24.8 C
Athens
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα – Εντοπίστηκε στην Κρήτη


    Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Εντοπίστηκε στην Κρήτη.
    Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τον εμβολιασμό των 60 ετών και άνω, πρόκειται για Έλληνα ο οποίος ήρθε από τη Νότια Αφρική και βρίσκεται στην Κρήτη. Έχουν ακολουθηθεί όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα και γίνεται ιχνηλάτηση, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.
    Μετάλλαξη Όμικρον: Τι γνωρίζουμε για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
    Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης είπε σχετικά: «Σήμερα το πρωί επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα.
    Η άφιξη στην Ελλάδα έγινε στις 26 Νοεμβρίου το πρωί. Το πρώτο rapid ήταν αρνητικό. Στη συνέχεια, την επόμενη ημέρα είχε ήπια συμπτώματα, ωστόσο και τα αποτελέσματα στα υπόλοιπα reapid test που έκανε ήταν αρνητικά.
    Στις 29 Νοεμβρίου όμως το αποτέλεσμα του rapid test ήταν θετικό στον κορονοϊό και στη συνέχεια υπεβλήθη σε PCR. Το αποτέλεσμα του PCR ήταν ύποπτο για τη μετάλλαξη Όμικρον και γι’ αυτό προχωρήσαμε σε περαιτέρω έλεγχο και προέκυψε πως πρόκειται για κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον.
    Έγινε ιχνηλάτηση σε όλες τις επαφές του κρούσματος και τα test τους ήταν αρνητικά στον κορονοϊό. Παραμένουν υπό παρακολούθηση».
    Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση.
    Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία.
    Ο κ. Ζαούτης κατέληξε, λέγοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.
    Η εξειδίκευση των νέων μέτρων
    Ο κ. Πλεύρης στην εξειδίκευση των μέτρων που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών. Σε περίπτωση που ανεμβολίαστοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πέναλτι 100 ευρώ τον μήνα. Ένα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
    Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Το ίδιο ακριβώς θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, μετά τις γιορτές δηλαδή.
    Όσον αφορά τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με κορονοϊό και τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με self test.
    Τέλος, για το πιστοποιητικό νόησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται θετικό PCR τεστ.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Πιερρακάκης: Δωρεάν 43.500 άυλες ψηφιακές υπογραφές για όλους τους δικηγόρους
    Τσακρής: «Πιθανό να κάνουμε έξτρα δόση εμβολίου για την Όμικρον – Ίσως έχει έρθει στην Ελλάδα»
    ΗΠΑ: Αυτός είναι ο 15χρονος που σκόρπισε τον θάνατο σε σχολείο του Μίσιγκαν – Σκότωσε 4 μαθητές (εικόνες & βίντεο)
    Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών στη σκιά της οικονομικής κρίσης
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ