• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΣτΕ: Απέρριψε την προσφυγή κατά της Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής που διαχειρίζεται πνευματικά δικαιώματα μουσικών

Κατερίνα Μάνθου 26-11-2021 17:13 Τελευταία ενημέρωση: 26-11-2021 17:16
Το Συμβούλιο της Επικράτειας / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΣτΕ: Απέρριψε την προσφυγή κατά της Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής που διαχειρίζεται πνευματικά δικαιώματα μουσικών
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) δεν έκανε δεκτή την προσφυγή που είχε κατατεθεί κατά της Ενωσης Δικαιούχων Εργων Μουσικής

Δεν έκανε δεκτή η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) την προσφυγή που είχε κατατεθεί κατά της Ενωσης Δικαιούχων Εργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), η οποία είναι Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) και Προστασίας  Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας επί μουσικών έργων.

Την προσφυγή κατά της ΕΔΕM είχε καταθέσει στο ΣτΕ ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) πνευματικών δικαιωμάτων «Η Αυτοδιαχείριση».  

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τις υπ' αριθμ. 2015 και 2016/2021 αποφάσεις της (πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου) απέρριψε τις αιτήσεις του ΟΣΔ «Η Αυτοδιαχείριση» που  ζητούσε την ακύρωση της άδειας λειτουργίας της ΕΔΕΜ, που είναι Οργανισμός  Συλλογικής  Διαχείρισης (ΟΣΔ) και  Προστασίας  Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας  επί μουσικών έργων.

Συγκεκριμένα, ο ΟΣΔ «Η Αυτοδιαχείριση» ζητούσε από το ΣτΕ  την ακύρωση:

α) της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού με την οποία χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας στον ΟΣΔ ΕΔΕΜ όσον αφορά στη διαχείριση και προστασία του περιουσιακού δικαιώματος των δημιουργών μουσικών έργων (μουσικοσυνθετών και στιχουργών) και δικαιούχων μουσικών έργων και

β) την ακύρωση της απόφασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης  της Ειδικής Υπηρεσίας Εκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (Ε.Υ.Ε.Δ.) του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.), με την οποία αποφασίσθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών σύνταξης καταστατικού για τη σύσταση του εν λόγω οργανισμού στον οποίο τα μέλη της Γ.Σ. θα αναθέσουν τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους.

Μεταξύ άλλων η Ολομέλεια ΣτΕ με την απόφαση που εξέδωσε έκρινε ότι απαραδέκτως προσβάλλεται τόσο η απόφαση των μελών της Γ.Σ. της Ε.Υ.Ε.Δ., ως προερχόμενη από υπηρεσία του κατ’  άρθρον 69 νόμου  2121/1993 ν.π.ι.δ. (Ο.Π.Ι.), που δεν συνιστά διοικητικό όργανο, όσο και εκδοθείσα ΚΥΑ με την οποία αποφασίσθηκε η μεταφορά της δραστηριότητας της Ε.Υ.Ε.Δ. του Ο.Π.Ι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo