21.7 C
Athens
16.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
More

    Χαρδαλιάς: «Η Τουρκία δείχνει έναν απίστευτο εκνευρισμό – Εμείς επιθυμούμε φιλικές σχέσεις αλλά δεν εφησυχάζουμε»


    «Στοχεύουμε στη σταθερότητα, αλλά όχι στη στασιμότητα. Επιθυμούμε φιλικές σχέσεις με όλους, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να εφησυχάσουμε. Τηρούμε τους κανόνες δικαίου αλλά με όλη τη δύναμη των διπλωματικών μας δυνατοτήτων ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε αφελείς. Και συνεχίζουμε να χαρακτηριζόμαστε από ευελιξία αλλά απέχουμε πάρα πολύ από κάθε διάθεση υποχωρητικότητας», δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς.
    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΡΙΚ, με αφορμή την παρουσία του στην Κύπρο, για την τελετή διακομιδής των οστών επτά Ελλήνων Αξιωματικών και Οπλιτών που έπεσαν μαχόμενοι τον Ιούλιο του 1974, ο κος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η στιγμή ήταν συγκινητική.
    Θα μου επιτρέψετε να μη μιλήσω για επαναπατρισμό, επεσήμανε για να τονίσει: Η πατρίδα είναι μία, αυτό που θα κάνουμε σήμερα είναι ότι μετά από σαράντα επτά χρόνια που η φιλόξενη Κυπριακή γη αγκάλιασε τα λείψανα αυτών των ηρώων, μαζί με τους συγγενείς τους θα τα οδηγήσουμε στις πατρογόνες τους εστίες, ώστε να μπορέσουν αυτοί οι αγωνιστές να ταφούν στις περιοχές τους, κοντά στους συγγενείς τους.
    Νομίζω ότι είναι το ελάχιστο δείγμα σεβασμού και αν θέλετε σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια και νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω και την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον επίτροπο τον κ. Φωτίου αλλά και τον Υπουργό Άμυνας τον κ. Πετρίδη, γιατί σε αγαστή συνεργασία, οι ομάδες μας δούλεψαν έτσι ώστε να μπορέσουν αυτοί οι επτά ήρωες, σε συνέχεια των προηγούμενων, να οδηγηθούν πίσω στην Ελλάδα. Είναι ξεχωριστή η συγκίνηση και πιστέψτε με αυτό που βγαίνει μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι ότι πρέπει να διορθώσουμε τα όποια λάθη έχουν γίνει και να εργαστούμε έτσι ώστε και οι τελευταίοι που δεν έχουν επιστρέψει στις οικογένειές τους, Ελλαδίτες και Κύπριοι, να βρεθούν και να ταφούν με το σεβασμό που χρειάζεται στους νεκρούς μας, ανέφερε για να επισημάνει ότι κάθε ιστορία έχει μία μοναδικότητα σε σχέση με το πως βίωσε η κάθε οικογένεια αυτή τη θυσία, και μέσα από αυτό αναδεικνύεται και η ανάγκη και σχεδόν στα όρια του Εθνικού σκοπού, θα μου επιτρέψετε, να επιστρέψουμε, είπε, όλα τα λείψανα στους οικείους τους. Κάθε οικογένεια και μία ιστορία. Κάθε ιστορία και ένα δίδαγμα. Κάθε δίδαγμα και μία αίσθηση συγκίνησης και υπερηφάνειας για όλα αυτά που προσφέρανε. Αγνόησαν το θάνατο, πέσανε στη μάχη, και είναι πολύ σημαντικό ότι τα αδέρφια τους, οι κόρες τους, τα εγγόνια τους, γιατί μεταξύ αυτών που θα βρίσκονται και σήμερα είναι και εγγόνια, νομίζω πρέπει να αισθάνονται πολύ περήφανοι, όπως αισθάνεται περήφανος όλος ο Ελληνισμός, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Χαρδαλιάς.
    Στο ερώτημα του δημοσιογράφου Σταύρου Κυπριανού ως προς το τί μετέφεραν στον κο υπουργό οι συγγενείς που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσει και να συνομιλήσει μαζί τους, ο κος Χαρδαλιάς δεν έκρυψε ότι «πέρα από τη συγκίνηση υπάρχει και ένας μικρός θυμός, γιατί ίσως να αργήσαμε για κάποια πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να τρέξουμε τώρα και είναι πολύ σημαντικό ότι συνεργαζόμαστε εξαιρετικά με την Κυπριακή Δημοκρατία. Έχουν κάνει οι Υπηρεσίες της εξαιρετική δουλειά και νομίζω ότι έχουμε περίπου οκτακόσιους ακόμα αγνοούμενους που πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, είτε στην Ελλάδα είτε εδώ στην Κύπρο, και εργάζεται η επιτροπή πολύ σκληρά, καθημερινά, έχοντας απέναντι μία Τουρκική πλευρά η οποία δεν δείχνει διατεθειμένη να συνεργαστεί. Αυτό που χρειάζεται από μέρους μας είναι να υπάρξει πολύ συγκεκριμένος οδικός χάρτης και ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να θεραπεύσουμε όλη αυτή αν θέλετε τη διαδικασία η οποία σαράντα επτά χρόνια μετά ταλαιπωρεί, τυραννά, τη συνείδηση, τη ψυχή όλων αυτών των οικογενειών».
    Εξι παλικάρια μας από την ΕΛΔΥΚ και ένα παλικάρι μας το οποίο ήρθε με το Noratlas και έπεσε μαζί με τους υπόλοιπους, συμπλήρωσε ο κος Χαρδαλιάς, στην ανάγνωση των ονομάτων των ηρωικώς πεσόντων: Συνταγματάρχης Μηχανικού Νικόλαος Γιαννακόπουλος, Συνταγματάρχης Πεζικού Κωνσταντίνος Κόκκας, Έφεδρος Ανθυπασπιστής Πεζικού Χαράλαμπος Καραγκούνης, Έφεδρος Ανθυπασπιστής Πεζικού Δημήτριος Βελώνας, Έφεδρος Ανθυπασπιστής Πεζικού Θωμάς Κουκούλης, Έφεδρος Ανθυπασπιστής Εφοδιασμού-Μεταφορών Δημήτριος Θανόπουλος, Έφεδρος Ανθυπασπιστής Καταδρομών Χριστόδουλος Δοϊτσίδης.
    Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας ρωτήθηκε και για την ευμετάβλητη κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και το κατά πόσον η Ελλάδα, με τη δύναμη που έχει, τα οπλικά συστήματα, τη διπλωματία, δύναται να καταφέρει να παρεμποδίσει ή αν θέλετε όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος να μην «βοηθήσει» την Τουρκία να μπει σε αυτή την περαιτέρω πειρατική συμπεριφορά.
    «Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Ανατολική Μεσόγειος παραμένει ένα χωνευτήρι πολιτισμών, ένας πυρήνας επιτρέψτε μου να πω, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων, ένα σημείο αλληλεπίδρασης παγκόσμιων και περιφερειακών δρώντων. Νομίζω με την Κύπρο μοιραζόμαστε κοινές αντιλήψεις για την ασφάλεια της περιοχής. Νομίζω είναι καθημερινή η στενή παρακολούθηση των τουρκικών απειλών και των προκλήσεων στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην κυπριακή ΑΟΖ. Τούτο δείχνει μία αμηχανία, δείχνει έναν εκνευρισμό. Οι προκλήσεις είναι ξεκάθαρες και αφορούν στην οριοθέτηση, προφανώς, των θαλάσσιων ζωνών, την προστασία του περιβάλλοντος, γιατί και το κομμάτι της κλιματικής κρίσης είναι ένα κομμάτι που θα μας απασχολήσει, η ενεργειακή ασφάλεια, η τρομοκρατία και η ριζοσπαστικοποίηση του Ισλάμ, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η εργαλειοποίηση που προσπαθεί η Τουρκική πλευρά, ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας, αυτή η ηγεμονική, εθνικιστική, ρητορική περί γαλάζιας πατρίδας και η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών.
    Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μία πολύ συγκεκριμένη στρατηγική, μία επιθετική, επιτρέψτε μου να πω, αμυντική διπλωματία, με τη διεύρυνση των συνεργασιών μας και με άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, ο Λίβανος και νομίζω οι βασικοί στόχοι και ασφάλεια της Ελληνικής πολιτικής στο κομμάτι της ασφάλειας και της άμυνας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ξεκάθαρη. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το πολυπαραγοντικό και έτσι πολυδιάστατο ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον ασφάλειας. Νομίζω ότι είναι επιλογή μας η Ελλάδα και η Κύπρος να πρωταγωνιστούν στο διεθνές περιβάλλον. Οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, απαράλλακτοι, η διατήρηση ειρήνης, εργαζόμαστε για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη γενικότερη ευημερία στην περιοχή αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αυτό αφορά συγκεκριμένα εργαλεία όπως είναι το δίκαιο της θάλασσας, το Διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποφάσεων των οργανισμών και βέβαια, για να έρθω σε αυτό που με ρωτήσατε, είναι ξεκάθαρο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να παραμένουν ισχυρές γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αυτές οι οποίες παράγουν ασφάλεια. Η Ελλάδα για να το ξεκαθαρίσω και από εδώ, από τη συζήτησή μας, είναι απολύτως προσηλωμένη στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, με όλα τα διαθέσιμα μέσα και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Είναι επίσης έτοιμη και θέλω να το ξεκαθαρίσω, και πρόθυμη να υποστηρίξει τους εταίρους και συμμάχους της όποτε οι διεθνείς υποχρεώσεις το επιβάλλουν.
    Για να το θέσουμε πολύ διαφορετικά, το είπα και στο συνέδριο του Economist πριν λίγες μέρες, εδώ από την Κύπρο, δεν αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας στο νέο περιβάλλον ασφάλειας ως ενός αδύναμου εταίρου, που κατά περίπτωση αναζητά βοήθεια ώστε να αντισταθμίσει τις όποιες περιορισμένες δυνατότητες του αλλά, αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας ως ενός ανεξάρτητου και αξιόπιστου παράγοντα με σημαντική επιρροή που εκλαμβάνει τις συμμαχίες σαν πολλαπλασιαστή αμυντική ισχύος. Και νομίζω αυτό αποδεικνύεται και από τη διαρκή αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεών μας, στοχεύει ακριβώς τη δυνατότητα προβολής της μέγιστης δυνατής αμυντικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο εφόσον και όποτε αυτό απαιτηθεί. Νομίζω έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα, η αναβάθμιση ας πούμε των αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper, η αναμενόμενη παραλαβή των είκοσι τεσσάρων υπερσύγχρονων Rafale, έξι από αυτά θα τα πάρουμε τις επόμενες εβδομάδες, θα τα παραλάβουμε, αλλά νομίζω και η απόκτηση των τελευταίας τεχνολογίας φρεγατών, Belharra, θα αυξήσουν τις ήδη υψηλές επιχειρησιακές μας δυνατότητες για επέμβαση στα πλέον προκεχωρημένα, αν θέλετε, σημεία των θαλάσσιων ζωνών, πάλι υπό τη δικαιοδοσία μας, και την Ανατολική Μεσόγειο η οπουδήποτε αλλού».
    Σε αυτά τα δεδομένα προστίθεται και η αμυντική συμφωνία που υπεγράφη προσφάτως με την Γαλλία: Προφανώς, απάντησε για να επισημάνει ότι:
    «Όλα αυτά είναι μέρος μιας συνολικής στρατηγικής. Εγώ συνηθίζω να το λέω, είναι μία επιθετική αμυντική διπλωματία όμως, δεν διεκδικούμε αλλά και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και αυτοί είναι και οι βασικοί στόχοι, και αν θέλετε ,και τα εργαλεία της πολιτικής μας, στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και είναι σημαντικό καθώς τα αναλύουμε να αποφεύγουμε τη σύγχυση που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι γείτονές μας και τις παρερμηνείες. Είναι ξεκάθαρο και πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι στοχεύουμε στη σταθερότητα αλλά όχι στη στασιμότητα. Επιθυμούμε φιλικές σχέσεις με όλους αλλά δεν πρόκειται ποτέ να εφησυχάσουμε. Τηρούμε τους κανόνες δικαίου αλλά με όλη τη δύναμη των διπλωματικών μας δυνατοτήτων ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε αφελείς. Και συνεχίζουμε να χαρακτηριζόμαστε από ευελιξία αλλά απέχουμε πάρα πολύ από κάθε διάθεση υποχωρητικότητας. Άρα, θέλουμε προφανώς την πολυμερή συνεργασία, δεν αποποιούμαστε την κυριαρχική ισότητα, εργαζόμαστε για την ειρήνη, όμως σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλου του Ελληνισμού».
    Τίθεται πάντα το ερώτημα κ. Υπουργέ, εάν και σε ποιο βαθμό η αναβάθμιση της αμυντικής ισχύος της Ελλάδας και όλες αυτές οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Ελληνική κυβέρνηση διαχρονικά, όπως για παράδειγμα η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, καλύπτει και την Κύπρο, εάν φτάνει δηλαδή μέχρι το τελευταίο άκρο της ανατολικής Μεσογείου, ρωτήθηκε σχετικά για να τονίσει:
    «Το ξεκαθάρισα ότι είμαστε έτοιμοι να βρισκόμαστε στο πλευρό όλων των συμμάχων μας, πόσο μάλλον είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ελληνισμού, του Κυπριακού Ελληνισμού. Όλα αυτά που μας συνδέουν, όλα αυτά που σε όλη αυτή την ιστορική διαδρομή, μας συνοδεύουν, με ότι σημαίνει αυτό. Παραμένουμε προσηλωμένοι στο Διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας, τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επιθυμούμε φιλικές ειρηνικές σχέσεις, όμως είναι μονόδρομος το να συνεχίζουμε να θωρακίζουμε τη χώρα μας, να θωρακίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, διότι αυτό θα μάς κάνει και πρωταγωνιστή και παράγοντα ασφάλειας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Και για εμάς, και για τους συμμάχους και για τις χώρες με τις οποίες, πέρα από την Κύπρο, συνεργαζόμαστε, έχουμε συμμαχήσει, προχωράμε σε κοινές συνεκπαιδεύσεις και συνέργειες σε κάθε επίπεδο.
    Η Τουρκία δείχνει έναν απίστευτο εκνευρισμό, ο οποίος φαίνεται όχι μόνο μέσα από τις δηλώσεις αλλά και από τις καθημερινές συμπεριφορές της και στο Αιγαίο και εδώ στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που είναι η δική μας απάντηση πέρα από την ετοιμότητα, είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε και ψύχραιμοι και νηφάλιοι. Οι Τούρκοι νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουν να αντιμετωπίσουν άλλα προβλήματα, που αφορούν στους ίδιους τους πολίτες της, οι οποίοι κάθε μέρα που περνάει εξαθλιώνονται ακόμα περισσότερο με την κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας. Και πρέπει να καταλάβουν ότι η πορεία τους, περνάει μέσα από τις ειρηνικές σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή. Δυσκολεύονται να το αντιληφθούν. Σε κάθε περίπτωση εμείς παραμένουμε σε πλήρη ετοιμότητα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις καθημερινά μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους συμμάχους μας, και νομίζω ότι οι επόμενες εβδομάδες θα έχουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά δεν περιμένουμε τίποτα περισσότερο ή και τίποτα λιγότερο από τη συμπεριφορά που έχει δείξει η Τουρκία μέχρι τώρα».
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Σοκαριστικό βίντεο από το Κερατσίνι: Κλωτσούσαν την 8χρονη για να δουν αν ζει! (βίντεο)
    Αιτωλοακαρνανία: Κακουργηματικού χαρακτήρα οι κατηγορίες για τον ηλικιωμένο που κατηγορείται για βιασμό δύο ανήλικων κοριτσιών
    Σοκ στη Δραπετσώνα: Ανήλικη έσβησε τσιγάρο στο μάτι 16χρονης – Νοσηλεύεται στο Κέντρο Υγείας
    Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Επαιρναν 5.000 ευρώ το κεφάλι με τη μέθοδο «Hawala»
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ