεωρητικών μαθημάτων.

Σύμφωνα με όμως με τη διοικητική Ολομέλεια ΣτΕ οι επόπτες της πρακτικής άσκησης των δικαστών θα έχουν ελεύθερη επιλογή για τον τρόπο της τελικής βαθμολόγησης των υποψηφίων δικαστικών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo