• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τζανάκης για υποχρεωτικό εμβολιασμό: «Ο Έλληνας χρειάζεται πρόστιμο όταν γίνεται κάτι για το καλό του»

lawandorder.gr 01-12-2021 10:06 Τελευταία ενημέρωση: 01-12-2021 10:07
Εμβόλιο κατά του κορονοϊού / Φωτογραφία: Eurokinissi
Τζανάκης για υποχρεωτικό εμβολιασμό: «Ο Έλληνας χρειάζεται πρόστιμο όταν γίνεται κάτι για το καλό του»
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εξέφρασε, σήμερα το πρωί (1/12), τη γνώμη του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την επέκτασή του, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, μίλησε σήμερα το πρωί (1/12) στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την επέκταση του μέτρου.

«Φαίνεται πως ο Έλληνας χρειάζεται πρόστιμο όταν γίνεται κάτι για το καλό του. Είναι δύσκολη απόφαση, όμως πρέπει να στηριχτεί από όλες τις κοινωνικές ομάδες», είπε σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας 60 ετών και άνω, αλλιώς θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, αυτό το μέτρο ίσως να έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα.

Ο ίδιος εξήγησε την άποψή του ως προς το μέτρο παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία σε ότι αφορά στους θανάτους από κορονοϊό. «Το Νοέμβριο είχαμε 2.145 θανάτους. Από αυτούς τους θανάτους, οι 1.785 ήταν θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών. Αν πάμε πάνω από την ηλικία των 60 ετών προσεγγίζουν το 91%. Εννέα στους 10 ανθρώπους οι οποίοι προσβάλλονται και διασωληνώνονται ή πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών. Από αυτούς, το 90% είναι ανεμβολίαστοι. Αν αυτοί οι άνθρωποι εμβολιαστούν στο 100% ή κοντά στο 99%, οι θάνατοι θα πέσουν 7 με 8 φορές», είπε.

Αναφορικά με την επέκταση του μέτρου σε άλλες κατηγορίες, όπως το δημόσιο, ο κ. Τζανάκης, τόνισε πως είναι μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί, ωστόσο θα δημιουργήσει πρακτικό πρόβλημα ή και θέματα εθνικής ασφάλειας. «Μπορεί να δημιουργηθεί θέμα λειτουργίας του κράτους, όπως συνέβη και με τους υγειονομικούς», δήλωσε ο κύριος Τζανάκης.

Υπογράμμισε δε, πως το σύστημα υγείας είναι πιεσμένο και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει λοιπά περιστατικά που δεν έχουν σχέση με τον κορονοϊό, όπως για παράδειγμα ασθενείς με καρκίνο. «Αυτοί οι άνθρωποι απασχολούν το υγειονομικό σύστημα, το κάνουν μονοθεματικό, και άνθρωποι που έχουν προβλήματα όπως καρκίνο ή για επείγουσα διαχείριση μίας σοβαρής νόσου, περιμένουν στην ουρά. Το υγειονομικόσύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί αυτή τη στιγμή στον χρόνο που πρέπει, με συνέπεια πολλοί άνθρωποι να έχουν πρόβλημα χρόνιων νοσημάτων και να μη βρίσκουν λύση αυτή τη στιγμή. Αυτό το πράγμα είναι ανήθικο έως ένα σημείο».

Νωρίτερα ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, είχε προτείνει να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία για τις χειμερινές διακοπές, ώστε να σταματήσει η διασπορά του κορονοϊού. Ως προς αυτό το μέτρο ο κ. Τζανάκης επισήμανε τα εξής: «Αυτό είναι ένα μέτρο που μπορεί να είναι στο τραπέζι, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες ιχνηλασιών. Δεν μπορούμε από εμπειρικές μαρτυρίες γονέων να παρθούν τέτοια μέτρα. Θα πρέπει ο ΕΟΔΥ να δει τις ιχνηλατήσεις και τα κρούσματα σε σχολεία και εν συνεχεία να πάρει τη σωστή απόφαση».

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo