• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Πλεύρης: «Στην άυλη συνταγογράφηση τα φάρμακα για τον HIV - Δικαίωμα ανάδοχου γονέα σε ασθενείς με AIDS»

lawandorder.gr 01-12-2021 11:12 Τελευταία ενημέρωση: 01-12-2021 11:12
Ο Θάνος Πλεύρης / Φωτογραφία: Eurokinissi
Πλεύρης: «Στην άυλη συνταγογράφηση τα φάρμακα για τον HIV - Δικαίωμα ανάδοχου γονέα σε ασθενείς με AIDS»
Ο Θάνος Πλεύρης εισηγήθηκε, στην Ολομέλεια της Βουλής δυο διατάξεις που αίρουν διακρίσεις και ήταν πάγιο αίτημα των ασθενών με AIDS

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης εισηγήθηκε, στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα (1/12), Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, δυο διατάξεις που αίρουν διακρίσεις και ήταν πάγιο αίτημα των ασθενών από HIV.

«Έχει γίνει αγώνας από όλη την ανθρωπότητα, από την πρώτη στιγμή που υπήρξε αυτή η νόσος, και η επιστήμη έχει φτάσει σε ένα σημείο που αντιμετωπίζει όσο το δυνατό περισσότερο τις συνέπειες αυτής της νόσου. Παραμένουν, όμως, ακόμη και σήμερα πολλές διακρίσεις σε βάρος των ατόμων που είναι οροθετικοί και υπάρχει μία αντίληψη και δεν έχουμε καταφέρει ακόμη ως κοινωνία να εξαλείψουμε τις διακρίσεις σε βάρος αυτών των ανθρώπων», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Σήμερα θα γίνει σίγουρα μία έντονη συζήτηση και για τις τροπολογίες και για το ίδιο το νομοσχέδιο. Έχω την τιμή, όμως, να εισηγούμαι δύο διατάξεις που ήταν πάγιο αίτημα των ασθενών από HIV, των οροθετικών ασθενών. Η πολιτεία έρχεται σήμερα, ανήμερα της ημέρας για την καταπολέμηση του AIDS, να τις ψηφίσει και πιστεύω ότι σε αυτές τις δύο διατάξεις θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση. Οι διατάξεις, που τις εισηγούμαι με την πλήρη καθοδήγηση του πρωθυπουργού και αφού προηγήθηκαν συναντήσεις με την ένωση ασθενών και τους ίδιους τους ασθενείς, είναι ότι νομοθετούμε την πλήρη ένταξη των αντιρετροϊκών φαρμάκων στην άυλη και ηλεκτρονική συνταγογράφηση και δίνουμε τη δυνατότητα να γίνουν ανάδοχοι γονείς τα άτομα που πάσχουν είτε από ΗΙV είτε από ηπατίτιδα Β, υπό τον όρο και την προϋπόθεση ότι ακολουθούν την αγωγή ή έχουν ολοκληρώσει την αγωγή. Αυτό είναι ένα κοινωνικό θέμα διότι αποκλείονταν αυτοί άνθρωποι από την αναδοχή, αν και δεν υπήρχαν επιστημονικά δεδομένα που να δικαιολογούν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

«Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑΙDS είναι χρέος του Κοινοβουλίου να δείξει πως τέτοια αυτονόητα θέματα μπορούμε να τα βλέπουμε με συμπάθεια και να τα ψηφίζουμε», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

TAGS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo