23.2 C
Athens
18.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Βαρβιτσιώτης: Εγκαινίασε έκθεση στη Μόσχα με Ρωσικά κειμήλια του 1821 και συνάντησε Ρώσους φοιτητές που σπουδάζουν ελληνικά (εικόνες)


    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εγκαινίασε στη Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη της Μόσχας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία, την έκθεση «Η Ελλάδα κατά την περίοδο του Αγώνα για την Ανεξαρτησία 1821-1830 μέσα από ρωσικές πηγές».
    Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, που διοργανώνουν από κοινού η ελληνική και η ρωσική κυβέρνηση.
    «Έμεινα έκπληκτος με τα σπάνια ιστορικά κειμήλια που φιλοξενούνται στη “Γαλάζια Αίθουσα”, μέσα από τα οποία είδα το πάθος των Ρώσων εκείνης της εποχής για την Ελληνική Επανάσταση. Για τον Καποδίστρια, την Μπουμπουλίνα. Αλλά και σπάνιες αυτοκρατορικές γκραβούρες με χάρτες της Ελλάδας» τονίζει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μ. Βαρβιτσιώτης. Επίσης, επισημαίνει πως ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά ποτέ τη ρωσική συμβολή στον αγώνα για την Ανεξαρτησία.
    Ρώσοι φοιτητές σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα
    Ακόμη, ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με Ρώσους φοιτητές που σπουδάζουν σε ελληνόγλωσσα τμήματα Πανεπιστημίων της Μόσχας. Εξέφρασε μάλιστα τον θαυμασμό του για το πάθος των σύγχρονων Ρώσων φοιτητών για την ελληνική γλώσσα, όπως σημειώνεται στην ίδια ανάρτηση. «Είδα όμως και το πάθος των σύγχρονων Ρώσων φοιτητών που σπουδάζουν σε ελληνόγλωσσα τμήματα Πανεπιστημίων της Μόσχας για την ελληνική γλώσσα. Άκουσα νέα παιδιά τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα να μιλάνε τόσο καλά ελληνικά» αναφέρει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει καταληκτικά στην ανάρτησή του: «Όπως τότε έτσι και τώρα μας ενώνουν πολλά».
    Πρωτόκολλο Συνεργασίας και συμφωνίες
    Με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που περιλαμβάνει σειρά επιμέρους Συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, του πολιτισμού και της φορολογικής διοίκησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία ολοκληρώθηκε η 13η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή (ΜΔΕ) που συνεδρίασε στη Μόσχα και στην οποία επικεφαλής από ελληνικής πλευράς ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
    Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας από τους δύο Συμπροέδρους, τον Βαρβιτσιώτη από ελληνικής πλευράς και τον Υπουργό Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βιτάλι Σαβέλιεφ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρωσία στις 8 Δεκεμβρίου.
    «Είναι μία επιτυχής συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για μια νέα βαθύτερη συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα – Ρωσία και βάζει τις βάσεις για μια αποδοτική και επιτυχημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης σε δηλώσεις του αμέσως μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.
    Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση:
    «Σήμερα εδώ στη Μόσχα, μαζί με τον Υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο, τη Γενική Γραμματέα Τουρισμού Βίκυ Λοΐζου και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή υπογράψαμε από ελληνικής πλευράς μία σειρά από σημαντικές Συμφωνίες και το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τη Ρωσία.
    Ως Συμπρόεδρος της 13ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής για την Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία, μαζί με τον Συμπρόεδρο από Ρωσικής πλευράς Υπουργό Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βιτάλι Σαβέλιεφ με την Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ανοίξαμε μία νέα σελίδα στις ελληνο – ρωσικές σχέσεις.
    Είναι μία επιτυχής συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για μια νέα βαθύτερη συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα – Ρωσία, που βάζει τις βάσεις για μια αποδοτική και επιτυχημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις 8 Δεκεμβρίου.
    Η επιτυχής ολοκλήρωση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής και η υπογραφή του Πρωτοκόλλου είναι απόρροια εντατικών προετοιμασιών και διαβουλεύσεων κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα των ομάδων εργασίας των θεματικά αρμοδίων Υπουργείων με τη ρωσική πλευρά, υπό τον συντονισμό, από ελληνικής πλευράς, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας μας στη Μόσχα.
    Η διεξαγωγή και επιτυχής ολοκλήρωσή της υλοποιεί τη βούληση των χωρών μας για την περαιτέρω ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, η διαπεριφερειακή συνεργασία, ο πολιτισμός και τα θέματα φορολογικής διοίκησης.
    Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Ρωσική πλευρά για τη συνεργασία. Ευχαριστώ, επίσης, όλους όσους συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς σε αυτή την πολύμηνη διαπραγμάτευση, από το Υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια Υπουργεία. Τέλος, να σας ενημερώσω ότι η επόμενη 14η ΜΔΕ θα διεξαχθεί στην Ελλάδα».
    Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, η Γ.Γ. Τουρισμού Βίκυ Λοϊζου και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, οι οποίοι υπέγραψαν τις αντίστοιχες σχετικές συμφωνίες.
    Το πολυσέλιδο Πρωτόκολλο Συνεργασίας αφορά τους τομείς: Ενέργειας και τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας υπό το πρίσμα των προτεραιοτήτων της κλιματικής πολιτικής, πετρελαίου και φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, των Μεταφορών, του Τουρισμού, Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας, Διαπεριφερειακής Συνεργασίας, Πολιτισμού, Υγείας, Επενδυτικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας.
    Επιπλέον, υπογράφηκαν 4 επιμέρους Συμφωνίες διμερούς συνεργασίας:
    – στο πεδίο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων ισχύος πεταβάτ και εξαβάτ μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Υπογράφηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και από την Αναπληρώτρια Υπουργό Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ρωσίας Ναταλία Μποτσάροβα.
    – του Κοινού Προγράμματος Δράσης μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού (Ρωσική Ομοσπονδία), για την περίοδο 2022-2024, στον τομέα του Τουρισμού.
    – του Μνημονίου Κατανόησης για την Τεχνική Συνεργασία στον Τομέα της Φορολογικής Διοίκησης μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΑΑΔΕ) και της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας (Ρωσική Ομοσπονδία),
    – του Πρωτοκόλλου περί της Τροποποίησης της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών για την αποτροπή περιστατικών στη θάλασσα, πέραν των ορίων της αιγιαλίτιδας ζώνης, από 10 Απριλίου 1991. Υπογράφηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και τον Υφυπουργό Άμυνας της Ρωσίας Αλεξάντερ Φομίν.
    Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την υπογραφή συμφωνιών και σε μια σειρά από άλλους τομείς, μεταξύ άλλων και του Κοινού Προγράμματος Δράσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την περίοδο 2022-2024.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Απαγωγή 10χρονης: Η 34χρονη δράστιδα είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά και τον μικρότερο αδελφό της! (βίντεο)
    Πυροβολισμοί στο Χαλάνδρι: Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ο 68χρονος οφθαλμίατρος
    Απόφαση «σταθμός»: Μαχητής του Ισλαμικού κράτους καταδικάστηκε ως «ένοχος για γενοκτονία» από γερμανικό δικαστήριο! (εικόνες)
    Μανιτάκης: «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών είναι συνταγματικός»
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ