• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Μεξικό: Καραβάνι 2.000 μεταναστών ξεκίνησε για τις ΗΠΑ

lawandorder.gr 29-11-2021 21:11 Τελευταία ενημέρωση: 29-11-2021 21:12
Καραβάνι μεταναστών στην Ειδομένη το 2015 / Φωτογραφία: Eurokinissi
Μεξικό: Καραβάνι 2.000 μεταναστών ξεκίνησε για τις ΗΠΑ
Ένα νέο καραβάνι μεταναστών ξεκίνησε από την Ταπατσούλα, στα νότια του Μεξικό, με προορισμό τις ΗΠΑ

Περίπου 2.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο αναχώρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από την πόλη Ταπατσούλα του νότιου Μεξικό, κοντά στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, σχηματίζοντας άλλο ένα καραβάνι με προορισμό τις ΗΠΑ.

Μέχρι το πρωί, το καραβάνι είχε προχωρήσει περίπου 25 χιλιόμετρα και έφτασε στην πόλη Ουεουετάν, σύμφωνα με έναν μάρτυρα τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Τα περισσότερα μέλη του είναι οικογένειες από την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη βία, τη φτώχεια και την πείνα στις χώρες τους.

Συνθήκες «φυλακής»

Για μήνες, οι μετανάστες και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατήγγειλαν τις συνθήκες «φυλακής» που βίωναν στην Ταπατσούλα. Με βάση τους κανόνες που ισχύουν στο Μεξικό, οι μετανάστες πρέπει να περιμένουν, συχνά για μήνες, να εξεταστούν τα αιτήματά τους εάν θέλουν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές της χώρας χωρίς να κινδυνεύουν με απέλαση.

Χιλιάδες μετανάστες περίμεναν σήμερα σε μια ατελείωτη ουρά μέσα σε ένα στάδιο όπου είχε οργανωθεί το κέντρο παραλαβής και διαχείρισης των αιτημάτων τους. «Στην Ταπατσούλα δεν υπάρχει ζωή για τους μετανάστες. Δεν έχουμε δουλειά, δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε ένα σπίτι», είπε ο Ατίς, ένας Αϊτινός μετανάστης που περίμενε τη σειρά του. «Περιμένουμε εδώ, στην υπηρεσία μετανάστευσης, όμως αν δεν έχουμε άλλη επιλογή τότε θα φύγουμε πεζή, με άλλο καραβάνι», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα η μεξικανική κυβέρνηση μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες από την Ταπατσούλα σε άλλες Πολιτείες, για να αποτρέψει τον σχηματισμό τέτοιων καραβανιών. Όμως δεκάδες χιλιάδες μετανάστες παραμένουν ακόμη στην πόλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo