• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΣτΕ: Νόμιμη η καταβολή ειδικής μηνιαίας αποζημίωσης που χορηγείται μόνο στα μέλη των ανεξάρτητων αρχών

Κατερίνα Μάνθου 03-12-2021 18:21 Τελευταία ενημέρωση: 03-12-2021 18:30
Συμβούλιο της Επικρατείας / Eurokinissi
ΣτΕ: Νόμιμη η καταβολή ειδικής μηνιαίας αποζημίωσης που χορηγείται μόνο στα μέλη των ανεξάρτητων αρχών
Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή μελών του ΑΣΕΠ που ζητούσαν να τους καταβληθεί αποζημίωσης που αντιστοιχεί στο ποσό της ειδικής μηνιαίας κατ’ αποκοπή αποζημίωσης

Με πιλοτική απόφασή της (υπ΄ αριθμ. 2113/2021) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε προσφυγή μελών του ΑΣΕΠ με την οποία ζητούσαν να τους καταβληθεί αποζημίωση που αντιστοιχεί στο ποσό της ειδικής μηνιαίας κατ’ αποκοπή αποζημίωσης που προβλέπεται με διάταξη του άρθρου 13 του ν. 2703/1999 μόνο για τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών, τα οποία έχουν την ιδιότητα του συνταξιούχου.

Να σημειωθεί ότι μέλη των ανεξάρτητων Αρχών και μάλιστα πρόεδροι τους έχουν τοποθετηθεί σε αρκετές περιπτώσεις συνταξιούχοι πρώην υψηλόβαθμοι δικαστικοί λειτουργοί.

To σκεπτικό του ΣτΕ

Το ΣτΕ εξετάζοντας τη προσφυγή των μελών του Α.Σ.Ε.Π. που ζητούσαν την ίδια καταβολή αποζημίωσης την απέρριψε με το σκεπτικό ότι η διάταξη του Ν. 2703/1999, που προβλέπει την καταβολή ειδικής μηνιαίας αποζημίωσης μόνο στα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών, δεν είναι αντίθετη με τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας αλλά ούτε και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/78/ΕΚ για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία.

Όπως έκρινε η Ολομέλεια η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση αποσκοπεί στην «επίτευξη θεμιτού σκοπού δημοσίου συμφέροντος» ενώ οι επίμαχες νομοθετικές διατάξεις έχουν «ειδικό χαρακτήρα και αφορούν συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων, χωρίς να θέτουν γενικό κανόνα, από τον οποίο εξαιρείται ρητώς ή σιωπηρώς άλλη κατηγορία».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo