14.9 C
Athens
11.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: «Πιθανό να υπάρχει ήδη κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα»


    Στην πιθανότητα να υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής σημείωσε πως «είναι πιθανό να έχει υπάρξει κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα και να μην το έχουμε ανιχνεύσει. Είναι πολύ δύσκολο να μην έρθει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο στέλεχος. Δεν είναι μόνο θέμα Νότιας Αφρικής, μιας και σημειώθηκαν κρούσματα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες».
    Ενημέρωσε πως η παραλλαγή αυτή είναι 1,5 φορά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, ενώ συγκριτικά με το αρχικό στέλεχος της COVID-19 είναι πέντε φορές πιο μεταδοτικό.
    Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να μειωθεί η μεταδοτικότητα στη συνέχεια, όπως έγινε και με την «Δέλτα».
    «Η αρχική εκτίμηση για την υπερμεταδοτικότητα της Δέλτα ήταν μεγαλύτερη και έπεσε καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, εκτιμώ ότι θα κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της Όμικρον» εξήγησε.
    Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σημείωσε πως ακόμα και να υπεκφεύγει της ανοσίας κατά ένα ποσοστό, αυτά θα προστατεύουν, ειδικά από τη σοβαρή νόσηση.
    Ο κ. Σαρηγιάννης, παράλληλα, εκτίμησε πως ενδέχεται να χρειαστούν νέα μέτρα λόγω της Όμικρον καθώς ενδέχεται να παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, όπως έγινε με τη Δέλτα.
    «Έχουμε πολλά όπλα στα χέρια μας και το εμβόλιο μπορεί να βελτιωθεί να χρειαστεί για να πιάσει την Όμικρον. Θα ήταν καλύτερο να παίρναμε νωρίτερα τα μέτρα για να κερδίσουμε χρόνο» επεσήμανε.
    Η πορεία της πανδημίας
    Όσον αφορά στην εικόνα του κορονοϊού, έκανε λόγο για σταθεροποιημένη κατάσταση στα κρούσματα, κάτι που, όπως εκτίμησε, δείχνει ότι τα μέτρα εφαρμόζονται.
    «Οι διασωληνώσεις αναμένεται να συνεχίζουν να αυξάνονται μια εβδομάδα ακόμα, είπε ο ίδιος και σημείωσε πως αύξηση θα υπάρξουν και στους θανάτους για 1-2 εβδομάδες ακόμα»
    Καταλήγοντας είπε πως «στα μέσα Δεκεμβρίου θα δούμε κορύφωση των δεικτών αυτών και έπειτα θα παρατηρηθεί αποκλιμάκωση».
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Δίκη «ψευτογιατρού»: Συνεχίζεται σήμερα – Καταθέτουν οι συγγενείς των θυμάτων του
    Φονική κακοκαιρία στην Τουρκία: Ξεριζώθηκαν στέγες, γέφυρες και αναποδογύρισαν αυτοκίνητα! (βίντεο)
    Lofti Zadeh: Η Google τιμά με doodle τον «πατέρα» της ασαφούς λογικής
    Κακοκαιρία: Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω των ισχυρών ανέμων – Ποια δεν εκτελούνται
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ