17.1 C
Athens
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Κεραμέως: «Υιοθετήθηκε ελληνική πρόταση για δικαίωμα εκπαίδευσης των κοριτσιών στο Αφγανιστάν»


    Έκανε λόγο για «σημαντική ημέρα» η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως διότι όπως ανέφερε «υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μία πρωτοβουλία της Ελλάδας για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος κατά του αποκλεισμού των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν από την εκπαίδευση».
    Η κυρία Κεραμέως στη δήλωση που έκανε κατά τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας και Νεολαίας στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι «είναι μία πρωτοβουλία που πήρε η Ελλάδα, κατόπιν πρότασης που στείλαμε στην ΕΕ σε όλους τους ομολόγους υπουργούς Παιδείας και υιοθετήθηκε ολοθέρμως από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ».
    Συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων δήλωσε: «Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα καθότι μετά από μία διετία επιστρέψαμε στις δια ζώσης συνεδριάσεις της Συνόδου των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ. Είναι επίσης μία σημαντική ημέρα διότι υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μία πρωτοβουλία της Ελλάδας για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος κατά του αποκλεισμού των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν από την εκπαίδευση. Είναι μία πρωτοβουλία που πήρε η Ελλάδα, κατόπιν πρότασης που στείλαμε στην ΕΕ σε όλους τους ομολόγους Υπουργούς Παιδείας και υιοθετήθηκε ολοθέρμως από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Κατά τα λοιπά στην ατζέντα τη σημερινή, είχαμε θέματα που αφορούσαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, θέματα που αφορούν επενδύσεις στην εκπαίδευση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς επίσης και ενίσχυσης των νέων μας και της συμμετοχής των νέων στα κοινά. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσουμε όλες τις δράσεις της χώρας μας που αφορούν για παράδειγμα στα νέα προγράμματα σπουδών, στα εργαστήρια δεξιοτήτων, σε όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο προωθεί εδώ και δυόμιση χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κι είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η Ελλάδα πλέον πρωταγωνιστεί στις εκπαιδευτικές εξελίξεις».
    Την ικανοποίησή της για τη στήριξη που έλαβε η ελληνική πρόταση εξέφρασε η υπουργός με ανάρτησή της στο twitter. «Ιδιαίτερη χαρά που η ελληνική πρόταση για Κοινή Δήλωση των Υπουργών Παιδείας ΕΕ υπέρ του δικαιώματος εκπαίδευσης των κοριτσιών στο Αφγανιστάν έλαβε ομόφωνη στήριξη & από τους 27 υπουργούς! Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Προεδρία της Σλοβενίας & σε όλα τα κράτη-μέλη για τη στήριξη», έγραψε η κυρία Κεραμέως.
    Η Κοινή Δήλωση των Υπουργών Παιδείας αναφέρει τα εξής:
    «Μας ανησυχούν σοβαρά οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, ιδιαίτερα οι σοβαροί περιορισμοί στα δικαιώματα εκπαίδευσης των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών. Ο αποκλεισμός των γυναικών και των κοριτσιών από τη δημόσια σφαίρα θέτει σε κίνδυνο τις θετικές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες και έχει σοβαρές συνέπειες για την ευρύτερη κοινωνία καθώς και για τα άτομα των οποίων τα δικαιώματα στερούνται.
    Η εκπαίδευση είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, που κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία εγκρίθηκε επίσης από το Αφγανιστάν. Κάθε άτομο στο Αφγανιστάν έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των οικουμενικών αξιών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, της αρχής της μη διάκρισης και της ισότητας των φύλων.
    Η ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση ωφελεί την ευρύτερη κοινωνία. Η εκπαίδευση είναι επίσης μια επένδυση στο μέλλον, η οποία προάγει την ευημερία των ατόμων και τη συνολική πρόοδο των κοινωνιών μας. Η εκπαίδευση βοηθά στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και στη μείωση της φτώχειας. Η διασφάλισή της χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιης ποιότητας εκπαίδευσης και η προώθηση ευκαιριών δια βίου μάθησης για όλους είναι ένας από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, τους οποίους επικύρωσε επίσης το Αφγανιστάν.
    Το Αφγανιστάν δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το δικαίωμα στην εκπαίδευση, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον του. Οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν δεν πρέπει να υπόκεινται σε διακρίσεις ή σε οποιαδήποτε μορφή περιορισμού του δικαιώματός τους στην εκπαίδευση.
    Καλούμε όσους βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας σε όλο το Αφγανιστάν να εγγυηθούν, με λόγια και με πράξεις, το δικαίωμα στην εκπαίδευση των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους να συμμετέχουν, να ολοκληρώσουν και να επωφεληθούν από ποιοτική εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις και να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες εκπαιδευτικοί μπορούν να ασκήσουν τα επαγγέλματά τους.
    Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού τού δικαιώματός τους στην εκπαίδευση. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προωθήσουμε την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση για τις γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν και να αποτρέψουμε κάθε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή διακρίσεων σε αυτόν τον τομέα».
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Σοκάρει το ιατροδικαστικό πόρισμα – Με 23 μαχαιριές σκότωσε τη γυναίκα του ο 49χρονος
    Αποκλειστικό «L&O»: Επ’ αυτοφώρω συλλήψεις Τούρκων για «ριφιφί» κοσμηματοπωλείου στα Πατήσια!
    Φωτογραφία – ντοκουμέντο «L&O»: Αυτό είναι το κοριτσάκι που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στο Αρχαιολογικό Μουσείο
    Εισαγγελική έρευνα για τις εφόδους σε νοσοκομεία προκειμένου αποτραπούν διασωληνώσεις ασθενών
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ