• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: Χρέωναν 30.000 ευρώ για κάθε πλαστό διαβατήριο - Πώς δρούσαν

lawandorder.gr 01-12-2021 16:37 Τελευταία ενημέρωση: 01-12-2021 16:40
Αστυνομικός / Φωτογραφία: Eurokinissi
Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: Χρέωναν 30.000 ευρώ για κάθε πλαστό διαβατήριο - Πώς δρούσαν
Το κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων δρούσε από τις 26 Απριλίου του 2013 και έβγαλε περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ

Περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι έβγαλαν οι δράστες του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων, το οποίο δρούσε οκτώ χρόνια και εξέδιδε πλαστές ταυτότητες.

Το κύκλωμα είχε ξεκινήσει τη δράση του στις 26 Απριλίου του 2013. Και εξαρθρώθηκε χθες (30/11) με επιχειρήσεις και συλλήψεις, μεταξύ των οποίων κι ένας ανώτερος αξιωματικός. Μέχρι στιγμής, τα χέρια των συλληφθέντων έχουν βρεθεί 600.000 ευρώ, ενώ συνολικά φαίνεται να έχουν βγάλει 5 εκατομμύρια ευρώ!

Για την υπόθεση, μια από τις πιο σοβαρές που έχει χειριστεί εδώ και χρόνια η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, ενημερώθηκε ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, που επί 2,5 ώρες μάθαινε τα όσα έχουν συμβεί από τον διοικητή των «Αδιάφθορων», υποστράτηγο Ηλία Κοσσυβάκη.

Το κύκλωμα έκανε παράνομες ελληνοποιήσεις, εκδίδοντας ταυτότητες και διαβατήρια. Συχνά… άλλαζε ταυτότητα και σε Αλβανούς κακοποιούς, που έναντι αμοιβής γίνονταν Έλληνες. Για κάθε πλαστή ταυτότητα ή διαβατήριο ή για οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, ο… «πελάτης» πλήρωνε τουλάχιστον 30.000.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, υπολογίζεται ότι το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση, ανέρχεται σε τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Έβγαζαν ταυτότητες, διαβατήρια, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν κυρίως από Έλληνες, παλιννοστούντες πρώην χωρών ΕΣΣΔ, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργατών και δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνησίων (τυπικά) ελληνικών δελτίων ταυτότητας, ελληνικών διαβατηρίων και διπλωμάτων οδήγησης σε αλλοδαπούς υπηκόους με βαρύ ποινικό μητρώο.

Παράλληλα, τα μέλη του κυκλώματος, διευκόλυναν την παράνομη παραμονή στη χώρα των αλλοδαπών υπηκόων, βγάζοντάς τους ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και παραπλανώντας τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές και Υπηρεσίες. Έτσι, οι «πελάτες» με… βαρύ ποινικό μητρώο, δεν μπορούσαν να εντοπιστούν από την αστυνομία και να συλληφθούν. Έτσι, με τα πλαστά έγγραφα, οι βαρυποινίτες μπορούσαν να φύγουν από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της Ε.Ε., όπου και ορισμένοι συνελήφθησαν.

Ιεραρχικώς δομημένη η εγκληματική οργάνωση 

Το modus operandi της εγκληματικής οργάνωσης, ήταν ιεραρχικώς δομημένη, πολυμελής, πολύπλοκη και καθόλου τυχαία, με διακριτούς και αλληλένδετους των μελών της ρόλους, με το κάθε μέλος να υποτάσσεται στη βούληση του «διευθύνοντα», του «εγκεφάλου» της οργάνωσης. Κανένα μέλος του κυκλώματος δεν μπορούσε να κινηθεί αυτόνομα, να δράσει μόνο του αν δεν ενημέρωνε και τα άλλα μέλη της οργάνωσης.

Οι πλαστές ταυτότητες και τα διαβατήρια «Ελλήνων» πολιτών, εκδίδονταν κυρίως σε ξένους υπηκόους, αλλά και σε Έλληνες που ήθελαν να… αλλάξουν ταυτότητα. Οι ταυτότητες αυτές εκδίδονταν είτε με τη χρήση ψευδών στοιχείων μη υπαρκτών προσώπων, είτε με τη χρήση στοιχείων ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό και είχαν πλήρη άγνοια των ενεργειών της οργάνωσης, είτε με τη χρήση στοιχείων υπαρκτών Ελλήνων, κατόπιν ψευδούς δήλωσης απώλειας της ταυτότητας, είτε με τη χρήση των πραγματικών τους στοιχείων ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Έτσι, οι βαρυποινίτες πελάτες του κυκλώματος μπορούσαν να κινούνται ελεύθερα στην Ελλάδα, μπορούσαν να κρύβουν το ποινικό τους μητρώο και να φύγουν σαν… κύριοι από την Ελλάδα, για να βγάζουν διπλώματα οδήγησης, να δημιουργούν εταιρίες και να υπογράφουν συμβόλαια και συμβάσεις.

Συνελήφθησαν 20 άτομα 

Ύστερα από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, χθες (30/11), σε επιχειρήσεις που έγιναν το πρωί και το απόγευμα, συνελήφθησαν 20 άτομα μεταξύ των οποίων:

  • εννέα εν ενεργεία αστυνομικοί (εκ των οποίων ένας αξιωματικός),
  • ένας πολιτικός υπάλληλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
  • μια υπάλληλος ληξιαρχείου Ο.Τ.Α,
  • ένας δικηγόρος και
  • οκτώ πολίτες.

Συνολικά, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, στην εγκληματική οργάνωση υπάρχουν στοιχεία ότι εμπλέκονται 34 αστυνομικοί.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον διοικητή και τα στελέχη της υπηρεσίας των Εσωτερικών Υποθέσεων τη συνέχιση των ερευνών και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με σκοπό οι ένοχοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo